Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η ΕΚΤ μπορεί να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμα και χωρίς το «πρόγραμμα»


Η απόφαση για την επείγουσα χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες της Ελλάδας επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνει ο
αντιπρόεδρός της Βίτουρ Κονστάνσιου. Οπως δήλωσε το Σάββατο η απόφαση σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα χορηγηθεί στην Ελλάδα έκτακτη χρηματοδότηση επαφίεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Ο Κονστάνσιου έκανε το σχόλιο αυτό αναφερόμενος στις διαθέσιμες επιλογές για τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας βγει από το πρόγραμμα στήριξης της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).

Ο Κονστάνσιου είπε ότι ο μηχανισμός επείγουσας ενίσχυσης διαμέσου της χορήγησης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ELA), ο οποίος αποτελεί ένα μέσο για την υπέρβαση προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας των τραπεζών, είναι μια εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί, αλλά για αυτό θα χρειαστεί η έγκριση του 25μελούς ΔΣ της ΕΚΤ.

«Υπάρχει η δυνατότητα του λεγόμενου ELA. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει εντέλει για αυτό μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία δεν θέλω να προβλέψω σε αυτό το στάδιο», δήλωσε ο Κονστάνσιου κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων έπειτα από μια ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Η δήλωση αυτή του Κονστάνσιου διαφέρει σε ένα βαθμό από εκείνες που έκανε επίσης σήμερα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Έρκι Λιικάνεν.

Μιλώντας στη δημόσια φινλανδική τηλεόραση YLE ο Λιικάνεν έκρινε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να χορηγεί χρηματοδότηση στις ελληνικές χρηματοδότησης εάν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, το οποίο τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου, δεν παραταθεί.

«Εμείς (σ.σ. η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας νομικούς κανόνες και θα ενεργήσουμε με βάση αυτούς... Τώρα, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη του Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον δανεισμό», είπε ο Λιικάνεν. «Δεν πιστεύω πως κανείς μπορεί να κρυφτεί από τις πραγματικότητες της οικονομίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας.


“Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου”

ΚΛΙΚΑΡΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕ FOLLOW ΣΤΟΝ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ
……
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ LIKE




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.