Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Eλαιόλαδο: Mικρές ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών, αλλά αργεί η ισορροπία


 Η κλιματική αλλαγή, αλλά και η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε μία σειρά από αγροτικά προϊόντα, με κορυφαίο όλων το ελαιόλαδο. Οι εκτιμήσεις για την νέα περίοδο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες

Εξαιρετικά παρακινδυνευμένες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών στο ελαιόλαδο, οι τιμές του οποίου τον τελευταίο χρόνο θυμίζουν χρυσό και όχι ένα είδος πρώτης ανάγκης, όπως ήταν μέχρι και το τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.

Οι καιρικές συνθήκες – κυρίως – αλλά και η κατακόρυφη αύξηση των κόστους παραγωγής είχαν ως αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη και σήμερα η τιμή παραγωγού να έχει εκτοξευθεί στα 10 με 12 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από ένα χρόνο η τιμή ήταν στο ήμισυ ή και ακόμη χαμηλότερα.

Πλέον πολλά κρίνονται αυτή την περίοδο όπου θα φανεί εάν η επόμενη ελαιοκομική σεζόν θα είναι ικανοποιητική ή θα ακολουθήσει μία ρότα που δεν θα δώσει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.

Παράγοντες της αγοράς αλλά και αγρότες σημειώνουν ότι μία σαφής απάντηση αναμένεται να δοθεί προς το τέλος Μαΐου, ενώ λίγο πριν το Πάσχα εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μία σαφής εκτίμηση προς την κατεύθυνση που θα πάρει η παραγωγή ελαιολάδου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.