Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025

O «Kόφτης» στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» και ο καφές Μητσοτάκη - Bουλευτών στο Eντευκτήριο

 


Μαραθώνια δεν αναμένεται η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, καθώς για πρώτη φορά σε ισχύ θα είναι ο περίφημος «κόφτης» και σε ομιλία του πρωθυπουργού. 

Αμέσως μετά «ζύμωση» και καφέ με τους «γαλάζιους» βουλευτές, θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο κ. Μητσοτάκης.

Όλα τα βλέμματα για όσους παρακολουθούν το κυβερνητικό ρεπορτάζ θα πέσουν αύριο, Σάββατο (15/11/25) το μεσημέρι, λογικά κατά τη 13:00, στο εντευκτήριο της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός έχει καλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για ανεπίσημη συζήτηση, χαλάρωση και ανταλλαγή απόψεων, στη σκιά της «άγριας» εσωτερικής τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία των ΕΛΤΑ, της ερώτησης για τις τιμές της ενέργειας από 11 Βουλευτές και των διασταυρωμένων πληροφοριών που έχει ήδη μεταφέρει το CNN Greece περί νέας επικείμενης ερώτησης βουλευτών για το Υπερταμείο.

Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόσοι από τους 155 βουλευτές θα δώσουν το παρών στην αίθουσα που δημιουργήθηκε το 1935 και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου. Κυρίως, όμως, τα ενδεχόμενα μηνύματα που θα στείλουν στον πρωθυπουργό σχετικά με τη στρατηγική του κόμματος, τα αγροτικά και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και την ταυτότητα της παράταξης στη σκιά και της συνέντευξης Σαμαρά.

Το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν κάποιοι Βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά δεν διαφώνησαν σε κάτι από αυτά που είπε ο κ.Σαμαράς και αυτό από μόνο του είναι προβληματικό.

25 λεπτά η πρωτολογία Μητσοτάκη - Τι θα πει

Στα του «κόφτη» τώρα, σημερινή διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μόλις 58 λεπτά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει 13 λεπτά για να κάνει την ερώτησή του για την ακρίβεια και 7 λεπτά για την follow up ερώτηση, ο πρωθυπουργός 25 λεπτά για την πρώτη και 13 λεπτά για τη δεύτερη απάντησή του.

Υπενθυμίζεται ότι με τον κόφτη όσοι ομιλητές ξεπερνούν τον χρόνο που δικαιούνται, θα διακόπτονται αυτόματα: το μικρόφωνό τους θα κλείνει, τα επιπλέον λόγια δεν θα καταγράφονται στα πρακτικά και η τηλεοπτική κάμερα θα σταματά να δείχνει τον ομιλητή, μεταβαίνοντας σε γενικό πλάνο της αίθουσας της Ολομέλειας.

Στην ουσία της ερώτησης του Νίκου Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, συγκεκριμένα ότι σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, που είναι αντιπροσωπευτικότερος δείκτης καθώς αποτυπώνει τις πραγματικές δαπάνες (ενσωματώνοντας και εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί), η Ελλάδα από το 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου το 2019, βρίσκεται πλέον στο 80%, ξεπερνώντας 6 χώρες της ΕΕ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 δεν εξελέγη πρωθυπουργός στο Λουξεμβούργο αλλά ανέλαβε όταν η Ελλάδα βρισκόταν στο 63% του μέσου ευρωπαϊκού όρου ως προς την αγοραστική δύναμη ενώ τώρα έχει ξεπεράσει το 70%» σημειώνουν Κυβερνητικά στελέχη.

Προσθέτουν πως «μια κυβέρνηση κρίνεται για το τι παρέλαβε και τι παραδίδει κάθε χρόνο με τον προϋπολογισμό που ψηφίζει. Δεν έχουμε γίνει Λουξεμβούργο, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όμως συγκρίνουμε την περίοδο: που παραλάβαμε και που βρισκόμαστε μέχρι σήμερα».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως ο κατώτατος μισθός από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 35% και βρίσκεται στα 880 ευρώ και το ότι η δέσμευσή για 950 ευρώ το 2027 θα τηρηθεί στο ακέραιο.

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όταν επί Σύριζα στις υπόλοιπες χώρες «έβρεχε ανάπτυξη» και η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα. Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά, η οποία πήρε λεφτά από τους παρόχους ενέργειας για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το ρεύμα.

Είμαστε η κυβέρνηση που έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη μεγάλη πληθωριστική κρίση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και σε όλη την Ευρώπη για την ενέργεια» αναμένεται μεταξύ άλλων να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης.

Ας σημειωθεί πως προχωράει και η ίδρυση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς, με 300 νέους ελεγκτές και διοικητή με θητεία ανεξάρτητη από τους πολιτικούς κύκλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.