Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ελληνική πρωτοβουλία για Ναγκόρνο-Καραμπάχ! Με Πούτιν μίλησε η Αρμενία – Κρίσιμες ώρες (vid)

 Η Αθήνα καλεί την Άγκυρα να σταματήσει ό,τι κάνει - Ανυποχώρητο το Ερεβάν - Μήνυμα στην Τουρκία

Την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητά η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ γνωστοποιεί ότι σύντομα ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί το Ερεβάν, ενώ «αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας την Τουρκία να «απόσχει από ενέργειες και δηλώσεις που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή»

ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΠΑΣΙΝΙΑΝ Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ που στηρίζεται από την Αρμενία εισέρχονται σήμερα στην τέταρτη ημέρα τους. Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί πέρα από τα όρια του θύλακα αυτού, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, απειλώντας με ραγδαία εξάπλωση του μετώπου. Από την πλευρά του ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν εξετάζει προς το παρόν να ζητήσει βοήθεια βάσει του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας!!! «Η Αρμενία θα διασφαλίσει την ασφάλειά της, με την συμμετοχή του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή χωρίς», τόνισε ο Πασινιάν. Σε μία διαφορετική ανάγνωση, η Μόσχα μέσω του Πασινιάν στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να αποσυρθεί από την διαμάχη, καθώς σε περίπτωση που το Ερεβάν ζητήσει ρωσική συνδρομή, η Μόσχα είναι υποχρεωμένη βάσει συμφωνίας να το πράξει. Συγκεκριμένα, από το 1997, Αρμενία και Ρωσία έχουν υπογράψει στρατιωτική συμφωνία, η οποία προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση στρατιωτικής απειλής για οποιοδήποτε μέρος και επιτρέπει στους Ρώσους συνοριοφύλακες να περιπολούν στα σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία και το Ιράν. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με τον Πούτιν δεν συζήτησε (ακόμα) το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ. «Δεν είναι προσήκον να μιλάμε για μια σύνοδο Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν- Ρωσίας την ώρα που διεξάγονται σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε παράλληλα ο Πασινιάν μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμώντας ότι «για την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων χρειάζεται η κατάλληλη ατμόσφαιρα και όροι». Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αρμενία και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ δεν προτίθενται να λύσουν την σύγκρουση «εις βάρος των εθνικών τους συμφερόντων και της ασφάλειάς τους».
ΤΟΥΡΚΙΑ Πιθανή άμεση στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην σύγκρουση, θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής. Εξάλλου ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τον νότιο Καύκασο και να εμπλέξει τις περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσά τους η Τουρκία και η Ρωσία. Μέχρι στιγμής, η Πολεμική Αεροπορία του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί μικτές αεροπορικές επιθέσεις στην βόρεια κατεύθυνση του Στρατού Άμυνας Artsakh, χρησιμοποιώντας τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ATS και τούρκικα F-16, μεταδίδεται από αρμενικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό δηλώνει εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, σύμφωνα με το Armenpress. «Πολυλειτουργικοί μαχητές F-16 που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας βρίσκονται στον αέρα. Η εχθρική πολεμική αεροπορία λειτουργεί από απόσταση, δεν εισέρχεται στην περιοχή των μέσων αεράμυνας. Χρησιμοποιούνται πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς αέρα-επιφάνειας», τονίζει ο Hovhannisyan. Ενημέρωσε επίσης ότι καταγράφηκαν οι συνομιλίες των πιλότων στα τουρκικά. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Η ΕΜΠΛΟΚΗ της Άγκυρας στην κρίση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι πρόδηλη. Η γείτονα ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο και επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Είναι προφανές πως το καθεστώς του Αλίγιεφ προκάλεσε την κρίση με τις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά από συνεννόηση με την Άγκυρα. Για να είμαστε σωστοί, το Μπακού προχώρησε μετά, αφού άναψε το πράσινο φως το καθεστώς Ερντογάν. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός λοιπόν συνομίλησε με τον Πούτιν, δείχνοντας τις προεκτάσεις που μπορεί να πάριε η σύγκρουση, η οποία θυμίζουμε ΑΚΟΜΗ μία φορά συμβαίνει στην πίσω αυλή της Ρωσίας.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!


Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;


Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.

Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.