Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Και εκτός… Διαστήματος μένει η Ελλάδα – Δεν έχει πληρωθεί εδώ και 3 χρόνια η συνδρομή στον ESA

Και εκτός… Διαστήματος μένει η Ελλάδα – Δεν έχει πληρωθεί εδώ και 3 χρόνια η συνδρομή στον ESA - Media
Εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κινδυνεύει να μείνει η Ελλάδα, καθώς εδώ και τρία χρόνια δεν έχει πληρώσει τη συνδρομή, με αποτέλεσμα να έχει χάσει ήδη το
δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό, όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτά Μικρόφωνα» στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9», ο καθηγητής της Αστροφυσικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, Λουκάς Βλάχος.
«H επιστημονική κοινότητα της αστροφυσικής δε μπορεί να δει τον εαυτό της εκτός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος», είπε ο κ. Βλάχος, ο οποίος απέδωσε σημαντικό μέρος του προβλήματος στο γεγονός, ότι υπήρξε μεγάλη εναλλαγή ανθρώπων στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αλλά και έλλειμμα στρατηγικής.

«Οι χώρες που μπήκαν στον ESA έφτιαξαν και μια στρατηγική, για να τονώσουν τους επιστήμονες της χώρας και να πάρουν πίσω τα λεφτά που δίνουν» είπε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας, ότι «αν τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε αναπτύξει τις εταιρείες του κλάδου, θα μπορούσαμε να έχουμε μαζέψει αρκετά λεφτά από φόρους και από ενισχύσεις από τον ESA, ώστε να έχουμε μια διαστημική δραστηριότητα από πλευράς τεχνολογίας, ο ESA θέλει να μας δώσει, αλλά πρέπει κι εμείς κάτι να φτιάξουμε».

Το κόστος της ετήσιας συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος είναι 8-10 εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.