Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Τρίκαλα: Το Xωριό «φάντασμα» της Ελλάδας όπου TA KTIPIA EXOYN Mεγάλη Kλίση - Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη

Στο χωριό Ροπωτό των Τρικάλων νομίζεις ότι αυτό που βλέπεις είναι ψευδαίσθηση… αλλά δεν είναι.

Το χωριό των Τρικάλων, που είναι χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας (1862 μ.) και σε υψόμετρο 750 μ., έχει σχεδόν ερημώσει,

καθώς το 2012 εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους λόγω της καθίζησης, για την οποία οφείλεται η κλίση στα κτίρια. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, κάποια κόπηκαν στη μέση, αλλά όσα έμειναν όρθια κύλησαν χωρίς να καταστραφούν και στέκονται ακόμη και σήμερα γερμένα στην πλαγιά.

«Αυτό που βλέπετε δεν είναι ψευδαίσθηση». Πράγματι… γέρνουν, πράγματα υπάρχει κλίση στα κτίρια και δεν είναι κάποιο εφέ ή κάποιο παιχνίδι της κάμερας», λένε οι εξερευνητές Bob Thissen και Frederik Sempels που επισκέφτηκαν το χωριό «φάντασμα» της Ελλάδας.

Οι Thissen και Sempels επισκέπτονται μια εκκλησία στο ελληνικό χωριό, η οποία έχει κλίση κατά 17 μοίρες. Για να καταλάβετε ο διάσημος πύργος της Πίζας στην Ιταλία, με τον οποίο «παίζουν» πολλοί στις φωτογραφίες τους κάνοντας ότι τον στηρίζουν ή τον σπρώχνουν για να έρθει στα ίσα του, έχει κλίση 3.97 μοίρες.

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Κάποτε ζούσαν 300 οικογένειες, αλλά πλέον έχουν μείνει λιγοστοί, που προσπαθούν να ζήσουν με όσες το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις