Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

«Ανοίγουν» οι αιτήσεις για το επίδομα ενοικίου

Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε 260.000 οικογένειες, καθώς και σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά

Τρίμηνο θα είναι το πρώτο επίδομα ενοικίου και θα καταβληθεί αναδρομικά από 1ης/1/2019 μέσα στον Απρίλιο με συνολικά ποσά από 210 ευρώ ως 630 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Οι αιτήσεις ανοίγουν εντός των ημερών μέσα από ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δικαιούχους.
Τα ποσά διαμορφώνονται με κριτήρια εισοδήματος, μελών οικογένειας, περιουσίας και καταθέσεων.
Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε 260.000 οικογένειες, καθώς και σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

Οι ενισχύσεις

Τα ποσά του μηνιαίου επιδόματος κλιμακώνονται έως τα 210 ευρώ ως εξής:
* 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
* 35 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
Τετραμελής οικογένεια που πληροί τα κριτήρια θα λάβει 175 ευρώ επίδομα ενοικίου (70 ευρώ ο δικαιούχος της οικογένειας και από 35 ευρώ το κάθε μέλος).
Πενταμελής οικογένεια θα λάβει 210 ευρώ, εφόσον πληροί τα κριτήρια. Το ίδιο ποσό θα πάρει και η εξαμελής ή επταμελής οικογένεια, καθώς το όριο δεν ξεπερνά τα 210 ευρώ το μήνα.
Για το πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος), ένα νοικοκυριό με έναν δικαιούχο θα πάρει 210 ευρώ (70+70+70=210), ενώ μια πενταμελής οικογένεια θα λάβει 630 ευρώ (210+210+210=630), εφόσον πληρούνται τα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Κριτήρια χορήγησης

Τα κριτήρια του επιδόματος είναι:
1 Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
2 Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων Ιδιωτικής Χρήσης (Ι.Χ.), Μικτής Χρήσης (Μ.Χ.) ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
3 Καταθέσεις: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το επίδομα θα δοθεί από τον ΟΚΕΠΑ, που είναι ο φορέας πληρωμών και ελέγχου όλων των προνοιακών επιδομάτων, όπως το ΚΕΑ, το επίδομα τέκνων, το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας. Στη μέχρι τώρα πορεία του Οργανισμού αλλά και στα επόμενα βήματα αναφέρθηκε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου με το διοικητή του Οργανισμού Σ. Πλιάκη και το γενικό γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Δ. Καρέλλα τα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ.
Ο προϋπολογισμός όλων των προγραμμάτων για το 2019 αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018, είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2019:
* Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά.
* Ανοίγει το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.
* Καθιερώνεται από τον Απρίλιο η μηνιαία πληρωμή (αντί διμήνου) των αναπηρικών επιδομάτων.
* Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.
* Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις-επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).
* Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.