Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα Νάξου – Αντιδράσεις για τα Μέτρα «προστασίας»

 


Αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων να περιφράξει την Πορτάρα με συρματόπλεγμα, έπειτα από περιστατικό με τουρίστα που σήκωσε αρχαίο μάρμαρο

Μέτρα προστασίας ή υποβάθμιση του εμβληματικού μνημείου της Νάξου;

Με απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση υποδέχονται κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου την εικόνα του συρματόπλεγματος που μεταφέρεται στον Ναό του Απόλλωνα, τη γνωστή σε όλους Πορτάρα, το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο του νησιού.

Ύστερα από το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας, με τουρίστα να φωτογραφίζεται τη στιγμή που σήκωνε αρχαίο μάρμαρο στον αρχαιολογικό χώρο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έσπευσε να λάβει μέτρα. Ωστόσο, η επιλογή να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα για την “προστασία” του χώρου, δημιούργησε ερωτήματα και αντιδράσεις.

Μετά το Λυώνα, όπου το συρματόπλεγμα εμφανίστηκε ως λύση για την “επικινδυνότητα”, τώρα και η Πορτάρα ακολουθεί την ίδια… μοίρα;
Είναι αυτή η απάντηση της Πολιτείας απέναντι στη χρόνια έλλειψη φύλαξης;
Πού ακριβώς θα τοποθετηθεί το συρμοτόπλεγμα; 

Φωτογραφία: Μιχάλης Φραγκίσκος

Τι αποφασίστηκε μετά το περιστατικό
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή 1η Αυγούστου τοποθετήθηκε φύλακας στον χώρο, σε τριπλή βάρδια 9:00 – 21:00, ενώ μπήκαν σκοινιά οριοθέτησης για την αποτροπή εισόδου των επισκεπτών στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου.
Η φύλαξη οργανώθηκε με μετακινήσεις φυλάκων από άλλα μνημεία, λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που οδηγεί, όπως είναι φυσικό, σε ελλιπή ή καθόλου επιτήρηση άλλων αρχαιολογικών χώρων.

Μήνυση και… σκέψεις για εισιτήριο
Το περιστατικό με τον τουρίστα οδήγησε την Εφορεία σε μήνυση κατά αγνώστων. Αν και, σύμφωνα με την αυτοψία, δεν προκλήθηκαν φθορές, το γεγονός θεωρείται σαφής προσβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Προϊστάμενος της Εφορείας, Δημήτρης Αθανασούλης, αποκάλυψε σε συνέντευξη του ότι εξετάζεται πλέον η μετατροπή της Πορτάρας σε κλειστό χώρο με εισιτήριο και μόνιμη φύλαξη.

Αντιδράσεις και ερωτήματα
Η επιλογή να τοποθετηθεί συρματόπλεγμα στον εμβληματικό αυτό χώρο δημιουργεί έντονο προβληματισμό:
– Γιατί δεν υπήρχε τόσα χρόνια οργανωμένη φύλαξη;
– Πώς προστατεύεται ο πολιτισμός με τέτοιου είδους αποκλεισμούς αντί για μέριμνα;
– Ποια είναι η εικόνα που θέλουμε να δίνουμε στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού;

Έλλειψη προσωπικού – πάγιο πρόβλημα
Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης και ζητά άμεση πρόσληψη 450 αρχαιοφυλάκων σε όλη τη χώρα.
Όπως επισημαίνει, περιστατικά όπως αυτό στη Νάξο αποκαλύπτουν την τρωτότητα των μνημείων μας, όταν το κράτος δεν φροντίζει για τη συστηματική τους προστασία.

Εν αναμονή των εξελίξεων…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.