Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Tριμερής Σύνοδος Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου με θέμα τη στρατιωτική συνεργασία στην Αν. Mεσόγειο


 Γιώργος Mοτσάκος

Πιθανότατα θα αποφασιστεί η δημιουργία κοινής αεροναυτικής δυνάμεως φύλαξης της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia Interconnector μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για το τέλος του τρέχοντος έτους, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Η συνάντηση πραγματοποιείται με φόντο τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και Ελλάδας την τελευταία μιάμιση δεκαετία σε διάφορους τομείς (π.χ. τουρισμός, ιατρική, κυβερνοασφάλεια, ενέργεια και στρατιωτική συνεργασία).

Η απόφαση για τη διοργάνωση μιας τέτοιας περιφερειακής συνάντησης λήφθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας το απόγευμα της Κυριακής, 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι δύο πλευρές μίλησαν για διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Κύπριοι δημοσιογράφοι γράφουν ότι Χριστοδουλίδης και Νετανιάχου συζήτησαν τη στρατηγική σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης σε τομείς όπως, ειδικότερα, η οικονομία, η άμυνα, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Οι ηγέτες τους μίλησαν επίσης για την κατασκευή ενός «ενεργειακού αυτοκινητόδρομου» που θα συνέδεε τα εθνικά ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Το γιγάντιο έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ έρχεται σε μια στιγμή που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας τροφοδοτούν μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έπληξε σκληρά την ΕΕ και αποκάλυψε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης.

Η δημιουργία μιας γραμμής ηλεκτρικού καλωδίου φαίνεται ότι αντικατέστησε ένα ξεχωριστό έργο αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις τρεις χώρες με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Το EuroAsia Interconnector θα συνδέει τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτη) με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Τι μπορεί να ετοιμάζει η Τουρκία μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων του σεισμού;

H αδήριτη ανάγκη επιβολής του νεο-Οθωμανικού σχεδίου στην Αν. Μεσόγειο περνά μέσα από το μπλοκάρισμα των υπογραφέντων σχεδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ και Αίγυπτο προς Κύπρο και Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για διαπίστωση, αλλά για μια λογική εξήγηση των τουρκικών λεονταρισμών στην περιοχή με φόντο την παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”. 

“Η Τουρκία θα πρέπει να κηρύξει casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector και να ενημερώσει την ΕΕ ότι θα παρασύρει ολόκληρη την περιοχή σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, εάν επιμείνει στη μονομερή οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που παραβιάζει την τουρκική ΑΟΖ”, είχε αναφέρει τουρκική αμυντική πηγή πριν μήνες.

Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη του συνόλου των απειλών της Άγκυρας στην θαλάσσια περιοχή μας, που υπακούει στην απειλή των Τούρκων ότι “ τίποτα δεν πρόκειται να γίνει στην Αν. Μεσόγειο χωρίς την συγκατάθεση της Τουρκίας”.

Αν οι Τούρκοι δεν παρέμβουν με κάθε τρόπο στις συμφωνίες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υπογράφηκαν πρόσφατα από Ισραήλ και Αίγυπτο με Ελλάδα και Κύπρο, τότε θα χάσουν και στο σχέδιο για τον αγωγό East Med, ο οποίος τους “καίει” στην κυριολεξία, αφού ακυρώνει την “Γαλάζια Πατρίδα” στην πράξη.

Πως θα επιχειρούσε η τουρκική πλευρά να το κάνει αυτό;

Πρώτον, με την ανακήρυξη casus belli στο σχέδιο EuroAsia Interconnector, με στόχο την διακοπή των εργασιών.

Δεύτερον, με την μεταφορά μόνιμης ναυτικής δυνάμεως στις επίμαχες περιοχές, αναμένοντας να προκληθεί από τις χώρες που συμμετέχουν στα σχέδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μπλοκάροντας την συμμετοχή και της Σ. Αραβίας και των ΗΑΕ.

Για αυτό ακριβώς θα συγκληθεί η Τριμερής Σύνοδο, στην οποία πιθανότατα θα αποφασιστεί η δημιουργία κοινής αεροναυτικής δυνάμεως φύλαξης των ενεργειακών σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.