Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

EKTAKTO – Κήρυξη πολέμου για την Άγκυρα το τελεσίγραφο Χαφτάρ – «Θα το πληρώσεις ακριβά!»

Μια μέρα μετά την απόφαση του Στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη να στοχοθετούνται τα τουρκικά πλοία και πλοία τουρκικών συμφερόντων που θα πλησιάζουν τη Λιβύη ήρθε η οργισμένη απάντηση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.


Ο Ακάρ, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G-20 στην Ιαπωνία προειδοποίησε τον Χαφτάρ ότι θα πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα για αυτή του την απόφαση.
«Η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή αλλά θα λάβουμε τα μέτρα μας κατά του Χαφτάρ» δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.
Ζήτησε παράλληλα τη συνέχιση του διαλόγου μέσω των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υποστηρίζει με εξολισμούς το καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη το οποίο επιχειρεί να ανατρέψει ο Χαφτάρ με μια εκστρατεία που έξει εξαπολύσει εδώ και λίγους μήνες. 

Defence Minister Hulusi Akar's response to Libyan Haftar's threats to Turkey

"Any aggression or hostile movements toward us will pay a very heavy price and face most effective and strong retaliation. We are prepared against any hostilities towards us".
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με το «Λιβυκό Ανώτατο Συμβούλιο» οι απειλές το Χάφταρ πλήττουν την συνεργασία με μια «χώρα που αποτελεί τον βασικό εισαγωγέα προϊόντων στη Λιβύη. «Κάθε επίθεση κατά των φίλων μας, ειδικά των Τούρκων αποτελεί επίθεση στην εθνική ασφάλεια και θα τύχει της ανάλογης αντιμετώπισης», αναφέρει το συμβούλιο.
Επίσης ζητά από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα ώστε να αποτρέψει τυχόν επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ κατά τουρκικών στόχων. Την ίδια ώρα η «λιβυκή κυβέρνηση» ανέφερε ότι κυρίευσε αμερικανικούς και κινεζικούς πυραύλους που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Χάφταρ.
KINA-ΡΩΣΙΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ
Πολλές χώρες όπως φαίνεται παραδίδουν όπλα στην νέα «αγορά» που άνοιξε στην πολύπαθη Λιβύη.
Στο παιχνίδι κατά των δυνάμεων της Τρίπολης εισήλθαν πρόσφατα και οι Κινέζοι μετά τους Ρώσους, αλλά και οι Αμερικανοί οι οποίοι τροφοδοτούν τον Χαφτάρ με εξελιγμένο οπλισμό και αυτό λέει πάρα πολλά, ενάντια στα σχέδια του Ερντογάν να στηρίξει τους τζιχαντιστές.
Στις 27 Ιουνίου, δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) παρουσίασαν φορτία όπλων, τα οποία καταγράφηκαν να χρησιμοποιούνται από τον εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατηγός Χαφτάρ κατά την πρόσφατη μάχη στην πόλη Garyan.
Παραδόξως, τα όπλα περιελάμβαναν τουλάχιστον τέσσερις αμερικανικής κατασκευής κατευθυνόμενους πυραύλους FGM-148 Javelin ATGM).
Αυτή είναι η πρώτη φορά εμφανίστηκαν και προηγμένα αντιαρματικά βλήματα στο πεδίο της μάχης της Λιβύης. Πηγές στην Τρίπολη  ανέφεραν ότι τα ΗΑΕ είχαν προμηθεύσει τους πυραύλους Javelin στις δυνάμεις του LNA. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Τα όπλα περιελάμβαναν εκτός όλων των άλλων και ρωσικά αντιαρματικά Kornet ATGM, αλλά  και πολλά κινεζικά  βλήματα ακριβείας πυροβολικού 155 χιλ. GP1-A.
Εκτός από αυτά τα όπλα, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών του GNA παρουσίασαν επίσης τα συντρίμμια τουλάχιστον τριών drone. Ένα από αυτά καταρρίφθηκε πάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι δυνάμεις του GNA κατέλαβαν την πόλη Garyan στις 26 Ιουνίου σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως αιφνιδιαστική επίθεση. Οι δυνάμεις αυτές υποστηρίχθηκαν  από τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα BayrakrarTB2 , τα οποία επιτέθηκαν στη στρατηγική αυτή πόλη από διάφορες κατευθύνσεις.
