Κλασικό, αγαπημένο και πάντα επίκαιρο. Αυτό το γλυκό ψυγείου με σαβουαγιάρ είναι η απόλυτη λύση για κάθε στιγμή που θέλουμε κάτι γλυκό, ανάλαφρο και απίστευτα νόστιμο. Με αφράτη κρέμα, σιροπιασμένα σαβουαγιάρ, σοκολάτα και καρύδι, γίνεται ανάρπαστο όπου κι αν το σερβίρουμε. Φτιάχνεται πανεύκολα και κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας μπουκιά!
Υλικά (για ένα μεγάλο πυρέξ)
Για τη βάση:
- 2 πακέτα σαβουαγιάρ (περίπου 800 γρ.)
Για την κρέμα (2 εναλλακτικές):
Επιλογή 1:
- 2 κουτάκια φυτική σαντιγί τύπου Μορφατ
- ¾ κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 1 βανίλια
Επιλογή 2 (πιο «φρέσκια»):
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. τυρί μασκαρπόνε
- ½ φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σιρόπι:
- 4 κ.σ. γεμάτες κακάο άγλυκο
- ¾ ποτήρι του νερού ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- 50 ml κονιάκ
Για τη γέμιση/επικάλυψη:
- 150 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
- 1 σακουλάκι τριμμένη κουβερτούρα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά να μην υπάρχουν σβόλοι. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση. Μόλις κοχλάσει, αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει.
Εντωμεταξύ, ετοιμάζουμε το μείγμα καρυδιού-σοκολάτας, ψιλοκόβοντας τα καρύδια στο μούλτι και ανακατεύοντας με την τριμμένη κουβερτούρα.
Για την κρέμα με Μορφατ, χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγί με τη βανίλια για περίπου 7-8 λεπτά και προσθέτουμε το ζαχαρούχο σταδιακά, μέχρι να προκύψει μια λεία, αφράτη κρέμα.
Για την κρέμα με μασκαρπόνε, αφρατεύουμε πρώτα το τυρί με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε σφιχτή, βελούδινη κρέμα.
Συναρμολόγηση
Βουτάμε ένα-ένα τα σαβουαγιάρ στο σιρόπι και στρώνουμε μία σειρά στη βάση του πυρέξ. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας από πάνω και πασπαλίζουμε με το μισό μείγμα καρυδιού-σοκολάτας.
Επαναλαμβάνουμε με δεύτερη στρώση σαβουαγιάρ, υπόλοιπη κρέμα και υπόλοιπη επικάλυψη.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα) ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις και να σταθεροποιηθεί η υφή.
Tip
Για ακόμα πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες κουβερτούρας μέσα στην κρέμα ή να γαρνίρετε με σιρόπι σοκολάτας.
Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.