Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025

Shein: Η Γαλλία προχωράει σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας των «sex toys»


 Ενώ η Shein εγκαινιάζει το πρώτο της φυσικό κατάστημα στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας - Το παρασκήνιο, οι διαμαρτυρίες και η τα «sex toys».

ΟΣεμπαστιέν Λεκορνί ανακοίνωσε ότι ξεκινά διαδικασία διακοπής της λειτουργίας της πλατφόρμας Shein στη Γαλλία μέχρι να συμμορφωθεί με τους νόμους της χώρας. Ταυτόχρονα, το πρώτο φυσικό κατάστημα της εταιρείας κάνει εγκαίνια, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

«Με εντολή του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση εκκινεί διαδικασία διακοπής της λειτουργίας» της κινεζικής επιχείρησης «για να δοθεί ο χρόνος στην πλατφόρμα να δείξει στις αρχές ότι το σύνολο των περιεχομένων της συμμορφώνονται με τους νόμους και τις ρυθμίσεις μας», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του. Επίσης, σημειώνεται στην ανακοίνωση των υπηρεσιών της προεδρίας της κυβέρνησης πως «ένας πρώτος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από τους υπουργούς τις προσεχείς 48 ώρες».

Την ίδια ώρα, η εταιρεία  δήλωσε ότι διακόπτει προσωρινά τις πωλήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στη Γαλλία ώστε να διασφαλίσει ότι όλα τα προϊόντα ανταποκρίνονται «στα πρότυπά της». Διευκρινίζει δε ότι είχε σχεδιάσει τη διακοπή αυτή πριν από την ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του εξήγησε ότι επιδιώκεται επείγουσα διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές.

Τα «sex toys» που έβαλαν το «λουκέτο»

Το Shein έχει δεχθεί διοικητικές κυρώσεις και έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Γαλλία για την ηλεκτρονική πώληση κούκλων «sex toys», οι οποίες είχαν την εμφάνιση παιδιών.

Η εταιρεία δήλωσε ότι επέβαλε «αυστηρές κυρώσεις» στους εμπόρους και ενίσχυσε τους ελέγχους, καθώς όπως ανέφερε θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των στοιχείων των αγοραστών των συγκεκριμένων προϊόντων στις γαλλικές δικαστικές Αρχές. Παράλληλα, δήλωσε ότι θα θέσει περιορισμό και στους πωλητές των κούκλων. «Ενώ κάθε πωλητής είναι υπεύθυνος για τις δικές του καταχωρίσεις, το Shein δεν ανέχεται καμία παραβίαση των εσωτερικών κανόνων και πολιτικών της», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.

Όλα αυτά αποτέλεσαν το βασικό αίτιο που οδήγησε στην αναστολή της ηλεκτρονικής του πλατφόρμας στη Γαλλία. Μάλιστα, από τη Δευτέρα αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την εισαγγελία του Παρισιού και θα δεχτεί ερωτήσεις από μια επιτροπή διερεύνησης γεγονότων της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο, ήδη από την ανακοίνωση της επικείμενης άφιξής της στις αρχές Οκτωβρίου, η κυβέρνηση, η δημαρχία του Παρισιού, αιρετοί αξιωματούχοι, ενώσεις και παράγοντες της γαλλικής βιομηχανίας της ένδυσης έχουν καταδικάσει την εμφάνιση της εταιρείας στη Γαλλία. Αυτό συνέβη ακόμη και πριν η Γενική Διεύθυνση για τον Ανταγωνισμό, την Κατανάλωση και την Καταπολέμηση της Απάτης (DGCCRF) αποκαλύψει το Σάββατο την πώληση κουκλών με χαρακτηριστικά μικρού κοριτσιού ως «sex toys».

Βρέθηκαν και όπλα

Ο γάλλος βουλευτής, Αντουάν Βερμορέλ-Μάρκες, είχε επισημάνει νωρίτερα την Τετάρτη καταχωρίσεις στην ιστοσελίδα του Shein για όπλα, όπως σιδερογροθιές, οι οποίες απαγορεύονται στη Γαλλία, και ένα τσεκούρι. «Αρκετά πια με τις παιδοπορνογραφικές κούκλες και τώρα με τα όπλα», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Μικρών Επιχειρήσεων Σερζ Παπέν στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, προτού διατάξει την αναστολή της πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει εμπειρία στην καταπολέμηση των διαδικτυακών πλατφορμών – ανέστειλε την αμερικανική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου Wish το 2021, αφού η αρμόδια αρχή προστασίας καταναλωτών διαπίστωσε επικίνδυνα προϊόντα προς πώληση στην ιστοσελίδα, επιτρέποντάς την ξανά ενάμιση χρόνο αργότερα.

Το Shein «μπαίνει» στη γαλλική αγορά

Εν μέσω της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας της πλατφόρμας, το Παρίσι υποδέχεται το πρώτο φυσικό κατάστημα του Shein παγκοσμίως. Λόγω των αναταραχών που έχουν προκύψει, δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο πολυκατάστημα BHV.

