Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2025

Το πιο κόκκινο λουκούμι που θα φτιάξεις ποτέ – με χυμό ροδιού και τραγανά φουντούκια

 


Αρώματα Ανατολής, χρώμα ρουμπινί και μια υφή που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα. Αυτά τα λουκούμια είναι η πιο όμορφη ένωση παράδοσης και… χειροποίητης μαγείας. Ο φυσικός χυμός ροδιού δίνει έντονο χρώμα και φρέσκια γεύση, ενώ τα φουντούκια προσθέτουν την τραγανή τους νότα. Είναι γλυκά που φτιάχνονται με υπομονή, όχι με δυσκολία — και όταν τα δεις να δένουν σωστά, νιώθεις σαν να έκανες… ολόκληρη ζαχαροπλαστική τέχνη στο σπίτι.


Υλικά (περίπου 40 κομμάτια)

  • 850 γρ. ζάχαρη
  • 320 ml νερό
  • 2–3 λεπτές φέτες λεμόνι
  • 140 γρ. νισεστέ
  • 12 γρ. ξινό
  • 420 ml φρέσκο χυμό ρόδι
  • 150 ml νερό (για το μείγμα νισεστέ)
  • 130 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
  • Τριμμένη καρύδα για επικάλυψη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, τα 320 ml νερό και τις φέτες λεμονιού και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει, το αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το λεμόνι.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε το νισεστέ, το ξινό, τον φρέσκο χυμό ρόδι και τα 150 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει εντελώς λείο, χωρίς σβόλους. Βάζουμε το σκεύος στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει.

Όταν το μείγμα αρχίσει να σταθεροποιείται, προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι λίγο-λίγο, πάντα ανακατεύοντας. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει ένα σφιχτό, στιλπνό και δεμένο μείγμα.

Χοντροκόβουμε τα φουντούκια (ιδανικά μέσα σε σακουλάκι με έναν πλάστη). Μόλις το μείγμα έχει δέσει καλά, ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.

Σε ένα μπολ ή ταψάκι στρώνουμε αρκετή τριμμένη καρύδα. Ρίχνουμε από πάνω το καυτό μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε ξανά την επιφάνεια με καρύδα και το πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια. Το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Την επόμενη μέρα, ξεφορμάρουμε το λουκούμι σε επιφάνεια κοπής. Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρά κομμάτια. Τα ανακατεύουμε ξανά απαλά μέσα στην καρύδα για να ντυθούν καλά.


Tips

  • Αν δεν βρεις φρέσκο χυμό ροδιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έτοιμο χωρίς ζάχαρη.
  • Αν θέλεις πιο μαλακό λουκούμι, μείωσε το χρόνο βρασμού κατά 5–7 λεπτά.
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις τα φουντούκια με αμύγδαλα ή καρύδια.
  • Για έντονο κόκκινο χρώμα, χρησιμοποίησε χυμό από ώριμα ρόδια.
  • Αν το μείγμα σου σβολιάσει, χτύπα το με ραβδομπλέντερ εκτός φωτιάς πριν συνεχίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.