Η αεροπορία του Πακιστάν προχώρησε σε νέο βομβαρδισμό της Καμπούλ το βράδυ της Δευτέρας (16/03), με τη de facto κυβέρνηση του Αφγανιστάν να καταγγέλλει ότι εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν σε κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν δεκάδες νεκρούς και τραυματίες ανάμεσα στα συντρίμμια.
Από την πλευρά του, το Ισλαμαμπάντ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις στόχευαν «στρατιωτικούς και τρομοκρατικούς στόχους». Γύρω στις 21:00 τοπική ώρα (18:30 ώρα Ελλάδας), ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Καμπούλ, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην αφγανική πρωτεύουσα.
Λίγες ώρες πριν από τη γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού, οι πακιστανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σκηνές πανικού, καθώς οικογένειες που βρίσκονταν έξω λίγο πριν τη διακοπή της νηστείας έτρεχαν να βρουν καταφύγιο σε σπίτια ή υπόγεια.
Όπως ανέφερε μέσω X ο αφγανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ.«Το πακιστανικό καθεστώς παραβίασε για ακόμη μια φορά τον αφγανικό εναέριο χώρο και έπληξε κέντρο απεξάρτησης στην Καμπούλ, προκαλώντας τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων, κυρίως τοξικομανών που βρίσκονταν σε θεραπεία».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Καταδικάζουμε αυτό το έγκλημα και το χαρακτηρίζουμε απάνθρωπη πράξη που παραβιάζει κάθε ηθική αρχή».
Σε μονάδα του ιατρικού κέντρου που βομβαρδίστηκε, τραυματιοφορείς έβγαζαν πτώματα στο εξωτερικό, ενώ μέρος της εγκατάστασης συνέχιζε να καίγεται.
Δεκάδες πτώματα
Τουλάχιστον τριάντα πτώματα μέτρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου εν μέσω του χάους, ενώ τραυματίες ούρλιαζαν εκλιπαρώντας για βοήθεια, καθώς ασθενοφόρα τους παραλάμβαναν και τους διακόμιζαν σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.
Όπως ανέφερε στο AFP το αφγανικό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με «προκαταρκτικές πληροφορίες, ο απολογισμός μπορεί να φτάσει τους 200 νεκρούς και τους 200 και πλέον τραυματίες».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Σαραφάτ Ζαμάν, «δεν είναι δυνατόν να δώσουμε ακριβή αριθμό σε αυτό το στάδιο». Εκπρόσωπος της de facto κυβέρνησης έκανε λόγο αργότερα για ακόμη πιο «βαρύ απολογισμό», για 400 νεκρούς και 250 τραυματίες.
Στο κέντρο αυτό νοσηλεύονταν συνολικά 3.000 ασθενείς από όλο το Αφγανιστάν, κατά το υπουργείο Υγείας.
Τουλάχιστον τρία πτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της ιταλικής ΜΚΟ Emergency, όπου προσφέρθηκαν επίσης φροντίδες σε 27 τραυματίες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του παραρτήματός της στο Αφγανιστάν, ο Ντέγιαν Πάνιτς, χωρίς να αποκλείσει ο απολογισμός να γίνει πιο βαρύς.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κλήθηκε εσπευσμένα χθες βράδυ να μεταβεί σε πολλά νοσοκομεία της Καμπούλ, ανέφερε μέλος του υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Άκουσα στρατιωτικό αεροσκάφος από πάνω μας. Στρατιωτικές μονάδες σε μικρή απόσταση πυροβόλησαν εναντίον του. Έριξε βόμβες και ξέσπασε πυρκαγιά», ανέφερε στο AFP φύλακας του κέντρου απεξάρτησης, ο Ομίντ Στανικζάι.
«Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι όλοι άμαχοι, τοξικομανείς που τους έφεραν οι οικογένειές τους με την ελπίδα πως θα θεραπεύονταν», πρόσθεσε, εμφανώς σοκαρισμένος.
«Ανοικτός πόλεμος»
Οι πακιστανικές αρχές από την πλευρά τους αναφέρθηκαν σε πλήγματα «ακριβείας» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» και «υποδομών υποστήριξης τρομοκρατών», οι οποίοι δρουν «εναντίον πακιστανών αμάχων».
«Το Πακιστάν έπληξε τους στόχους με ακρίβεια και σιγουρεύτηκε ότι δεν υπήρξαν παράπλευρες απώλειες», πρόσθεσε το υπουργείο Πληροφοριών στο Ισλαμαμπάντ.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυο χώρες διαρκούν μήνες. Το Πακιστάν κατηγορεί το Αφγανιστάν ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο και υποστήριξη στο Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν (ΚΤΠ), που έχει αναλάβει την ευθύνη για ατελείωτη σειρά αιματηρών ενεργειών στο πακιστανικό έδαφος. Η Καμπούλ το διαψεύδει.
Έπειτα από κλιμάκωση τον Οκτώβριο με δεκάδες νεκρούς, οι συγκρούσεις κόπασαν κάπως, αλλά δεν σταμάτησαν ποτέ. Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε την 26η Φεβρουαρίου, με πακιστανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, το Ισλαμαμπάντ να μιλά για «ανοικτό πόλεμο» και να στέλνει μαχητικά αεροσκάφη να πλήξουν την Καμπούλ.
Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) ως την 13η Μαρτίου, τουλάχιστον 75 αφγανοί άμαχοι, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την 26η Φεβρουαρίου εξαιτίας των εχθροπραξιών. Παράλληλα, η σύγκρουση προκάλεσε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς 115.000 οικογενειών στο Αφγανιστάν, κατά την ίδια πηγή.
Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το Αφγανιστάν, ο Ρίτσαρντ Μπένετ, δήλωσε μέσω X «συγκλονισμένος» για τους βομβαρδισμούς του Πακιστάν που είχαν αποτέλεσμα να υπάρξουν «θάνατοι αμάχων», εκφράζοντας «συλλυπητήρια» και καλώντας τα δυο μέρη να λάβουν μέτρα για να υπάρξει «αποκλιμάκωση» και «να προστατεύουν τους αμάχους και πολιτικές υποδομές όπως τα νοσοκομεία».
Βομβαρδισμοί του πυροβολικού και της αεροπορίας, από τις παραμεθόριες επαρχίες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν ως την πρωτεύουσα Καμπούλ, σκότωσαν πολλούς αμάχους τις τελευταίες ημέρες.
Απεσταλμένος της Κίνας ταξίδεψε στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν από την 7η ως τη 14η Μαρτίου αποπειρώμενος μεσολάβηση και καλώντας να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε το Πεκίνο χθες.
«Οι διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών απέτυχαν» και καθώς «οι χώρες του Κόλπου ασχολούνται τώρα με τον δικό τους πόλεμο», η Κίνα ανέλαβε πρωτοβουλία αλλά «δεν είχε και πολλή επιτυχία», σχολίασε ο Μάικλ Κούγκελμαν του αμερικανικού κέντρου μελετών Atlantic Council, προεξοφλώντας πως η σύγκρουση δεν θα τερματιστεί σύντομα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ, το οποίο άρχισε να διανέμει κατεπείγουσα βοήθεια σε 20.000 εξαναγκαστικά εκτοπισμένες οικογένειες, προειδοποίησε ότι αν η «αστάθεια» συνεχιστεί, «εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από την πείνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.