Σαφέστερα, ενδεικτικό της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης φύσης αυτών των εγκαινίων στη 1 μ.μ. στον 6ο όροφο του πολυκαταστήματος BHV, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν παρούσες γύρω από το κατάστημα ήδη από το βράδυ της Τρίτης, με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού να παρακολουθεί την εκδήλωση με «ιδιαίτερη προσοχή».

Η άφιξη της πλατφόρμας, που ιδρύθηκε στην Κίνα το 2012 και πλέον εδρεύει στη Σιγκαπούρη, αναδεικνύει τις εντάσεις γύρω από τη ρύθμιση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της «fast- fachion», αποκαλούμενης κι ως «γρήγορης μόδας».

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν Shein και Temu – Οι κανόνες που ενδέχεται να παραβιάζουν

Στο στόχαστρο από μια πρόταση νόμου κατά της «γρήγορης μόδας», η εταιρεία έχει ήδη δεχτεί πρόστιμο τρεις φορές φέτος στη Γαλλία, συνολικού ύψους 191 εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανονισμών για τα cookies, ψευδή διαφήμιση, παραπλανητικές πληροφορίες και απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τη χρήση πλαστικών μικροϊνών.

Τα εγκαίνια και οι διαμαρτυρίες

Παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας μέσα κι έξω από το πολυκατάστημα BHV,  πλήθος διαδηλωτών βρέθηκαν απέξω κρατώντας πλακάτ.

Ειδικότερα, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν διάφορες ταμπέλες που έλεγαν «Ντροπή στο Shein». Παράλληλα, η εταιρεία δέχεται σφοδρή κριτική από τους γάλλους πολίτες για το επιχειρηματικό μοντέλο χαμηλού κόστους που διαθέτει.

Όμως, από την πλευρά, δεκάδες ήταν οι καταναλωτές που αφού περίμεναν για ώρες στην ουρά, σχεδόν «εισέβαλαν» στο κτίριο του 19ου αιώνα στην εμπορική περιοχή Marais της πόλης στις 13:00.

Πρόβλημα στη Γαλλία τα φυσικά καταστήματα

Στον 6ο όροφο του πολυκαταστήματος BHV στη Γαλλία είναι το σημείο συνάντησης για τους πελάτες της Shein το μεσημέρι για να ανακαλύψουν έναν χώρο 1.200 τ.μ. Ο Φρεντερίκ Μερλάν, ο επικεφαλής της Société des Grands Magasins (SGM), του συνεργάτη της Shein στη Γαλλία και ιδιοκτήτη του BHV από το 2023, διαβεβαίωσε τους πελάτες ότι τα προϊόντα που πωλούνται στο κατάστημα δεν προέρχονται από τη διαδικτυακή πλατφόρμα της Shein και ότι πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ακόμη και πριν από την άφιξη της Shein στο BHV, αρκετές γαλλικές μάρκες εγκατέλειψαν το πολυκατάστημα, καταγγέλλοντας μια εταιρική σχέση που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα συμφέροντά τους. Τα συνδικάτα των εργαζομένων είναι επίσης αντίθετα.

Βέβαια, υψίστης σημασίας είναι το πώς θα αντιδράσουν στα καταστήματα αυτά και οι καταναλωτές. Μάλιστα, για να τους προσελκύσουν και να προσπαθήσουν να καταστείλουν τη δυσαρέσκεια άλλων συνεργαζόμενων εμπορικών σημάτων, με τις αγορές που πραγματοποιούνται σήμερα στο κατάστημα της Shein οι πελάτες θα παίρνουν ένα κουπόνι ίδιας αξίας που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού στο BHV.

Η μάρκα, η οποία διεκδικεί 25 εκατομμύρια πελάτες στη Γαλλία, δεν είναι καθόλου άγνωστη στους καταναλωτές: σε αυτή ξόδεψαν οι Γάλλοι το 2024 τα περισσότερα χρήματα, σε σχέση με άλλες εταιρείες του λιανεμπορίου, σύμφωνα με μελέτη.

Πέντε ακόμη καταστήματα Shein θα ανοίξουν σύντομα στη Ντιζόν, την Γκρενόμπλ, τη Λιμόζ, την Ανζέρ και στη Ρενς. Τα πολυκαταστήματα που θα τα φιλοξενούν δεν θα είναι πλέον οι Galeries Lafayette αλλά τα BHV, καθώς ο όμιλος Galeries Lafayette τερμάτισε τη σύμβασή του με την SGM για να αποφύγει τη σύνδεσή του με την Shein.

Η βιομηχανία της ένδυσης και οι μικρές επιχειρήσεις επηρεάζονται ιδιαίτερα από την εισροή προϊόντων που κατασκευάζονται στην Ασία, κυρίως στην Κίνα. Το 2024, εισήχθησαν στην ΕΕ 4,6 δισεκατομμύρια δέματα αξίας κάτω των 150 ευρώ. Ο αριθμός αυτών των αφορολόγητων δεμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.