Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Λιβάνιος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας


 Το μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας εξέπεμψε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, στον υπουργό επικρατείας, Θοδωρής Λιβάνιος. Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Λιβάνιος απάντησε και στα σενάρια που θέλουν, μετά τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση, να επίκεινται αλλαγές και στο σύστημα ανάδειξης των υποψηφίων στις ευρωεκλογές.

«Μερικές φορές είναι απαραίτητο να βάλουμε και όπισθεν»

Για το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα εντός του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου, ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι: «η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη στρατηγική της να κάνει προσεκτικά βήματα, ώστε το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να μην αποβαίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας». Πρόσθεσε δε, με νόημα: «Κάθε εβδομάδα αποτιμούμε την κατάσταση και βάζουμε την ανάλογη ταχύτητα. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να βάλουμε και όπισθεν. Και η στρατηγική μας αυτή έχει αποδειχθεί, εδώ και 10 μήνες, ως η πλέον ενδεδειγμένη για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση».

Για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο περιορισμός των συναθροίσεων αποτελεί αντιδημοκρατικό μέτρο ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι τα όσα έχουμε στερηθεί τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου να δαμαστεί η πανδημία: «Τα έχουμε στερηθεί όμως, συνάπτοντας ένα ιδιότυπο συμβόλαιο, ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και απαραίτητα για να μας εξασφαλίσουν περισσότερη ελευθερία αύριο. Νομίζω ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας το έχει πει καλύτερα από τον καθένα».

«Δεν υπολογίζουν σωστά όσοι υποτιμούν τη δύναμη της ΕΕ»

Σχολιάζοντας το πολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα σε ΕΕ και φαρμακευτικές εταιρείες, τόνισε εμφατικά: «Τα εμβόλια είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι κερδοσκοπικό παιχνίδι. Η Ευρώπη, μάλιστα, έχει επενδύσει στην επιστημονική έρευνα για το εμβόλιο. Όσοι υποτιμούν τη δύναμή της, νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά». Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο όσο η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυστηροποιεί τη στάση της έναντι των φαρμακευτικών εταιριών, ζητώντας να τηρήσουν στο ακέραιο τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί, θα έχει την ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει, με τρόπο παραγωγικό, να ασκεί πιέσεις στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ροής των εμβολίων. Τα εμβόλια αποτελούν επίτευγμα της ανθρωπότητας. Ανήκουν σε όλο τον κόσμο», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη: «Ήδη, συμφωνήθηκαν από τα κράτη – μέλη, με τη στήριξη της Κομισιόν, οι κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών ιατρικών πιστοποιητικών». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι ήταν δεδομένο ότι η ΕΕ θα συναινούσε καθώς, όσο περνά ο καιρός, θα γίνεται επιτακτικό να γίνουν γρηγορότερες οι διαδικασίες στις μεταφορές: «Να εξασφαλιστεί μια νησίδα γρήγορης μετάβασης, για τους ευρωπαίους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναφερόμενος στην πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία», στο φόντο της αναστάτωσης που προκαλούν οι μειωμένες παραδόσεις εμβολίων από τις εταιρείες, υπογράμμισε ότι ο στόχος του Ιανουαρίου επιτεύχθηκε και σημείωσε: «Από εδώ και στο εξής όλα εξαρτώνται από τη ροή των εμβολίων». Όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας, που βασίζεται στο ότι είναι εξασφαλισμένη η 2η δόση για κάθε πολίτη που έχει εμβολιαστεί.

Για τον νέο εκλογικό νόμο στην ΤΑ

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωυπουργώ υπεραμύνθηκε του νέου εκλογικού νόμου με βάση τον οποίο θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το 2023 ο οποίος εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Αντικρούοντας τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η απλή αναλογική είναι πιο δημοκρατικό σύστημα τόνισε: «Το πιο δημοκρατικό είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα. Εκείνο που αντικατοπτρίζει τη βούληση των πολιτών».

10 χρόνια ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κάνε και εσυ like στην σελίδα του Oparlapipas.gr στο Facebook για να είσαι ενημερωμένος για ΟΛΑ!

Παρουσίασε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα των ανισορροπιών του, υπό αντικατάσταση, νόμου: «Όταν ένας δήμαρχος, της Ορεστιάδας εν προκειμένω, κερδίζει τις εκλογές από τον Α’ γύρο με 50,3% αλλά εντούτοις δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο καταλαβαίνετε ότι κάτι δεν πάει καλά». Και στρέφοντας τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορούσε να εκλέξει δικούς του δημάρχους, επιχείρησε μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων να μπλοκάρει το έργο τους, με αποτέλεσμα τελικά έναν νόμο – έκτρωμα».

Για τις εθνικές κάλπες και τις ευρωεκλογές

Ερωτηθείς εάν ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει και αλλαγή του εκλογικού συστήματος διεξαγωγής των ευρωεκλογών, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, στον υπουργό Επικρατείας, τόνισε ότι: «ακόμη είναι νωρίς για να μας απασχολήσει κάτι τέτοιο». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι αποτελεί μια από τις δημοφιλείς συζητήσεις το εάν είναι καταλληλότερη για την εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο και στις ευρωομάδες η λεγόμενη λίστα υποψηφίων ή ο σταυρός προτίμησης.

Κληθείς, εκ νέου, να σχολιάσει τα εκλογικά σενάρια που συνόδευσαν την μετακίνησή του στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Λιβάνιος ήταν ξεκάθαρος: « Είναι νωπή η δήλωση του Πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν αφήνουν τα περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκέψη», ανέφερε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε ότι μετά το νομοθέτημα για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, ακολουθούν σύντομα κι άλλες πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.