Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ν. Βούτσης: «Ελλάδα και Ισραήλ είμαστε ένας λαός»

Η μεγάλη κρίση που σημειώνεται στις διεθνείς σχέσεις μετά την αποσταθεροποίηση της Συρίας, δίνει την ευκαιρία για γρήγορη
επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων όπως το Κυπριακό και το Μεσανατολικό-Παλαιστινιακό, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισκεπτόμενος σήμερα τα κοινοβούλια του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στο Ισραήλ και στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής. 

«Τιμή και σεβασμός για το παρελθόν και τα θύματα όλων των λαών, αγώνας τώρα κοινός για ειρήνη, ιδιαίτερα στην περιοχή μας και για ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών μας» έγραψε ο Νίκος Βούτσης στο βιβλίο επισκεπτών της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ). 

Στο ίδιο πνεύμα, σε κοινές δηλώσεις με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γιούλι Εντελστάιν, ο κ. Βούτσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ελλάδα για την «ανασύσταση της συλλογικής μνήμης που αφορά τον ελληνικό λαό, και άρα και τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Έλληνες Εβραίους, αλλά και Εβραίους απ όλες τις άλλες περιοχές». 

«Είμαστε ένας λαός, που μέσα από τη δικιά μας ιστορική διαδρομή, αναγνωρίζουμε περισσότερο από κάθε άλλον ότι όποιος δεν θυμάται τι έχει ζήσει, τότε είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» επεσήμανε ο κ. Βούτσης. «Αυτή την Παρασκευή, μετά την επιστροφή μας, γίνεται η δεύτερη εκδήλωση στη Γερουσία της Βουλής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και θα γίνει και μια ακόμη τελετή στην Αναθηματική Πλάκα που, 70 χρόνια μετά, η ελληνική Βουλή φρόντισε να ανεγερθεί στη μνήμη των οκτώ Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής που ήταν θύματα του Ολοκαυτώματος. Με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης, γίνεται και εκεί σειρά εκδηλώσεων έτσι ώστε να ανασυσταθεί η συλλογική μνήμη του λαού μας που αφορά τους 50.000 Εβραίους συμπολίτες μας, τους οποίους μετέφεραν με τρένα στους τόπους του μαρτυρίου και μόνο 1.995 από αυτούς επέστρεψαν. Επίσης, ολοκληρώθηκε η αλληλογραφία μας με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών που είχε χρηματοδοτήσει ήδη τα σχέδια για το μεγάλο μνημείο Ελλήνων Εβραίων πεσόντων στο Άουσβιτς, και η ελληνική Βουλή αναλαμβάνει για τα δύο επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσει με ένα μεγάλο ποσό την ολοκλήρωση αυτού του μνημείου» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό ζήτημα, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η παρούσα κρίση στην περιοχή, δίνει την ευκαιρία για μία γοργή επίλυσή του: 

«Σε μεγάλες κρίσεις των διεθνών σχέσεων είναι ευκαιρία να λύνονται και μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα» ανέφερε σχετικά ο κ. Βούτσης. «Σε ό,τι μας αφορά, πρώτη προτεραιότητα έχει το Κυπριακό, αλλά βεβαίως και το λεγόμενο Μεσανατολικό, το οποίο πάντα ήταν μία πηγή αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να οδηγηθεί στην επίλυσή του με γρήγορους ρυθμούς - και είμαι σίγουρος ότι εργάζεστε γι αυτό - μέσα στη μεγάλη μετάβαση που αυτή η κρίση δημιουργεί». 

Ο πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε εξάλλου, πως τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου είναι πρόθυμα να ενεργοποιηθούν «άμεσα» στους τομείς που οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών έχουν συμφωνήσει, «ιδιαίτερα στον μορφωτικό, τον πολιτιστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας, της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και σε άλλους τομείς που αφορούν την ασφάλεια ή το εμπόριο, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε έτσι ώστε το πολιτικό επίπεδο των σχέσεών μας να αντανακλάται πλέον και σε μία ευρύτατη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς μας». 

Αποκρινόμενος, ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιούλι Έντελστάιν, δήλωσε πως «υποδέχομαι έναν φίλο του Ισραήλ, που απέδειξε τη φιλία του στη διάρκεια πολλών ετών. Και θα ήθελα να θυμίσω την επίσκεψη και την απότιση φόρου τιμής στην Αθήνα, στην επιτύμβια στήλη εις μνήμην των Ελλήνων βουλευτών εβραϊκής καταγωγής. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, συνεχίζουν δύο πολύ παλιούς, αρχαίους πολιτισμούς, έχουν κοινές αξίες και κοινή θέληση να προασπίσουν και να συνεχίσουν τις δημοκρατίες τους». 

«Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για σχέδια διμερούς συνεργασίας, καθώς επίσης και κατά την αυριανή τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, θα μπορέσουμε να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισης διαφόρων ζητημάτων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κνεσέτ. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κνεσέτ, ο κ. Βούτσης παρακολούθησε τις εργασίες της Ολομέλειας της Κνέσετ, είχε συνάντηση με την υποεπιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Δημοσίων Σχέσεων του ισραηλινού κοινοβουλίου, καθώς και με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Ελλάδας κα Αγιελέτ Ναχμίας-Βερμπίν και μέλη της επιτροπής. Συνάντηση είχε επίσης και με τον επικεφαλής της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισαάκ Χέβτζογκ.

Ο κ. Βούτσης υπέγραψε επίσης τη Διακήρυξη για την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και ξεναγήθηκε στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, όπου και κατέθεσε στεφάνι στην αίθουσα μνήμης. 

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε και με τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλο Γ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.