Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Η Τουρκία απειλεί τις ΗΠΑ: Αν δεν μας δώσετε τα F-35 θα σας κλείσουμε την βάση στο Ιντσιρλίκ

H Τουρκία θα στραφεί αλλού αν οι ΗΠΑ δεν της επιτρέψουν να αγοράσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35 δήλωσε ο επικεφαλής
της διπλωματίας της χώρας, Μεβλιούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα απείλησε ότι η χώρα του ίσως απαγορεύσει τη χρήση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ από τους Αμερικανούς.
«Όσον αφορά στα μαχητικά F-35, δεν ανησυχώ, αυτό το συμβόλαιο είναι νομικά δεσμευτικό, δεν μπορεί έτσι εύκολα να ακυρωθεί. Αλλά αν δεν παραδοθούν στην Τουρκία αυτά τα αεροσκάφη, θα καλύψουμε από κάπου αλλού τις ανάγκες μας», φέρεται να δήλωσε σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV.

«Δεν υπάρχουν λόγοι να μην μας δώσουν οι ΗΠΑ τα F-35. Δεν θέλουμε να χαλάσουν οι σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Τα F-35 πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία, όπως είναι προγραμματισμένο. Αλλά σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτική. Ίσως αγοράσει τόσο από τη Ρωσία όσο και από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια συμφωνία για τα F-35 κι αν η μία πλευρά αποσυρθεί, τότε θα γίνουν τα αναγκαία βήματα», είπε.

Επιστρέφοντας από τη Γερμανία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής πίεση στην Άγκυρα από την κυβέρνηση Τραμπ για ακύρωση της συμφωνίας αγοράς των μαχητικών.

Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα «πάγωμα» της πώλησης των F-35 στην Άγκυρα κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων.



Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας διέρχονται κρίση τους τελευταίους μήνες λόγω διαφόρων ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η άρνηση της Ουάσιγκτον να εκδώσει στην Άγκυρα των αυτοεξόριστο ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, η στήριξη που παρέχουν οι Αμερικανοί στους Κούρδους της Συρίας κι η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Η Τουρκία, που εξαπέλυσε επίθεση στην Αφρίν της Συρίας τον περασμένο Ιανουάριο κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών (YPG) έχει οργιστεί με την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις YPG κι ο Ερντογάν έχει απειλήσει ότι θα επεκτείνει την επιχείρηση ανατολικότερα προς τη Μανμπίτζ, όπου έχουν αναπτυχθεί αμερικανικές δυνάμεις. Οι δύο πλευρές, πάντως, κατέληξαν σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, σε μια συμφωνία περί αποχώρησης των Κούρδων από τη Μανμπίτζ και το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να καθοριστεί σε επαφές που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.