Σάββατο 14 Ιουνίου 2025

Ωραία Καρυδόπιτα – Μια γευστική πρόταση για συναρπαστική απόλαυση


 Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Αρωματική, με υφή αφράτη και σιροπιασμένη όσο πρέπει, αποτελεί ιδανική επιλογή για γιορτές, κεράσματα και κυριακάτικα τραπεζώματα. Στη σημερινή εκδοχή, η Karolina Mega την απογειώνει προσθέτοντας σαντιγί και μπόλικο καρύδι από πάνω — ένας συνδυασμός που απογειώνει τη γεύση και εντυπωσιάζει με την εμφάνιση.

Υλικά:

Για την καρυδόπιτα:

  • 6 αυγά (χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
  • 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα (και έξτρα για διακόσμηση)
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. κονιάκ
  • 2 κ.γλ. κακάο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1,5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2,5 φλ. τσαγιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 βανίλιες
  • Φλούδες από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι

Για την επικάλυψη:

  • 500 ml φυτική σαντιγί ζαχαροπλαστικής (προτιμότερο κρύα)
  • Καρύδι για πασπάλισμα
  • Κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε χωρίζοντας τα αυγά. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά: αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, κακάο, κανέλα και γαρύφαλλο. Προσθέτουμε τα στερεά στο μείγμα των κρόκων και της ζάχαρης, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δόσεις και στο τέλος προσθέτουμε το κονιάκ και τα καρύδια.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 22×30 εκ. (ή πυρέξ), ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.

Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει καλά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 8 λεπτά. Περιχύνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στην κρύα καρυδόπιτα με τη βοήθεια κουταλιού.

Μόλις κρυώσει τελείως, χτυπάμε τη σαντιγί για 3-4 λεπτά μέχρι να σφίξει και την απλώνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με μπόλικο καρύδι και, αν θέλουμε, λίγη κανέλα για άρωμα και εμφάνιση.

💡 Tips:

  • Αν δεν έχουμε καρύδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια ή αμύγδαλα.
  • Το κονιάκ δίνει υπέροχο άρωμα, αλλά αν δεν το θέλουμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ρούμι ή χυμό πορτοκαλιού.
  • Η καρυδόπιτα διατηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται ιδανικά δροσερή.
  • Αν δεν θέλουμε επικάλυψη, μπορούμε να την αφήσουμε σκέτη ή να την συνοδέψουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.