Η συνταγή είναι από την κ. Evridiki Samara
Η Ηπειρώτικη κοσμιρή είναι από εκείνα τα παραδοσιακά φαγητά που σου θυμίζουν σπίτι.
Ένας χυλός με γάλα, αυγά και φέτα, που ψήνεται στο φούρνο και γίνεται μια τραγανή, χρυσαφένια πίτα χωρίς φύλλο. Ιδανική για πρωινό, για γρήγορο μεσημεριανό ή για όταν θες κάτι χορταστικό χωρίς κόπο. Φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά και γίνεται πραγματικά… ξεγνοιάστα!Υλικά (για ταψί μεσαίου μεγέθους)
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 4 αυγά
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- ½ κιλό φέτα
- Αλάτι, πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με το γάλα χρησιμοποιώντας σύρμα, μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός — περίπου στην υφή της ζύμης για τηγανίτες.
Θρυμματίζουμε με τα χέρια μας τη φέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει καλά. Μόλις το λάδι καίει, αποσύρουμε το ταψί, ρίχνουμε μέσα τον χυλό και ανακινούμε ελαφρά.
Ψήνουμε μέχρι η κοσμιρή να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα (ο χρόνος εξαρτάται από τον φούρνο).
Tips
- Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε λίγη μυζήθρα μαζί με τη φέτα.
- Για πιο τραγανή βάση, άφησε το ταψί να κάψει πολύ καλά πριν ρίξεις τον χυλό.
- Αν σου αρέσουν οι πιο «ελαφριές» πίτες, μπορείς να αντικαταστήσεις λίγο από το γάλα με νερό.
- Τρώγεται τέλεια και την επόμενη μέρα, χλιαρή ή και κρύα.
Παραλλαγή: Μπουκιά και απόλαυση – Εξαιρετική πίτα με φέτα και αφράτη ζύμη από την κ. Tzeni Tsanaktsidou.
ΥΛΙΚΑ
- 2 αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 250 ml φρέσκο γάλα
- 120 γραμμάρια γιαούρτι
- 200 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
- 750 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ξανά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε δόσεις, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσουμε μια αφράτη ζύμη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια σακούλα και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Μετά από 30 λεπτά, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε δύο φύλλα, όχι πολύ λεπτά.
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σε ένα ταψί (28 εκ.) και τρίβουμε από πάνω αρκετή φέτα. Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
Χαράσσουμε την πίτα σε μικρά κομμάτια, αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αραιωμένο με φρέσκο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.