«Επανεκκίνηση» είναι το σύνθημα που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία, ωστόσο από το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής, της τελευταίας πριν το συνέδριο που εγκαινίασε και επίσημα τον προσυνεδριακό διάλογο, καταγράφηκε περισσότερο «επανεκκίνηση της … εσωστρέφειας».
Αν και το Σάββατο η μόνη διαφωνία που καταγράφηκε ήταν για την πρόταση Φάμελλου να καταργηθεί στο Καταστατικό η σημερινή ανοιχτή διαδικασία εκλογής προέδρου, οι λεγόμενοι «ψηφοφόροι του δίευρου», χθες βγήκαν τα μαχαίρια έξω, δείχνοντας ότι η όποια νηνεμία του Σαββάτου, αλλά και γενικότερα του τελευταίου διαστήματος, είναι φαινομενική. Τα χαμηλά ποσοστά και ο κίνδυνος να γίνουν χαμηλότερα δε φαίνεται να αποτρέπει τη μάχη για τους συσχετισμούς, αντιθέτως αυτή μάλλον προμηνύεται σκληρή.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει θέσεις ως βασικά προτάγματα για τον νέο «αναγεννημένο» ΣΥΡΙΖΑ, την μεγαλύτερη συνοχή του κόμματος μέσα από τον «ενιαίο λόγο», και την κατάργηση της πολυφωνίας προς τα έξω, βάζοντας φίλτρο στην εγγραφή μελών και προτείνοντας την κατάργηση των τάσεων. Η κατάργηση των τάσεων συνίσταται σε δύο βασικές προβλέψεις: την επιβολή ενιαίου και όχι χωριστού ψηφοδελτίου σε όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες για ανάδειξη οργάνων και με την αφαίρεση της δυνατότητας τα μέλη του κόμματος να εκφράζουν προς τα έξω προσωπικές απόψεις (έως σήμερα μπορούν να διατυπώνουν προσωπικές απόψεις υπό την προϋπόθεση ότι αναφέρουν και την κεντρική γραμμή).
Σε ό,τι αφορά το «φίλτρο» αυτό συνίσταται στην προσπάθεια να περιοριστεί η δυνατότητα να επηρεάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο λεγόμενος «ψηφοφόρος του δίευρου» δηλαδή, «όποιος περνάει έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ» όπως είπε το Σάββατο ο Φάμελλος, ψηφίζοντας για πρόεδρο, χωρίς να συμμερίζεται τις αρχές και τις αξίες του κόμματος στο οποίο γράφτηκε για να ψηφίσει. Έτσι προτείνεται η αλλαγή στο καταστατικό της σημερινής ανοιχτής διαδικασίας εκλογής (ψηφόφοροι που εγγράφονται μέλη ανήμερα της εκλογής για πρόεδρο) με την πρόβλεψη οι εκλογικοί κατάλογοι να κλείνουν ένα μήνα πριν την κάλπη. Στον αντίποδα ο Πολάκης πρόβαλε το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, πέραν των κομματικών ορίων, κάτι που κατά τον ίδιο διασφαλίζεται με την ανοιχτή διαδικασία και επιπλέον διέβλεψε χαμηλότερη συμμετοχή με την «κλειστή διαδικασία». Αν ίσχυε είπε στις προηγούμενες εκλογές δε θα είχαν έρθει 70.000 αλλά 25.000. Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Νίκος Παππάς διαμηνύει ότι δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από το «ανοιχτό κόμμα».
Οι δύο αυτές αλλαγές πάντως εγκρίθηκαν χθες από την κεντρική Επιτροπή, με ισχυρή πλειοψηφία όπως λένε στελέχη, ωστόσο όλα θα ξανακριθούν στο Συνέδριο και εκείνα που εισηγείται πλειοψηφικά η Κεντρική Επιτροπή και εκείνα που έμειναν ανοιχτά.
Στο μεταξύ οι Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς, έδειξαν να λειτουργούν συντονισμένα ως αντιπολίτευση με αιτία και αφορμή τρία βασικά μέτωπα, το θέμα της εκλογικής βάσης (ποιοι θα ψηφίζουν για πρόεδρο), το θέμα της συγκρότησης περιφερειακών συμβουλίων και το θέμα των τραπεζών. Η βασική τους ανησυχία όπως αποτυπώνεται σε αναφορές και κινήσεις τους είναι ότι η ηγεσία επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πιο περίκλειστο και ελεγχόμενο κόμμα, αφήνοντας λίγα περιθώρια για τους ίδιους.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας ορισμένοι θεωρούν ότι στη χθεσινή δεύτερη μέρα της οι δύο άνδρες προκάλεσαν το «ξεχείλωμα» της διαδικασίας στις ψηφοφορίες επί των άρθρων του καταστατικού δίνοντας «σήμα» σε μέλη της επιρροής τους να δημιουργούν εντάσεις για το καθένα από αυτά, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να κλείσει περίπου ένα τρίωρο μετά το προβλεπόμενο. Κοινώς, σε στελέχη της ηγεσίας εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τα δύο στελέχη θα πάνε σε μια τακτική «ανταρτοπόλεμου» ώστε να συσπειρώσουν δυνάμεις εν όψει του συνεδρίου, ανεξαρτήτως του αν υπάρχει πραγματικό ή σοβαρό έδαφος διαφωνίας ή όχι.
