Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2025

Μοσχαράκι λεμονάτο με ρύζι μπασμάτι λουκούμι – έγινε πεντανόστιμο που μας έτρεξαν τα σάλια


 Η συνταγή είναι από Marina Hatzidaki 

Υπάρχουν κάποια φαγητά που “φωνάζουν” Κυριακή από την πρώτη μυρωδιά. Αυτό το μοσχαράκι λεμονάτο είναι ακριβώς έτσι: ζουμερό, με δεμένη σάλτσα,

αρώματα από κανέλα και δάφνη, και λεμόνι που του δίνει την απόλυτη ισορροπία. Το ρύζι μπασμάτι το απογειώνει — και το αποτέλεσμα είναι τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα.

Υλικά

  • 1,5 κιλό μοσχαράκι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 πράσινα κρεμμυδάκια
  • 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • Μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1 μικρό φλιτζανάκι ξύδι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • Μισό κουταλάκι κουρκουμά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κουταλάκι κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή χύτρα και σοτάρουμε το μοσχάρι σε δύο δόσεις, ώστε να ροδίσει πραγματικά και να μη βράσει μέσα στα υγρά του. Μόλις σοταριστεί όλη η ποσότητα, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και το σβήνουμε με το ξίδι.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρότα και τα πράσινα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε περίπου 2 κούπες νερό, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μετά το σφύριγμα.

Όταν πέσει η βαλβίδα, ανοίγουμε τη χύτρα και βάζουμε το φαγητό ξανά στη φωτιά. Στύβουμε το λεμόνι και διαλύουμε το κορν φλάουρ, το οποίο ρίχνουμε στη σάλτσα για να δέσει. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις μέχρι να γίνει μεταξένια.

Παράλληλα ετοιμάζουμε το ρύζι. Χρησιμοποιούμε αναλογία 1 κούπα ρύζι – 2 κούπες νερό. Βράζουμε, χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτο.

Σερβίρουμε το μοσχαράκι με μπόλικη σάλτσα πάνω στο μπασμάτι.

Tips

  • Αν θες πιο λεμονάτο αποτέλεσμα, πρόσθεσε ξύσμα λεμονιού στο τέλος.
  • Αν το κρέας δεν είναι πολύ τρυφερό, άφησέ το 5-10 λεπτά παραπάνω στη χύτρα.
  • Το μπασμάτι γίνεται πιο αφράτο αν το ξεπλύνεις μέχρι το νερό να βγει διάφανο.
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις το κορν φλάουρ με μια κουταλιά αλεύρι διαλυμένο σε νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.