Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2025

Η λεμονάτη “μπεσαμέλ” που τρελαίνει – γεμιστά κολοκυθάκια που εξαφανίζονται - Απαλά, ζουμερά και απόλυτα σπιτικά – με κρέμα που αγκαλιάζει τη γέμιση.

 


Απαλά, ζουμερά και απόλυτα σπιτικά – με κρέμα που αγκαλιάζει τη γέμιση.

Αυτό το φαγητό μυρίζει Κυριακή. Τα κολοκυθάκια μένουν τρυφερά, η γέμιση από κιμά και ρύζι γίνεται αρωματική με άνηθο,

και από πάνω έρχεται μια βελούδινη κρέμα τύπου μπεσαμέλ αυγολέμονο που δένει όλο το πιάτο με λεμονάτη φρεσκάδα. Είναι η εκδοχή που σερβίρεις στο οικογενειακό τραπέζι και όλοι ρωτούν “πότε το ξανακάνεις;”.


Υλικά (για 6–8 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους)

  • 600 γρ. κιμά (½ μοσχαρίσιο + ½ χοιρινό ή μόνο μοσχαρίσιο για πιο ελαφρύ)
  • 120 γρ. ρύζι Καρολίνα (≈ ⅔ φλ.)
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη (ή 150 γρ. κονκασέ)
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
  • 80 ml ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για την κατσαρόλα)
  • 200–250 ml ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την κρέμα τύπου μπεσαμέλ αυγολέμονο

  • 40 γρ. βούτυρο
  • 2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 500 ml γάλα (ή 400 ml γάλα + 100 ml ζωμός για πιο “ελαφρύ”)
  • 1 κρόκος αυγού (μπορείς να βάλεις 2 για πιο πλούσια)
  • Χυμός 1 λεμονιού + ξύσμα ½ λεμονιού
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα αδειάζουμε προσεκτικά με κουταλάκι, κρατώντας “σκαφάκια” με τοίχωμα. Το εσωτερικό τους το ψιλοκόβουμε.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, ντομάτα, άνηθο, (μαϊντανό αν χρησιμοποιούμε), 80 ml ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο εσωτερικό των κολοκυθιών, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια χαλαρά (το ρύζι θα φουσκώσει). Τα τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό/νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας 1–2 δάχτυλα.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά 30–35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατούν ελαφρύ “δάγκωμα”. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.

Κρέμα: Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε 1–2 λεπτά να “ψηθεί”. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα (και τον ζωμό αν βάλουμε), χτυπώντας με σύρμα μέχρι να πήξει σε βελούδινη σάλτσα. Αποσύρουμε. Σε μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο με τον χυμό λεμονιού και λίγο από την καυτή κρέμα (για tempering). Επανενώνουμε στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για μισό λεπτό εκτός φωτιάς.

Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με την κρέμα, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και δίνουμε μία σύντομη βράση 1–2 λεπτών σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να κοχλάζει δυνατά. Αφήνουμε 10 λεπτά να “σταθεί” και σερβίρουμε.


Tips

  • Ζουμερή γέμιση: μην στουμπώνεις το ρύζι – άφησέ το να αναπνεύσει μέσα στη γέμιση.
  • Όχι βρασμός στην κρέμα: μετά το αυγολέμονο, κρατάμε χαμηλή φωτιά για να μη “κόψει”.
  • Εναλλακτική: μπορείς να ψήσεις στο φούρνο (180°C αντιστάσεις, 40–45’) σκεπασμένα με λαδόκολλα και στο τέλος να περιχύσεις με την κρέμα.
  • Extra γεύση: μια κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα στην κρέμα κάνει το πιάτο πιο πλούσιο.
  • Meal prep: την κρέμα φτιάξ’ τη τελευταία στιγμή – τα κολοκυθάκια μπορούν να μαγειρευτούν από πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.