Κόντρα Φάμελλου – Παππά
Χθες, μάλιστα καταγράφηκε και μια προσωπικού χαρακτήρα ένταση μεταξύ Φάμελλου και Παππά με φόντο τις διορθωτικές κινήσεις για μεγαλύτερο έλεγχο ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα Κασσελάκη. Επί της ουσίας υπήρξε ανταλλαγή αιχμών περί του ποιος ανέχτηκε τον Κασσελάκη περισσότερο:
ο Σ. Φάμελλος ανέφερε πως ο Κασσελάκης τον καθαίρεσε από την θέση του προέδρου της ΚΟ, ενώ έπρεπε η απόφαση να περάσει από την Πολιτική Γραμματεία, κάτι που άφηνε να εννοηθεί ότι ο Παππάς τοποθετήθηκε παρατύπως στην θέση του προέδρου της ΚΟ, με απόφαση Κασσελάκη. Αντιδρώντας ο Νίκος Παππάς παρατήρησε ότι ο Σ. Φάμελλος υπήρξε για ένα χρόνο πρόεδρος της ΚΟ επί της ηγεσίας Κασσελάκη, αφήνοντας ουσιαστικά την αιχμή ότι μέχρι τότε δεν είχε διαφωνήσει μαζί του και σιωπούσε, με τον Φάμελλο να ανταπαντά ότι ο ίδιος ήταν ήδη εκλεγμένος πρόεδρος της ΚΟ όταν ανήλθε στην ηγεσία ο Κασσελάκης.
Τα «πυρά» Σπίρτζη σε Κουμουνδούρου
Στο μεταξύ το δικό του «αντάρτικο» σήκωσε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος χθες έβαλλε κατά του περιβάλλοντος Φάμελλου για ζητήματα από τη λειτουργία του κόμματος και των οργάνων, τα οποία όπως είπε υποκαθιστά ομάδα περί τον Πρόεδρο, μέχρι διαρροές σε βάρος του όσον αφορά την Προανακριτική για τα Τέμπη. Υπαινίχθηκε δηλαδή ότι δεν ήταν μόνο ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος ζήτησε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αλλά ανάλογες διαρροές έγιναν και από την Κουμουνδούρου (για παραίτησή του από τα όργανα), ενώ μίλησε και για διαρροή που έλεγε ότι ο Φάμελλος δεν τον άφησε να δώσει συνέντευξη Τύπου για τα Τέμπη. Γενικότερα, εξέπεμψε το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον στηρίζει πλήρως, τον ίδιο και το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις μεταφορές και τον σιδηρόδρομο, όταν πέρα από τα παραπάνω δε λέει καθαρά ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει ένδειξη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χρήστος Σπίρτζης φαίνεται πάντως να κινείται αυτόνομα, ακόμη και αν σε σημεία κριτικής συμπίπτει με τους Παππά και Πολάκη – ο δεύτερος τον στήριξε επανειλημμένως το διήμερο.
Σε ό,τι αφορά την Προανακριτική ο Χρήστος Σπίρτζης φαίνεται πως έχει οικοδομήσει δική του πλήρη στρατηγική την οποία θα ξεδιπλώσει το επόμενο διάστημα, ενώ χθες ανέφερε πως θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στην Προανακριτική προκειμένου να καταθέσει για τα 56.000 αρχεία που έχει η δικογραφία, για τα έργα, το μπάζωμα κλπ.
Ο καβγάς για τις τράπεζες και τα περιφερειακά Συμβούλια
Πέρα από το «φίλτρο» στην εκλογική βάση, και την κατάργηση των τάσεων, δύο κομβικά ζητήματα στα οποία υπήρξε διαφωνία από την πλευρά των Πολάκη και Παππά ήταν τα περιφερειακά Συμβούλια και οι τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τα Περιφερειακά Συμβούλια, έγινε εκτεταμένη συζήτηση, με διαφωνία για τη σύνθεσή τους, αν δηλαδή τα μέλη τους θα είναι αιρετά ή όχι και αν θα έχουν αποφασιστικό ή συντονιστικό χαρακτήρα. Ο Παύλος Πολάκης τάχθηκε υπέρ της σύνθεσης από αιρετά μέλη καθώς και υπέρ του να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα ενώ από την πλειοψηφία προτείνεται να ισχύσει ότι προβλέπεται και σήμερα δηλαδή μεικτή σύνθεση από αιρετά μέλη και συντονιστές Νομαρχιακών, περιφερειακούς συμβούλους, μέλη ΚΕ, και βουλευτές. Στην πραγματικότητα εδώ ο καβγάς φαίνεται να είναι για το ποιος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή και να αποκτήσει μεγαλύτερη οργανωτική ισχύ. Το θέμα αυτό πάντως έμεινε ανοιχτό και πάει στο συνέδριο και με τις δύο απόψεις.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τραπεζών ο βασικός καβγάς αφορά την Εθνική, με τις Θέσεις να μιλούν για ενίσχυση της συμμετοχής και του ρόλου του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, «ώστε να έχει στρατηγικό ποσοστό μετοχικής ιδιοκτησίας». Από την άλλη Πολάκης και Παππάς πιέζουν την ηγεσία να υιοθετήσει πιο «επιθετικές» θέσεις και να μιλήσει για πλειοψηφικό πακέτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.