Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Κιβωτός του Κόσμου: Tα επόμενα βήματα μετά το «ξήλωμα» της διοίκησης – Tι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου Κυβερνητική «ασπίδα» για τα παιδιά

 Κείμενο Γεωργία Αθ. Σκιτζή

Aπό προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς και

υπηρεσιακούς παράγοντες με εμπειρία θα αποτελείται το νέο μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού του Κόσμου, το οποίο θα αντικαταστήσει άμεσα το σημερινό επταμελές σχήμα στο οποίο πρόεδρος είναι η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, σύζυγος του ιδρυτή της δομής Πατέρα Αντώνιου.

Μετά τη «βροχή» καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά που διαμένουν στην Κιβωτό και ενώ η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει νέο μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο με μονοετή θητεία για να μείνουν όρθιες οι δομές και να διασφαλιστεί η προστασία και η ασφάλεια σε εκατοντάδες ανήλικους που στεγάζονται σε αυτές.

Χθες το πρωί σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έγινε απολογισμός της κατάστασης και ελήφθη η απόφαση αυτή – «ασπίδα» για το μέλλον των παιδιών, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η στέγασή τους αλλά και η ομαλή παροχή των απαραίτητων αγαθών για τη διαβίωσή τους στους φορείς αυτούς παιδικής προστασίας. Παράλληλα στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, να υπάρξει τιμωρία των ενόχων αλλά και ουσιαστική περίθαλψη των θυμάτων. Επίσης, θα ελεγχθούν τα οικονομικά της ΜΚΟ σε βάθος χρόνου καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (85% – 90%) προερχόταν από χορηγίες και δωρεές. Το κράτος συνεισέφερε ελάχιστα μέσω της Περιφέρειας στην οποία υπάγονται για οικονομική στήριξη αυτού του είδους οι δομές.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε:

  • Να μην δαιμονοποιηθούν οι δομές
  • Να προστατευτούν τα παιδιά
  • Να μην κλείσει ο κύκλος της προσφοράς
  • Να υπάρξει εξειδικευμένο προσωπικό
  • Ουσιαστικός κρατικός οικονομικός έλεγχος

Επισημαίνεται ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία των παιδιών προβλέπει τη θέσπιση ποινικού μητρώου για τους εργαζόμενους στις δομές και την πρόβλεψη αυστηρών προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης που συμμετείχε στη σύσκεψη δήλωσε: «Θα κινηθούμε γρήγορα, έχοντας ως βασική έννοια να μην καταρρεύσει η δομή, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες».

Παράλληλα, η κυβέρνηση στόχο έχει την αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και την ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, προχωρώντας σε τρεις βασικές αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που είναι οι εξής:

  • μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.
  • θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.
  • διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και του αναδόχου, τα 50 έτη.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρέπει να ακολουθηθεί η θεσμική οδός και οι απαραίτητες διαδικασίες να γίνουν με βάση τις αρχές του Δικαίου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολιτικές της Κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών συνοψίζονται στη φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη βουλή: «μηδενική ανοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις