Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025

Πώς θα προσεγγίζουμε τα νοσοκομεία με τον Nέο Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη


 Το πρώτο σημείο επαφής ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν πληροφορίες για το πού πρέπει να απευθυνθούν μέσα στο ΕΣΥ όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα υγείας, αναμένεται να είναι ο νέος Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.

Το νέο ψηφιακό εργαλείο που αναμένεται να ενσωματωθεί σε λίγους μήνες στο τετραψήφιο 1566 αλλά και στις ψηφιακές πλατφόρμες, θα είναι το πρώτο βήμα των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου να λαμβάνουν μια πρώτη καθοδήγηση σχετικά με του πού πρέπει να απευθυνθούν.

Οι προβληματισμοί

Αν και όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ο νέος ψηφιακός βοηθός δεν θα αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση τους γιατρούς, φαίνεται ότι δημιουργούνται διάφοροι προβληματισμοί σχετικά με τις αποφάσεις που θα λαμβάνει το νέο εργαλείο το οποίο θα στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας ευελπιστεί με την καθοδήγηση που θα δίνει ο νέος ψηφιακός βοηθός, να μειωθούν οι άσκοπες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που σήμερα πνίγονται από περιστατικά που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ακόμη και σε μικρές μονάδες υγείας.

«Το μόνο που προσδοκούμε να κάνουμε με συστήματα σαν κι αυτά, είναι να έχουμε καλύτερη διαχείριση των ασθενών ως προς την ροή τους προς τα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε ενδεχομένως την πίεση προς τα ΤΕΠ και να αφήσουμε τους γιατρούς να ασχολούνται με περισσότερο χρόνο και άνεση με τα πραγματικά σοβαρά περιστατικά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Όμως επειδή ακριβώς την περίοδο αυτή υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σε ζητήματα υγείας, φαίνεται ότι το υπουργείο υγείας ενεργοποιεί διάφορους φορείς ώστε να ελέγχονται οι κινήσεις του νέου ψηφιακού βοηθού.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη του κοινού, η πρωτοβουλία θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται από ανεξάρτητες αρχές.

Το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην Ελλάδα και θα καλέσει και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους ιατρικούς συλλόγους να συνεργαστούν στον σχεδιασμό μιας μελέτης εφαρμογής, η οποία θα εξετάζει τον σχεδιασμό και την απόδοση του συστήματος σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και προστασίας δεδομένων, ενώ θα αξιολογεί τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο για τους ασθενείς στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.