Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Black Friday: Για «καυτό» τετραήμερο ετοιμάζεται η αγορά - Τι θα αγοράσουν οι καταναλωτές


 Στο πιο «καυτό» διάστημα της μπαίνει από σήμερα η Black Friday. Οι επόμενες δύο με τρεις μέρες (μαζί με την Cyber Monday), είναι αυτές που θα κρίνουν επί της ουσίας αν η φετινή περίοδος της Black Friday θα χαρακτηριστεί επιτυχημένη ή όχι για την αγορά.

Κι αυτό καθώς οι καταναλωτές περιμένουν από τις αλυσίδες να κάνουν σε αυτό το διάστημα τις πιο δυνατές προσφορές τους ώστε να «πατήσουν τη σκανδάλη» και να κάνουν τις αγορές που έχουν προγραμματίσει.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, μεγάλο κομμάτι του καταναλωτικού κοινού περιμένει υπομονετικά το τελευταίο τριήμερο της Black Friday για να εκμεταλλευτεί τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που συνήθως γίνονται με «αυλαία» τη Cyber Monday. Εκεί τα περισσότερα καταστήματα δίνουν «τα ρέστα τους» μέσω διαδικτυακών αποκλειστικά προσφορών.


Πάντως λίγες μέρες πριν την επίσημη σημερινή μέρα, πολλές εταιρείες του λιανεμπορίου, κυρίως αυτές που δεν πουλάνε προϊόντα τεχνολογίας, έβγαλαν για πρώτη φορά φέτος τις δικές τους καμπάνιες, μπαίνοντας έστω και την τελευταία στιγμή στον χορό της Black Friday.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη μεγάλων λιανεμπορικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνει ακόμα απολογισμός της πορείας της φετινής Black Friday από τη στιγμή που ακόμα είναι μπροστά μας το πιο δυνατό κομμάτι των τελευταίων ημερών.

Παρ’ όλα αυτά οι καταναλωτές τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν αρκετά «σφιγμένοι» και δεν προχώρησαν σε πολλές αγορές. Όμως αυτό μπορεί να αλλάξει από σήμερα, ειδικά στα τεχνολογικά προϊόντα που, λόγω υψηλότερων τιμών, σε σχέση για παράδειγμα με τα ρούχα, θέλουν να πετύχουν το υψηλότερο δυνατό value for money από τις αγορές τους.

Τα καταστήματα ένδυσης

Αλλά και στα καταστήματα ένδυσης η εικόνα δεν ήταν καλύτερη παρά τις προσφορές που αρκετά έκαναν ενόψει της Black Friday.

Στην αναβλητικότητα των καταναλωτών σε ότι αφορά τις αγορές σε ρούχα, έχει συμβάλλει καθοριστικά ο ζεστός Νοέμβριος. Μάλιστα οι πωλήσεις ήταν πολύ καλύτερες τον Οκτώβριο ο οποίος ήταν σχετικά κρύος για την εποχή, παρά ο Νοέμβριος που στο μεγαλύτερο διάστημα του ο κόσμος φορούσε ακόμα κοντομάνικα. Στα παπούτσια όμως η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη. Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Μπάτρης επικεφαλής της Intersport «οι πωλήσεις σε ότι αφορά τα παπούτσια ήταν μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα αρκετά ικανοποιητικές. Γενικότερα η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της Black Friday». Θυμίζουμε ότι η Intersport ήταν από τις ελάχιστες αλυσίδες που έκανε καμπάνια Black Month, ξεκινώντας ουσιαστικά τις προσφορές από 1η Νοεμβρίου.

Πάντως οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα της Black Friday είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά καθώς αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τις διαθέσεις ενόψει της χριστουγεννιάτικης περιόδου που σε πολλούς κλάδους αφορά το 20-30% του συνολικού ετήσιου τζίρου τους.

Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες τη φετινή Black Friday

Τις προθέσεις των Ελλήνων καταναλωτών, να κάνουν τις αγορές τους κατά 58% online, κατέγραψε έρευνα της Klarna για τη φετινή Black Friday.

Σχεδόν 6 στους 10 καταναλωτές δήλωσαν ότι θα κάνουν αναζήτηση και θα αγοράσουν προϊόντα online (58%), με την επιλογή αυτή να παίρνει τις περισσότερες απαντήσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Μόνο το 16,8% θα αναζητήσει προϊόντα και θα τα αγοράσει στο κατάστημα.

Συγκεκριμένα, το 37,7% δήλωσε ότι φέτος θα αγοράσει είδη ένδυσης, ενώ το 35,3% σκοπεύει να επενδύσει σε προϊόντα τεχνολογίας, γεγονός που ήταν αναμενόμενο καθώς και πέρυσι οι δύο κατηγορίες μόδας και τεχνολογίας κατείχαν τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις των συμμετεχόντων, παρ’ όλο που η κατηγορία τεχνολογία πέρυσι είχε το υψηλότερο ποσοστό (38,2%). Μία μεγάλη μερίδα ερωτηθέντων θα αξιοποιήσει τις προσφορές και εκπτώσεις της Black Friday για να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα (22,7%), ενώ το 20,3% θα αγοράσει είδη σπιτιού. Το 25,5% έχει σκοπό να κάνει αγορές, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα αγοράσει (η έρευνα ολοκληρώθηκε μία εβδομάδα πριν την Black Friday).

Πόσα σχεδιάζουν να ξοδέψουν

Σχετικά με το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν, το 31,1% σκοπεύει να ξοδέψει 101-250€, το 26,3% 51-100€, και μόλις το 19% θα δαπανήσει 251-500€.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 41,2% δήλωσε ότι θα ελέγξει τις τιμές πριν από τις εκπτώσεις της Black Friday για να βεβαιωθεί ότι θα ωφεληθεί πραγματικά από τις προσφορές, και το 34,3% θα αγοράσει μόνο ό,τι μπορεί να αντέξει οικονομικά, γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές είναι πολύ προσεκτικοί στον προϋπολογισμό των αγορών τους σε αυτή την περίοδο προσφορών και εκπτώσεων.

Επιπλέον, το 25,3% εξακολουθεί να αμφισβητεί τη γνησιότητα των εκπτώσεων της Black Friday, ποσοστό που εμφανίζει μια ήπια υποχώρηση σε σχέση με πέρσι (32%), υποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές παραμένουν προσεκτικοί αλλά λιγότερο επιφυλακτικοί απέναντι στις προσφορές.

Τέλος, για τις αγορές τους οι καταναλωτές θα επιλέξουν να πληρώσουν με χρεωστική κάρτα (54,9%), πιστωτική κάρτα (19,9%), και μετρητά (18,9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.