Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Βόμβα Δραγασάκη για τα «κόκκινα» δάνεια: Μπορεί να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες

Οι πολίτες θα πληρώσουν πάλι τη «νύφη»
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ευστάθεια του
τραπεζικού συστήματος εάν δεν αντιμετωπιστεί με σωστό τρόπο το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Όπως  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, «είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει κάποιο manual βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί
στις κινήσεις μας γιατί από μια κίνηση  λάθος μπορεί να χρειαστεί οι τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα κεφαλαία να κληθούν πάλι να τα βάλουν οι έλληνες φορολογούμενοι.
Υπάρχουν τράπεζες αν τα κόκκινα δάνεια υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις; Αυτές οι τράπεζες δεν έχουν μέλλον και η κατάρρευση των τραπεζών γίνεται παράγοντας κατάρρευσης ολόκληρων χωρών. Η μείωση των δανείων όχι μόνο πρέπει να επιδιώκεται αλλά να θεωρείται κοινωνικός στόχος  και να γίνεται με τρόπο που να προστατεύεται η βασική  κατοικία των πολιτών».
Για την έξοδο στις αγορές
Ο κ. Δραγασάκης σχολίασε και το επιτόκιο με το οποίο η χώρα μας βγήκε στις αγορές πριν από δύο μέρες λέγοντας ότι είναι λογικό το ύψος του  με βάση το δεδομένο ότι η χώρα είχε  χρεοκοπήσει.
«Είμαστε μία χώρα που χρεοκόπησε το ξεχναμε αυτο;  Και  πως ζητάμε να έχουμε ένα επιτόκιο ίδιο με αυτό της Πορτογαλίας. Πρέπει να δούμε εαν το επιτόκιο είναι καλύτερο  σε σχέση με το 2007 και το 2008 δηλαδή πριν την κρίση. Θα μπορούσε να είναι και  χαμηλότερο το  επιτόκιο αλλά θα ήταν αρνητικό μετά αν ανέβαινε. Τώρα μπορεί το επόμενο να είναι πιο χαμηλό».
Για τις αντιδράσεις στην Συμφωνία των Πρεσπών
Ο αντιπρόεδρος  της κυβέρνησης σχολίασε και τις  επιθέσεις σε σπίτια κυβερνητικών βουλευτών αλλά και την ρητορική  της αντιπολίτευσης γύρω από τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα; Οι βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν, εάν κάποιοι θέλουν να ξαναγίνουν πόλεμοι για να ανακτήσουν κάποιοι στο  χάρτη την χαμένη Μακεδονία, αυτό ο λαός το καταλαβαίνει, ο λαός θέλει ειρήνη, συνεργασία, προκοπή.  Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινές υποδομές, κοινά  σχέδια από τα  οποία  θα οφεληθεί  κυρίως η Βόρεια Ελλάδα. Είναι εκτός εποχής όσοι ανακαλύπτουν τώρα πως η Μακεδονία είναι μόνο μια και μόνο ελληνική. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία και το πολιτισμό της», τόνισε.
Όσον αφορά στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως το επιχείρημα του προσφυγικού προβλήματος είναι ένα επιχείρημα κυρίως για εξωτερική χρήση και  κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την ποιότητα της κριτικής που ασκεί.
«Το πολιτικό σύστημα τα χρόνια της κρίσης έχει  μία κριτική  που δεν βλέπει μπροστά. Ναι μπορεί να υπάρξει μια νέα κρίση αύριο το πρωί ή να συμβεί κάτι άλλο, αλλά συνήθως βλέπει κανείς το θετικό σενάριο και λαμβάνει υπόψιν και το θα κάνει  αν συμβεί το αρνητικό. Εμείς εδώ έχουμε αντιστρέψει τα πράγματα και συνέχεια κινούμαστε   πάντα πίσω από το αρνητικό ενδεχόμενο», είπε.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.