Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ομιλία Βασίλη Έξαρχου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ Βασίλη Έξαρχου, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος:


Αγαπητέ Πρόεδρε Γιώργο Παπανδρέου,
Αγαπητέ Πρόεδρε Φίλιππε Πετσάλνικε,
Αγαπητέ Πρόεδρε Απόστολε Κακλαμάνη,
Αγαπητές Συναδέλφισες,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,



Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και την Ευρώπη η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε σημαντικές αποφάσεις με τις οποίες επιχειρείται να αντιμετωπιστεί συνολικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα του χρέους.


Με αυτές τις αποφάσεις, που ήταν αποτέλεσμα επίπονης διαπραγμάτευσης, αναγνωρίζονται οι επώδυνες θυσίες των πολιτών και δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.


Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, όμως δεν θριαμβολογούμε, δεν πανηγυρίζουμε, δεν εφησυχάζουμε.


Μπορεί να ξεπεράσαμε μεγάλες δυσκολίες, όμως δυσκολίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν μπροστά μας έως ότου η χώρα βγει από το τούνελ της κρίσης.


Οι πολίτες γνωρίζουν ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους γι’ αυτό δεν πείθονται από αυτούς που στο εξωτερικό παραμένουν άφωνοι και σιωπηλοί, ενώ στο εσωτερικό επιμένουν στην άγονη γραμμή της άρνησης και με αλαζονική αυταρέσκεια ισχυρίζονται ότι δήθεν είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τη μαγική συνταγή για την έξοδο από την κρίση χωρίς θυσίες.


Αγαπητές συναδέλφισσες,
Αγαπητοί συνάδελφοι,


Εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουμε στις πλάτες μας το πολύ βαρύ φορτίο όλων των λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος γνωρίζοντας ότι αυτό είναι πολύ άδικο.


Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες γιατί δεν προερχόμαστε από οικονομικά τζάκια και δεν είμαστε κλεισμένοι σε γυάλινους πύργους.


Ακούμε πολύ καθαρά, αφουγκραζόμαστε το βουητό που έρχεται από την κοινωνία και είναι έκφραση της αγωνίας συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη δουλειά τους, συμπολιτών μας που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, να σπουδάσουν τα παιδιά τους νέων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, μικρομεσαίων που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να κρατήσουν ζωντανή την επιχείρησή τους, αγροτών που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον πολύ ανταγωνιστικό.


Κατανοούμε τα προβλήματα, όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πηγές που γεννούν αυτά τα προβλήματα και αυτό είναι ανάγκη να γίνει από όλους μαζί.


Εμείς παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντάμε στην επικοινωνία μας με τους πολίτες, παρά τη χρήση ακόμη και βίας από ορισμένους, βίας που βεβαίως καταδικάζουμε από οπουδήποτε και αν προέρχεται, πρέπει να είμαστε και θα είμαστε δίπλα στους πολίτες λειτουργώντας με νηφαλιότητα και σύνεση.


Στον δύσκολο αγώνα μπορεί να καταθέτουμε την ψυχή μας, δεν καταθέτουμε όμως τα όπλα.


Φίλες και φίλοι,


Στους πολίτες που δικαιολογημένα είναι θυμωμένοι και θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την εξυγίανση του δημόσιου βίου και την δίκαιη κατανομή των βαρών πρέπει να εγγυηθούμε μία πολιτεία που λειτουργεί με κανόνες, με διαφάνεια, με δικαιοσύνη, με αξιοκρατία.


Απαιτούνται μεγάλες πρωτοβουλίες και αλλαγές για να αποκτήσει το πραγματικό της νόημα η πολιτική, για να τιμούν την αποστολή τους οι πολιτικοί και τα κόμματα να είναι φορείς ιδεών και προσφοράς στην κοινωνία και όχι μηχανισμοί διαχείρισης της εξουσίας.


Σε αυτή την κατεύθυνση για την επόμενη περίοδο βασικές προτεραιότητές μας πρέπει να είναι:


1. Το κλείδωμα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η ψήφιση ενός φορολογικού Νόμου που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση των φοροεισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου όσων διαπιστωμένα φοροδιαφεύγουν, όσων μετέφεραν χρήματα που δεν δικαιολογούνται στις τράπεζες του εξωτερικού, όσων έχουν καταθέσεις στην Ελβετία και πρέπει επιτέλους και αυτοί να πληρώσουν.
2. Η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
3. Η πλήρης ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και εμπόδια.
4. Η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης με έμφαση σε δράσεις για την ταχύτερη έκδοση συντάξεων, τη γρηγορότερη έκδοση πολεοδομικών μελετών, την απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων.
5. Η πλήρης εξυγίανση του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία, η πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η διασύνδεση όλων των Στρατιωτικών Νοσοκομείων με το ΕΣΥ και η εξυγίανση σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για να πάψουν να πληρώνονται συντάξεις και προνοιακά επιδόματα σε δικαιούχους μαϊμού.
6. Η στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών για την υλοποίηση του Καλλικράτη.
7. Η επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας.
8. Η ανασυγκρότηση των αγροτικών οργανώσεων ώστε να μπορέσει ο αγροτικός τομέας να αποτελέσει βασικό μοχλό για την περιφερειακή ανάπτυξη.
9. Η βελτίωση των τουριστικών υποδομών και η στήριξη των νησιωτικών περιοχών.
10. Η επιτάχυνση των δικών που αφορούν σε φορολογικές υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος.


Φίλες και φίλοι,


Αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια. Κανείς δεν μπορεί να μένει έξω από το χορό και να σφυρίζει αδιάφορα. Πολιτικές δυνάμεις, παραγωγικοί, επιστημονικοί, κοινωνικοί φορείς, πνευματική ηγεσία, δικαιοσύνη, μέσα ενημέρωσης, πρέπει να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και το λαό.
Τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε όλοι με ειλικρίνεια και σαφήνεια στο ερώτημα τι κάνουμε εμείς για την πατρίδα και όχι τι κάνει η πατρίδα για εμάς.
Εμείς σε κάθε περίπτωση θα πράξουμε στο ακέραιο το καθήκον μας.
tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.