Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Διεθνή δημοσιεύματα: «Αποδέκτης ανταλλακτικών όπλων και μαχητικών αεροσκαφών η Ελλάδα από τα ΗΑΕ»


Αποδέκτης σημαντικών ποσοτήτων ανταλλακτικών, όπλων αλλά και αεροσκαφών μπορεί να γίνει η Ελλάδα από τα ΗΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν  τα ΗΑΕ διαθέτουν έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών Mirage 2000-9 που αναβαθμίζεται στα πλαίσια προγράμματος ύψους 919 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ μέρος αυτών των μαχητικών θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα όταν ξεκινήσουν να παραδίδονται τα F-35 και τα MQ-9 Reaper στα ΗΑΕ.

Κάνε like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Βέβαια αυτό σε βάθος ετών καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί επίσημα η συμφωνία μεταξύ ΗΑΕ και ΗΠΑ για την απόκτηση 50 F-35, τα οποία πιθανότατα (αν όχι σχεδόν σίγουρο) θα είναι υποβαθμισμένα σε σχέση τουλάχιστον με τα ισραηλινά.

Το πώς θα γίνει αυτή η «υποβάθμιση» είναι άγνωστο και το μόνο που έχει αποκαλυφθεί είναι πως υπάρχουν τρόποι τα F-35 των ΗΑΕ  να αποκαλύπτονται από τα ισραηλινά ραντάρ.

Αυτό μάλλον δεν απασχολεί και πολύ το Άμπου Ντάμπι το οποίο θέλει να αποκτήσει το πιο προηγμένο μαχητικό στον Κόλπο έστω και με υποβαθμισμένες δυνατότητες σε σχέση με τα ισραηλινά και -φυσικά- με τα αμερικανικά F-35.

Αμυντικοί αναλυτές της Άγκυρας εξετάζουν και την περίπτωση επίσης ότι βάσει αυτής της νέας συμφωνίας (ΗΑΕ-Ελλάδος), η Αθήνα θα μπορέσει να υπογράψει νέες συμβάσεις τόσο για υποστήριξη όσο και για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών τύπου F-16 και Mirage 2000 με πυραύλους που θα προμηθευτεί  από τα ΗΑΕ, όπως για παράδειγμα βλήματα MICA, σε προνομιακές τιμές, ακόμη και πριν από την παράδοση των F-35 και των Rafale.

Άλλωστε ήδη όπως έγινε γνωστό η Ελλάδα θα προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες ανταλλακτικών για τα ελικόπτερα AH-64A Apache από τα ΗΑΕ σχεδόν στη μισή τιμή, από ότι εάν προμηθευόταν τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά από άλλη πηγή όπως οι ΗΠΑ. 

Συνολικά, οι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο «πυρήνας» αυτής της νέας συμφωνίας Ελλάδας-ΗΑΕ «βασίζεται σε γαλλικό γεωπολιτικό σχέδιο, έχοντας την έγκριση των ΗΠΑ, και στην αντίθεση στην τουρκική επέκταση στην περιοχή, κάτι για το οποίο ανησυχούν ιδιαίτερα τα σουνιστικά καθεστώτα της περιοχής του Κόλπου, όπως τα Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία».

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες είναι επιπρόσθετα μια σημαντική συμφωνία, τονίζεται.


111

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.