Ένα μυστήριο με άρωμα πολιτικής ίντριγκας και πανεπιστημιακών διαδρόμων έχει αρχίσει να ταράζει τα νερά της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο βρίσκεται κορυφαίος υπουργός, όχι για κάποια δική του κίνηση, αλλά για τις… επαγγελματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Η ίδια φέρεται να έχει βάλει την υπογραφή της σε όχι μία, ούτε δύο, αλλά πέντε συμβάσεις με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η πρώτη συνεργασία καταγράφεται το 2022, ενώ η πιο πρόσφατη «σφραγίστηκε» μόλις την 1η Σεπτεμβρίου 2025 και θα παραμείνει ενεργή έως τις 31 Αυγούστου 2026. Το συνολικό αντίτιμο; Περίπου 22.500 ευρώ. Το ποσό μπορεί να μη φαντάζει αστρονομικό, ωστόσο η ουσία δεν είναι στα μηδενικά, αλλά στη νομιμότητα. Και εκεί ακριβώς ξεκινά το θρίλερ.
Γιατί; Επειδή υπάρχει το άρθρο 70, παράγραφος 4, του νόμου 4622/2019 – ο γνωστός «νόμος του Επιτελικού Κράτους». Σύμφωνα με αυτόν, απαγορεύεται ρητά σε υπουργούς, υφυπουργούς, αλλά και στους συζύγους τους να συνάπτουν συμβάσεις με το Δημόσιο ή φορείς που εποπτεύονται από το κράτος. Ο σκοπός του άρθρου είναι ξεκάθαρος, να αποφευχθεί οποιαδήποτε σκιά ευνοιοκρατίας ή οικονομικού οφέλους που μπορεί να δημιουργήσει σύγκρουση συμφερόντων.
Κι όμως, στην παρούσα περίπτωση, η υπουργική σύζυγος βρέθηκε με πέντε συμβάσεις στο πιο «κεντρικό» πανεπιστήμιο της χώρας. Εύλογα, λοιπόν, προκύπτουν τα ερωτήματα… Υπήρξε τυπικό λάθος; Πρόκειται για «παράθυρο» στον νόμο που εκμεταλλεύτηκαν οι εμπλεκόμενοι; Ή μήπως κάποιος πίστεψε ότι δεν θα το πάρει κανείς χαμπάρι;
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς, καθώς δεν μιλάμε για οποιονδήποτε πολιτικό, αλλά για μέλος της πρώτης γραμμής του κυβερνητικού σχήματος.
Έτσι, ενώ το ποσό των 22.500 ευρώ ίσως φαίνεται σταγόνα στον ωκεανό, το πολιτικό κόστος μπορεί να αποδειχθεί δυσανάλογα βαρύ. Γιατί άλλο είναι να μιλάμε για φιλολογικές συνεργασίες με πανεπιστήμια και άλλο να διαπιστώνεται ότι οι κανόνες του «Επιτελικού Κράτους» παρακάμφθηκαν. Το θέμα πλέον δεν είναι μόνο νομικό, αλλά βαθιά πολιτικό και, αν το σκάνδαλο πάρει διαστάσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ιστορία δεν έχει ειπωθεί μέχρι τέλους. Το ΕΚΠΑ, ο υπουργός και η σύζυγός του βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο. Και το ερώτημα που αιωρείται είναι απλό: θα υπάρξουν συνέπειες ή θα καλυφθεί κι αυτή η υπόθεση με τον μανδύα της σιωπής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.