Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Προεκλογικό σόου για «ιθαγενείς»

Καλώς να τους δεχτούμε. Οπως ανακοίνωσε ο Ντεϊσελμπλούμ μετά το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα «εντός των προσεχών ημερών». ....
Προφανώς, ολοκληρώθηκε το παζάρι που γινόταν παρασκηνιακά και η τριάδα των Τόμσεν-Μαζούχ-Μορς έρχεται για να βάλει τις τελευταίες πινελιές σε μια συμφωνία η οποία εκκρεμεί από το περασμένο φθινόπωρο.

Τα μεγάλα θέματα θα μείνουν και πάλι εκκρεμή. Δηλαδή, το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το χρηματοδοτικό κενό της τριετίας 2014-16. Αυτά κανείς δε θέλει να τ’ αγγίξει προεκλογικά. Ούτε οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις της Κεντροδυτικής Ευρώπης ούτε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι. Τι θα συζητήσει η τρόικα; Μόνο τις εκκρεμείς «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», για τις οποίες –όπως όλα δείχνουν– έχει προχωρήσει το παρασκηνιακό παζάρι με τις ομάδες εργασίας της τρόικας και με τους επικεφαλής μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής e-mails.
Τα βασικότερα ζητήματα σ’ αυτόν τον τομέα είναι τρία: η παραπέρα μείωση των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Η κατάργηση μιας σειράς «φόρων υπέρ τρίτων», μερικοί από τους οποίους αποτελούν πόρους για ασφαλιστικά ταμεία. Η λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, στην οποία υπάρχουν και τα «αγκάθια» για την απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) και του φρέσκου γάλακτος. Υπάρχει και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο ο Στουρνάρας δήλωσε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει στείλει στην τρόικα «σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς», αναφερόμενος προφανώς στη συμφωνία κυβέρνησης - ΓΣΕΕ - ΣΕΒ στο ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας), σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνουν απολύσεις πέραν των ορίων που θέτει ο νόμος, με έγκριση του ΑΣΕ.
Ολ’ αυτά πρέπει να συμφωνηθούν με την τρόικα, ώστε στο Eurogroup της 10ης Μάρτη (έστω λίγο αργότερα) να εγκριθούν «διευκολύνσεις» προς την Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν ομόλογα που λήγουν το Μάη. Γιατί, βέβαια, καμιά πλευρά δε θέλει να φτάσει η Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμής των ομολόγων της. Κάτι τέτοιο θα τίναζε το «πρόγραμμα» στον αέρα.
Γιατί τότε η τρόικα «κωλοβαράει» τόσους μήνες τώρα και δεν έχουμε επανάληψη των γνωστών δραματικών σεναρίων του παρελθόντος; Γιατί σε καμιά περίπτωση οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές δε θέλουν να ρισκάρουν πτώση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ιδιαίτερα τις παραμονές των ευρωεκλογών. Κάτι τέτοιο, εκτός της πολιτικής αβεβαιότητας που θα δημιουργούσε στην Ελλάδα, θα επέφερε πλήγμα και στην εικόνα των κομμάτων που κυβερνούν σε Γερμανία και Γαλλία, αφού η πολιτική τους θα βαφτιζόταν αποτυχημένη. Διατάχτηκε, λοιπόν, η τρόικα να παίζει καθυστέρηση και να παίρνει υπόψη τις πολιτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης. Εφτασε, λοιπόν, ο καιρός να γίνει η πρώτη ρύθμιση, αυτή που είναι απαραίτητη για να αποπληρωθούν στην ώρα τους τα ομόλογα του Μάη, και δόθηκε εντολή στην τρόικα να αριβάρει ξανά στην Αθήνα για να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες.
Ολ’ αυτά ήταν κανονισμένα πριν το Eurogroup κι αυτό συνάγεται από τη σιγουριά με την οποία εμφανίστηκε ο Σαμαράς στη συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Βήμα», μέσω της οποίας δεν περιορίστηκε σε μια ακόμη παρουσίαση του success story, αλλά υπόσχέθηκε ότι στα τέλη του Απρίλη, λίγο πριν τις τριπλές κάλπες δηλαδή, θα μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα «στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους». Αν δεν είχε διαβεβαιώσεις από το Βερολίνο, δε θα μιλούσε με τόση κατηγορηματικότητα ο Σαμαράς. Ηδη, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια στα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν διάφορα σενάρια για το πώς θα γίνει η «μοιρασιά».
Οι αναγνώστες της «Κ» ασφαλώς δεν εκπλήσσονται απ’ αυτές τις εξελίξεις. Τις περιγράφουμε εδώ και καιρό, γιατί ήταν φανερό πού πηγαίνει το πράγμα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει έκπληκτος και αιφνιδιασμένος, καθώς τόσο καιρό τώρα τζογάριζε δημαγωγικά σε θέσεις όπως «θα πάρετε νέα μέτρα», «δε θα έχετε πρωτογενές πλεόνασμα», «θα πέσετε πριν τις ευρωεκλογές» και τώρα αντιμετωπίζει την ειρωνεία του Σαμαρά και των φιλικών προς την κυβέρνηση φυλλάδων.
Η κινεζοποίηση έχει κατά βάση συντελεστεί (απομένει η ολοκλήρωσή της στους εργαζόμενους του δημόσιου), δημοσιονομικά έχουν παρθεί τα πιο σκληρά μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν και γι’ αυτό το σύστημα έχει την πολυτέλεια και κάποιες ρυθμίσεις να τις πάει χρονικά πίσω και στη συγκυβέρνηση να επιτρέψει να μοιράσει χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς ψηφοφόρους. Ανεξάρτητα από το τι θα βγάλει η κάλπη, αυτό είναι το σχέδιο που εφαρμόζεται, το οποίο θα επιτρέψει στον Σαμαρά να διεξάγει μια προεκλογική εκστρατεία χωρίς πίεση από την τρόικα.
http://www.eksegersi.gr
http://tokoutsavaki.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.