Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Ετοιμάζει πρόωρες εκλογές ο Ερντογάν; - Πόλεμος κατά των Κούρδων για μη χάσει τον "θρόνο" του


 Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μόνο εάν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του κόμματός του στο κοινοβούλιο

Όταν ο αυταρχικός Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία του στις εκλογές του Ιουνίου 2015, για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε την εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2002, αναβίωσε τον πόλεμο ενάντια στους Κούρδους στη χώρα, τερματίζοντας την ειρηνευτική διαδικασία με το (PKK).

Η κίνησή έγινε από τον Τούρκο Πρόεδρο, όταν το κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) πέρασε το όριο του 10% για να μπει στο κοινοβούλιο υπό τη συνηγεσία των Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ.

Το κουρδικό κόμμα έλαβε μαζική υποστήριξη στις εκλογές από τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών και φιλελεύθερων Τούρκων που ζουν στη Δύση. Καθώς έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, το HDP ξεπέρασε ακόμη και το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Με την πολιτική υποστήριξη του MHP, ο Ερντογάν και το AKP του μπλόκαραν αρκετές πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην περιοχή.

Το κυβερνών κόμμα και ο σύμμαχός του το MHP κατηγόρησαν το HDP ότι στηρίζει το PKK και δαιμονοποίησε τους Κούρδους πολιτικούς κάνοντας προπαγάνδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα πριν από τις πρόωρες εκλογές του Νοεμβρίου 2015 που επέστρεψαν στον Ερντογάν σχεδόν το 9% των ψήφων που είχε χάσει τέσσερις μήνες νωρίτερα, συγκεντρώνοντας το 49,8% των ψήφων.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν έβαλε τον Demirtaş και τον Yüksekdağ, τους πρώην συμπροέδρους του HDP, στη φυλακή.

Βρίσκονται ακόμη στη φυλακή για κατηγορίες τρομοκρατίας, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτικών.

Έτσι, σύμφωνα με ορισμένους επικριτές, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας έχει ξεκαθαρίσει από τον δρόμο του έναν ισχυρό και δημοφιλή ηγέτη της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του ως κυβερνήτη μέχρι τις εκλογές του 2023.

Ωστόσο, η Τουρκία καλωσόρισε το νέο έτος με συζητήσεις για πιθανές γρήγορες εκλογές σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία πάσχει από πληθωρισμό και η συμμαχία AKP-MHP εξαφανίζεται, με υποστήριξη κάτω από το 40%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Ακόμα κι αν ο Ερντογάν αποκλείσει την Τετάρτη την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, δεν θα ήταν έκπληξη αν ζητούσε πρόωρες εκλογές πριν από το 2023, λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια της υποστήριξής του. Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς και αναλυτές, ίσως χρειαστεί να εδραιώσει την εξουσία του με νέες εκλογές προτού είναι πολύ αργά.

Ο αρχηγός του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος IYI (Καλό) Κόμμα, Meral Akşener, ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι το AKP προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2021.

Ο Αλί Μπαμπατσάν, πρώην υπουργός Ερντογάν και ηγέτης του νέου κόμματος της αντιπολίτευσης DEVA, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατικής Προόδου με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε μια προσπάθεια παράτασης της προεδρίας του.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu είπε ότι ο Ερντογάν, ως ο μόνος που έχει την εξουσία της χώρας, μπορεί να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές ανά πάσα στιγμή.

«Υποτίθεται ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να λάβει απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, δεδομένου ότι υπάρχει ένας κανόνας ενός ατόμου στην Τουρκία, εάν ο Ερντογάν πεί «Κηρύσσω πρόωρες εκλογές», οι βουλευτές του AKP και του MHP θα το ψηφίσουν στο κοινοβούλιο».

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα επιδιώξει την πρόωρη εκλογή μόνο εάν πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του κόμματός του στο κοινοβούλιο. Για να το κάνει αυτό, μπορεί να χρειαστεί ένα άλλο εθνικιστικό κύμα στη χώρα για να παραμείνει στην εξουσία όπως έκανε το 2015.

Υπάρχουν ενδείξεις δημιουργίας μιας τέτοιας ατμόσφαιρας, ειδικά αφού ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Ιράκ και το Ιρακινό Κουρδιστάν στις αρχές του μήνα, συνάντηση με ανώτερους Ιρακινούς και Κούρδους αξιωματούχους.

Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να υποστηρίξει την εκκαθάριση μαχητών του ΡΚΚ από την περιοχή.

Η Τουρκία μπορεί να διεξάγει κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση με το Ιράκ για την απομάκρυνση του PKK από το Σιντζάρ, δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν την Παρασκευή. "Αλλά δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ανοιχτά την ημερομηνία μιας τέτοιας επιχείρησης", πρόσθεσε.

