Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025

Λεμονάτο, Zουμερό, ακαταμάχητο: συκώτι που εξαφανίζεται από το τραπέζι!


 Απίστευτα τρυφερό, με άρωμα λεμονιού & ρίγανης – έτοιμο σε λίγα λεπτά!

Αν πιστεύεις ότι το συκώτι βγαίνει πάντα σκληρό, αυτή η εκδοχή θα σου αλλάξει γνώμη. Με σωστό μούλιασμα και γρήγορο ψήσιμο, γίνεται βελούδινο, ζουμερό και “λυώνει” στο στόμα. Το λεμόνι και το μηλόξιδο το αρωματίζουν διακριτικά και η σάλτσα που μένει στο τηγάνι είναι ό,τι πρέπει για πατάτες τηγανητές ή αφράτο ρύζι.


Υλικά (4 μερίδες)

  • 800 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο, σε φέτες ~1 εκ.
  • 250 ml γάλα και 2 κ.σ. μηλόξιδο (για το μούλιασμα)
  • φύλλο δάφνης
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο (προαιρετικά, για γεύση)
  • 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
  • 1 σκελ. σκόρδο λιωμένο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ανθός αλατιού (στο τέλος)
  • χυμός 1 λεμονιού
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο (για σβήσιμο)
  • 60 ml νερό ή ζωμό
  • 1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)

Προαιρετικό έξτρα: 1 κ.σ. αλεύρι για πολύ ελαφρύ αλεύρωμα αν θέλεις πιο “σπιτική” κρούστα.


Εκτέλεση

Βάζουμε το συκώτι σε μπολ με το γάλα, το μηλόξιδο και το φύλλο δάφνης για 45–60 λεπτά στο ψυγείο. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε γρήγορα και σκουπίζουμε πολύ καλά. Αφαιρούμε τυχόν μεμβράνες. (Αν θέλεις κρούστα, αλευρώνεις ελαφρά και τινάζεις.)

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και (αν χρησιμοποιούμε) βούτυρο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι 1–2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει και το σπρώχνουμε στην άκρη.

Ρίχνουμε το συκώτι, πασπαλίζουμε με πάπρικα, ρίγανη και πιπέρι και το ψήνουμε 2–2½ λεπτά την κάθε πλευρά, γυρνώντας συχνά ώστε να μείνει ζουμερό. Προσθέτουμε το σκόρδο στο τελευταίο λεπτό.

Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, το μηλόξιδο και το νερό/ζωμό. Αφήνουμε να κοχλάσει 1 λεπτό για να δέσει γρήγορα μια λεμονάτη σαλτσούλα. Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού εκτός φωτιάς και τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε αμέσως με πατάτες τηγανητές ή ρύζι. Το συκώτι πρέπει να παραμένει ελαφρώς ροζ στο κέντρο για να είναι αφράτο.


Tips

  • Μούλιασμα: Γάλα + μηλόξιδο “ηρεμούν” τη γεύση. Για πιο ήπιο αποτέλεσμα, επανάλαβε με φρέσκο γάλα για άλλα 30′.
  • Μη το παραψήσεις: Πάνω από 6–7′ συνολικά σκληραίνει. Στόχευσε σε εσωτερικό που δεν είναι εντελώς γκρι.
  • Χωρίς αλεύρι / gluten free: Παράλειψέ το, δεν το χρειάζεται.
  • Εναλλακτικά αρώματα: Λίγο κύμινο ή θυμάρι αντί για ρίγανη δίνουν ανατολίτικη νότα.
  • Ζέσταμα επόμενης μέρας: Μόνο απαλά στη σάλτσα, 1–2′. Ποτέ δυνατή φωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.