Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Εντυπωσιακές εικόνες από την αεροναυτική άσκηση “NOBLE DINA 2018”

Στην άσκηση, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους, συμμετείχαν ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος.

Η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Κύπρος, με αξιωματικό παρατηρητή, συμμετείχαν στην φετινή αεροναυτική άσκηση “NOBLE DINA 2018”, που διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου από τις 19 έως τις 29 Μαρτίου.

Οι εν όρμω δραστηριότητές της εκτυλίχθηκαν στις εγκαταστάσεις του κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής - ΚΕΝΑΠ (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre - NMIOTC) στην Κρήτη και στον ναύσταθμο της Χάιφας.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, τα κύρια αντικείμενα εστιάστηκαν στη συνεκπαίδευση στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας και στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων και απειλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, με σκοπό την προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης και του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυεθνικό επιχειρησιακό και τακτικό-τεχνικό επίπεδο. Περαιτέρω, η συνεκπαίδευση συνέβαλε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχόντων.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΤΡΙΕΘΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗ - NOBLE DINA 2018
Στην άσκηση συμμετείχαν οι ακόλουθες δυνάμεις:
  • Η Ελλάδα με μία φρεγάτα με το οργανικό της ελικόπτερο, μία πυραυλάκατο, δύο υποβρύχια, καθώς και υποβρύχιους καταστροφείς και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.
  • Οι ΗΠΑ με ένα αντιτορπιλικό και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.
  • Το Ισραήλ με μία κορβέτα με το οργανικό της ελικόπτερο, δύο πυραυλακάτους, ένα υποβρύχιο και ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.
  • Η Κύπρος με το κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης Λάρνακας και έναν αξιωματικό ως παρατηρητή.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΤΡΙΕΘΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗ - NOBLE DINA 2018
Στο πλαίσιο της άσκησης, οι συμμετέχουσες ελληνικές μονάδες (η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ) κατέπλευσαν στο λιμάνι της Χάιφας.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΤΡΙΕΘΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗ - NOBLE DINA 2018
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή 25 Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της εθνικής παλιγγενεσίας, παρατέθηκε δεξίωση επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ισραήλ, στην οποία παρέστησαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. κ. Θεόφιλος Γ΄, ο Υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος του Ισραήλ Γιαρόν Μαζούζ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Κωνσταντίνος Μπίκας, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, ο διευθυντής Ναυτικών Επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ υποναύαρχος Ίντο Μπεν-Μοσέ, διαπιστευμένοι στο Ισραήλ πρέσβεις και ακόλουθοι Άμυνας, αξιωματούχοι και αξιωματικοί του Ισραήλ, οι κυβερνήτες και αντιπροσωπείες των μονάδων του πολεμικού ναυτικού που ελλιμενίζονταν στο λιμάνι της Χάιφας στο πλαίσιο της άσκησης, καθώς και μέλη της ελληνικής κοινότητας Ιερουσαλήμ και αριθμός Ελλήνων που κατοικούν στο Ισραήλ.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ - ΦΡΕΓΑΤΑ ΨΑΡΑ
Η άσκηση συνδιοργανώνεται ετησίως από το Πολεμικό Ναυτικό, με το αντίστοιχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Επιχειρησιακή συνοδεία του “USS Iwo Jima” από το υποβρύχιο “Παπανικολής”

Επιχειρησιακή συνοδεία του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων “USS IWO JIMA”, του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, παρείχε το υποβρύχιο “Παπανικολής” σε συνεργασία με αμερικανικές μονάδες συνοδείας, κατά τον πλουν του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΝ, η συγκεκριμένη αποστολή που εκτυλίχθηκε από τις 7 έως τις 19 Μαρτίου εντάσσεται στο πλαίσιο συνεισφοράς μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού για εκτέλεση επιχειρησιακής συνοδείας Μονάδας Υψηλής Αξίας (High Value Unit - HVU).
«Αποτέλεσμα ήταν η αναβάθμιση του επιπέδου ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των δύο χωρών, μέσω της παροχής επιχειρησιακής συνοδείας στην Ομάδα Ετοιμότητας πλοίων αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ (Amphibious Readiness Group) ARG IWO JIMA» προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.