Τετάρτη 11 Μαρτίου 2026

Οι νάρκες που διαθέτει το IPAN, τα Στενά του Ορμούζ και η καταπολέμηση της απειλής από τις ΗΠΑ


 Νάρκες με σημαντικές δυνατότητες έχει στην κατοχή του το Ιράν η ανάπτυξη των οποίων στα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για τα διερχόμενα πλοία, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν τα κατάλληλα μέσα για να απαντήσουν. Η πληροφορία αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι έχει ναρκοθετήσει τα Στενά.

Ο ιρανικός στρατός διαθέτει τη θαλάσσια νάρκη Sadaf-02, σχεδιασμένη να βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ίσαλο γραμμή και να πυροδοτεί περίπου 114 κιλά εκρηκτικών μετά από επαφή με ένα διερχόμενο πλοίο.

Το Ιράν χρησιμοποιεί επίσης την πιο προηγμένη Maham-2, η οποία βρίσκεται βαθύτερα και πυροδοτεί έως και 350 κιλά εκρηκτικών όταν ανιχνεύει ένα κινούμενο πλοίο από πάνω μέσω μαγνητικών ή ηχητικών αισθητήρων.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν παράκτια πολεμικά πλοία (LCS) κλάσης Independence, όπως το USS Canberra στη Μέση Ανατολή, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της απειλής.

Αυτά τα πλοία ναρκοσυλλέκτες χρησιμοποιούν ρυμουλκούμενο σόναρ και μπορούν να αναπτύξουν μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα Knifefish, ένα υποβρύχιο drone, για να αναζητούν νάρκες.

Ένα LCS μπορεί επίσης να λειτουργήσει σε συνδυασμό με ελικόπτερα εξοπλισμένα για την αναζήτηση ναρκών όπως το MH-60S Sea Hawk, το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από αεροπλανοφόρα ή άλλα πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με ελικοδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.