Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Η Εύα Καϊλή ύψωσε φωνή: «Δεν θα διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι!»


Εντυπωσιακή τοποθέτηση της Εύας Καΐλή την Παρασκευή στη Χαγή. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, που την είχαμε παρεξηγήσει λόγω εμφάνισης, εμφανίστηκε με σκληρές εθνικές γραμμές και ύψωσε τη φωνή όταν χρειάστηκε.


Η Εύα Καΐλή α) μίλησε ανοιχτά για τη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου β) πήγε κόντρα στους Γερμανούς για την κρίση στην Ουκρανία και γ) έστειλε αδιάβαστο Αμερικανό Γερουσιαστή, στον οποίο επεσήμανε με νόημα σχετικά με τα Σκόπια, «…όταν λέω ότι είμαι από τη Μακεδονία, δεν θα διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι».

Αύξηση των δαπανών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία των συνόρων της Συμμαχίας από τις παγκόσμιες απειλές και ανάπτυξη ενός δεύτερου πλάνου δράσης για αυτόνομη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μέσα από τη ενεργειακή συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, ήταν τα δύο βασικά μηνύματα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, σε εκδήλωση την Παρασκευή στη Χάγη.

Με την ιδιότητα της προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (DNAT), η κ. Καϊλή ανοίγοντας τη διάλεξη, που οργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολλανδία, με αφορμή την 60η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ του ΝΑΤΟ που λαμβάνει χώρα στη Χάγη, 21 – 24 Νοεμβρίου, σημείωσε:

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας ως ΕΕ με το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη συμμαχία. Έχουμε όμως κοινές αξίες και στόχους που θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν παγκόσμιες απειλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού».

Ως παράδειγμα ανέφερε το Ισλαμικό Κράτος, για την οποίο δεν έχει βρεθεί στρατηγική αντιμετώπιση.

Σε σχέση με τη Ρωσία, που αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη φετινή Ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κ. Καϊλή αναγνώρισε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη κατάσταση στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει το θέμα να εξετασθεί και από την πλευρά των χωρών της Ευρώπης που δεν θέλουν ένταση με την Ρωσία, καθώς υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία –τόνισε η ευρωβουλευτής- είναι μία γειτονική χώρα, με την οποία πρέπει να έχουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και διπλωματίας.

«Μπορεί να εξηγηθούν οι πρώτες κυρώσεις, καθώς δεν γνώριζε κανείς το μέγεθος της επιθετικότητας, αλλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε για την μείωση της έντασης και για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η κ. Καϊλή έκανε ειδική αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμαχίας που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Στο θέμα αυτό –είπε- θα πρέπει να συντονίσουμε και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουμε ένα δεύτερο πλάνο δράσης, εάν χρειαστεί αυτόνομα να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Αυτό μπορεί να γίνει από τη Μεσόγειο. «Θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτό πιο επιτακτικά, αλλά επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολη η θέση των συμμάχων σε αυτό το θέμα. Όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και πρέπει τα σύνορα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να παραμένουν σταθερά. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση της Ετήσιας Συνόδου θα στραφεί γύρω από την αύξηση των δαπανών για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας, καλύπτοντας κάθε χώρα το ελάχιστο όριο του 2% των δαπανών του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα υπερπληροί αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει και οι άλλες χώρες να συμβάλουν, καθώς το Ισλαμικό Κράτος είναι μία παγκόσμια απειλή που δεν μπορεί να περιορισθεί εντός συνόρων ή να εντοπισθεί εντός μιας γεωγραφικής περιοχής.

Η κ. Καϊλή αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των δαπανών της Συμμαχίας, πάνω στο οποίο έγινε διεξοδική αναφορά από τον κύριο ομιλητή της διάλεξης, γερουσιαστή και πρόεδρο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Michael Turner, που ζήτησε μεγαλύτερη συνδρομή εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι «το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας (sic) δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Αμερικανού γερουσιαστή, σημείωσε πως «αυτή είναι μία συζήτηση που ευτυχώς στην ΕΕ έχει σταματήσει, καθώς δεν έχει αναγνωρισθεί αυτή η ονομασία» και επίσης: «Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, με την ιδιότητα της βουλευτού, τονίζω ότι είμαι από τη Μακεδονία και αυτό νομίζω ότι έχει γίνει σαφές τουλάχιστον στις κοντινές μας χώρες.

Τα προβλήματα που υπάρχουν με χώρες εκτός συμμαχίας, θα πρέπει να επιλύονται εκτός συμμαχίας, καθώς είναι κρίσιμα. Δεν είναι μόνο πολιτικά και ιστορικά, είναι και οικονομικά. Οφείλουν να σταθούν δίπλα στους συμβατικούς τους συμμάχους και να αντιληφθούν ότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήθελαν να μας δουν δίπλα τους.

Δεν μπορεί να αμφισβητεί κανείς το δικαίωμά μας στο βέτο μέχρι να επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα, ώστε όταν λέω ότι είμαι από τη Μακεδονία, να μην διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι».

"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"


ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ


ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.