Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

Ένα καλομαγειρεμένο και πολύ λαχταριστό φαγητό – λεμονάτο μοσχαράκι κατσαρόλας


 Το λεμονάτο μοσχαράκι κατσαρόλας είναι από εκείνα τα φαγητά που βασίζονται στην τεχνική και όχι στην πολυπλοκότητα. Λίγα υλικά, σωστή σειρά στο μαγείρεμα και προσοχή στο τελείωμα, για να βγει το κρέας μαλακό και η σάλτσα βελούδινη, δεμένη και γεμάτη γεύση. Δεν είναι «βαρύ» κοκκινιστό, ούτε απλό βραστό. Είναι καθαρή, λεμονάτη γεύση, που αγκαλιάζει το μοσχάρι χωρίς να το καλύπτει.

Εδώ το μυστικό βρίσκεται σε δύο σημεία: πρώτον, στο σωστό σοτάρισμα του κρέατος χωρίς λάδι στην αρχή, ώστε να θωρακιστεί και να κρατήσει τα υγρά του, και δεύτερον, στο τελικό δέσιμο με κορν φλάουρ και λεμόνι, που δίνει αμέσως κρέμα στη σάλτσα χωρίς να χρειαστεί πολύωρο βράσιμο. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό ιδανικό για οικογενειακό τραπέζι, αλλά και για «δεύτερη μέρα», γιατί κρατάει τέλεια και ξαναζεσταίνεται χωρίς να χάνει τη νοστιμιά του.

Σερβίρεται κλασικά με ρύζι ή πατάτες τηγανητές, γιατί η σάλτσα δεν πάει χαμένη. Είναι από αυτά τα πιάτα που ζητάνε ψωμί στο τραπέζι και η κατσαρόλα στο τέλος μένει σχεδόν καθαρή.

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κονσέρβα μανιτάρια
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Λίγο κρασί για το σβήσιμο
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • 4 μπαχάρια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα

Εκτέλεση

Βάζεις το μοσχαράκι σε φαρδιά κατσαρόλα, χωρίς λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Το αφήνεις να βγάλει τα υγρά του και να αρχίσει να στεγνώνει, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να «πιάσει» ελαφρά στον πάτο. Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, το σβήνεις με λίγο ξύδι για να μαλακώσει και να «καθαρίσει» η γεύση του κρέατος.

Στη συνέχεια προσθέτεις το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τη σκελίδα σκόρδο. Ανακατεύεις και αφήνεις να σοταριστούν μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Κόβεις τα καρότα σε φέτες, τα ρίχνεις στην κατσαρόλα μαζί με τα μανιτάρια και συνεχίζεις το σοτάρισμα για λίγα λεπτά, ώστε να δέσουν τα αρώματα.

Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. 

Ρίχνεις ζεστό νερό ίσα να σκεπάζει το φαγητό, χαμηλώνεις τη φωτιά, κλείνεις με καπάκι και αφήνεις το μοσχαράκι να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά και να μείνει με τη σάλτσα του. Ο χρόνος εξαρτάται από το κρέας, αλλά συνήθως χρειάζεται περίπου 1½ ώρα.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο και το κρέας κόβεται εύκολα με το πιρούνι, διαλύεις το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το ανακατεύεις με τον χυμό από τα δύο λεμόνια. Ρίχνεις το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψεις με κουτάλα. Κουνάς απαλά την κατσαρόλα κυκλικά, μέχρι να δέσει αμέσως η σάλτσα και να γίνει λεία και γυαλιστερή. Σβήνεις τη φωτιά και σερβίρεις.

Το λεμονάτο μοσχαράκι ταιριάζει ιδανικά με λευκό ρύζι ή πατάτες τηγανητές, που απορροφούν τη σάλτσα και ολοκληρώνουν το πιάτο χωρίς να το βαραίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.