Η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2019 για να εξαλείψει τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), μια ομάδα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και πολεμά το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντ (ISIL) από τη βόρεια Συρία ανατολικά του Ευφράτη για να «ασφαλίσει τα σύνορά της».

Η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία με στόχο το YPG, μια ομάδα που κατηγορεί η Άγκυρα ως επέκταση του PKK, αφορούσε την εσωτερική πολιτική, σύμφωνα με τον Τζέιμς Τζέφρι, πρώην ειδικό εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικώντων ΗΠΑ για τη Συρία.

Μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Deutsche Welle την Τρίτη, ο Τζέφρι είπε: «Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν η Τουρκία θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στο Σιντζάρ».

Η Άγκυρα φαίνεται να εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών εξεγερμένων ομάδων στη χώρα.

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δεσμεύθηκε την Τετάρτη να ξεκινήσει εκτεταμένες επιχειρήσεις με στόχο τους αντάρτες του PKK. Οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται, θα τoυς βρούμε στις σπηλιές τους και θα τους καταστρέψουμε», είπε.

Ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζουν επίσης να στοχεύουν το HDP και τα μέλη του, η απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος βρίσκεται επίσης στο τραπέζι. Βουλευτές και σύμμαχοι του Προέδρου Ερντογάν ζήτησαν απαγόρευση μετά από επιδρομή στα γραφεία του HDP την Τετάρτη.


Ο διευθυντής επικοινωνιών της Προεδρίας  Fahrettin Altun δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει εικόνες σε ένα γραφείο HDP στην Κωνσταντινούπολη  με φωτογραφίες του  Abdullah Öcalan, φυλακισμένου ηγέτη του PKK. Έγραψε στο Twitter ότι το βίντεο «έδειξε την απόδειξη» των δεσμών του HDP με το PKK

Το HDP αρνείται τυχόν δεσμούς με την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση του Ερντογάν ενέτεινε τις επιχειρήσεις κατά του HDP, αφού η υποστήριξή του προς το CHP κατά τις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν κρίσιμη για να νικηθεί το AKP σε μεγάλες πόλεις.

Ο ηγέτης του MHP Devlet Bahçeli προέτρεψε επίσης τις δικαστικές αρχές να απαγορεύσουν τη λειτουργία του HDP για συνδέσεις με το PKK, το οποίο χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

"Η αντίθεση στο κλείσιμο του HDP σημαίνει υπονόμευση της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Μπαχτσέλι την Τρίτη.

Η Τουρκία έχει απαγορεύσει πολλά κουρδικά κόμματα τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι Κούρδοι πολιτικοί πάντοτε έφτιαχναν ένα νέο. Οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας των 83 εκατομμυρίων.

Η Τουρκία απομάκρυνε από τη θέση τους 146 δήμαρχους προερχόμενους από κουρδικά κόμματα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του HDP. Αρκετοί δήμαρχοι και πολιτικοί του HDP συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποθάλπτουν την τρομοκρατία

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Η ηγέτης  του κόμματος της εθνικιστικής αντιπολίτευσης IYI party, Ασκενέρ επέκρινε την κυβέρνηση ότι μίλησε αλλά δεν ενήργησε για το κλείσιμο του HDP, κάτι που σηματοδοτεί ότι το κόμμα της ενδέχεται να υποστηρίξει την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος.

«Συνεχίζουν να φωνάζουν ότι« το HDP πρέπει να κλείσει», αλλά δε λαμβάνουν μέτρα για να το κάνουν αυτό», είπε την Τετάρτη.

Ο Ayhan Bilgen, στέλεχος του HDP που βρίσκεται στη φυλακή από τον Οκτώβριο μαζί με 16 άλλους αξιωματούχους του κόμματος, δήλωσε στο BBC Türkçe ότι οι επιχειρήσεις που στοχεύουν μέλη του HDP, στην πραγματικότητα στοχεύουν στο να τεθούν τα νομικά θεμέλια για να αποτραπεί η συμμετοχή του κόμματος στις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ali Bayramoğlu, βετεράνο συγγραφέα για το κουρδικό ζήτημα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος IYI, πρέπει να εγκαταλείψουν την αντικουρδική ρητορική τους και να συμμαχήσουν με το HDP για μια δημοκρατική λύση.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ο Ερντογάν ψάχνει για μια ευκαιρία να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές φέτος, αλλά είναι σαφές ότι το AKP και οι εθνικιστικοί του σύμμαχοι έχουν ξεκινήσει πολλές νέες αστυνομικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.