Ο στρατός του LNA προσπαθεί επί του παρόντος να ανακαταλάβει την πόλη  Garyan με μια μαζική επίθεση, ωστόσο φαίνεται ότι αυτή η επιχείρηση δεν θα επιτευχθεί εύκολα καθώς οι δυνάμεις του  GNA ανθίστανται σθεναρά.
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο ενός ανελέητου πολέμου που διεξάγεται στο λιβυκό έδαφος, στο οποίο έχουν παρέμβει αποφασιστικά ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα  υπέρ του Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την αντίπαλη πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Το διακύβευμα αφορά την τύχη των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που ευρίσκονται στην ΑΟΖ της Λιβύης, τα οποία όμως «συνορεύουν» με αυτά της Κρήτης και τώρα θα εξερευνήσει η EXXON MOBIL μετά από διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα.
Ο  ενεργειακός πόλεμος στην Α.Μεσόγειο καλά κρατεί και σίγουρα έχουμε να δούμε πολλά ακόμη το επόμενο διάστημα στην περιοχή.
Σήμερα Κυριακή η κυβέρνηση της Τρίπολης σε έκτακτη συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι οι  απειλές των δυνάμεων που ευθυγραμμίζονται με τον αρχηγό της Ανατολικής Λιβύης στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ προς την Τουρκία, αποτελούν  «δήλωση πολέμου»κατά της  Άγκυρας.
Το συμβούλιο σε μια έκτακτη ανακοίνωση  περιέγραψε τις απειλές αυτές ως «ένα πλήγμα στις σχέσεις με μια χώρα που συνεργάζεται με τη Λιβύη σε πολλούς τομείς και  συνεισφέρει με  εισαγωγές στην χώρα».
«Κάθε επίθεση εναντίον των φίλων μας, ειδικά των Τούρκων, θα θεωρηθεί ότι βλάπτει την εθνική μας ασφάλεια και θα αντισταθούμε», ανέφερε η δήλωση.
Το συμβούλιο στην Τρίπολη ζήτησε επίσης από τον ΟΗΕ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις δυνάμεις του Χαφτάρ να προωθηθούν και άλλο  , προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να διατηρεί στενές  σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο στρατηγός  Χάφταρ  μέσω του εκπροσώπου του στρατηγού  Αχμεντ αλ Μισμάρι. ανακοίνωσε  ότι οι δυνάμεις του από εδώ και στο εξής θα  στοχεύουν με πυρά όλα τα τουρκικά εμπορικά και πολεμικά πλοία, αλλά και τα αεροσκάφη που θα κάνουν πτήσεις  από και προς την Τουρκία.
«Σύμφωνα με εντολές στις αεροπορικές δυνάμεις μας θα  στοχεύονται όλα τα τουρκικά πλοία που θα πλέουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης»,δήλωσε ο Μισμάρι.
«Όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι στην επικράτεια της Λιβύης θα συλληφθούν άμεσα» και «όλες οι πτήσεις προς και από την Τουρκία θα απαγορευτούν», πρόσθεσε, δυναμιτίζοντας την ήδη πολεμική κόντρα του Χαφτάρ με τον Ερντογάν.
‘Επίσης έχουμε ανακοίνωση κατά της Τουρκίας και  από το Ιράκ, μες αφορμή προκλητικές  αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής ΠΑ  στην περιοχή του Κουρδιστάν, από τις οποίες σκοτώθηκαν πέντε πολίτες εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής στην περιοχή από την  Άγκυρα στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
«Το Ιράκ εκφράζει την καταδίκη κατά των δύο βομβαρδισμών των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων «, ανέφερε σε ανακοίνωση  το ιρακινό υπουργείο εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τα σύνορα του Ιράκ.
Σε δύο ξεχωριστές επιθέσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις παραμεθόριες περιοχές της επαρχίας Erbil, σκοτώνοντας πέντε πολίτες,  και  τραυματίζοντας έξι άλλους και προκαλώντας υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) αναφέρεται ότι: «Ενώ είμαστε πρόθυμοι να εδραιώσουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές σχέσεις και να αποτρέψουμε πράξεις που προέρχονται από το ιρακινό έδαφος ενάντια στην ασφάλεια της γειτονικής Τουρκίας, πιστεύουμε ότι οι μονομερείς πράξεις πολέμου παραβιάζουν την ιρακινή κυριαρχία και αντιβαίνουν στις αρχές της καλής γειτονίας, που  διέπουν τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών, και συνιστούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ».


ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.