Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Pωσία: «Eκμεταλλευθήκαν τον διάδρομο της συμφωνίας για τα δημητριακά για να χτυπήσουν το στόλο μας στη Σεβαστούπολη»


 Δυτικοί πολιτικοί κατηγορούν την Ρωσία αλλά οι κοινωνίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με το φάσμα των ελλείψεων

Αναλυτικότερες οδηγίες μετά την διακοπή εξαγωγής δημητριακών λόγω του ουκρανικού χτυπήματος σε ρωσικά πολεμικά στην Σεβαστούπολη, έδωσε ο Ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Β.Νεμπέζνια ο οποίος ανέφερε ότι το χτύπημα κατά των πλοίων έγινε γιατί έγινε εκμετάλλευση του διαδρόμου των σιτηρών.

Δηλαδή έρχονται σήμερα Δυτικοί και Ζελένσκι να κατηγορήσουν τον Β.Πούτιν και την Ρωσία για την επερχόμενη έλλειψη δημητριακών όταν ήξεραν τι θα γίνει αν χτυπούσαν τα ρωσικά πλοία στην Σεαβσοτύπολη.

Και όμως επέλεξαν να το κάνουν. Και η ζημιά που έπαθε ο ρωσικός στόλος ουσιαστικά να είναι ένα ναρκαλιευτικό (η φρεγάτα Μακάροβ δεν υπέστη κάποια βλάβη) αλλά η βλάβη που θα υποστούν οι δυτικές κοινωνίες θα είναι τεράστιες και δηλώσεις τύπου φταίει η Μόσχα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα πείσουν πλέον.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους ψευδείς ισχυρισμούς, όπως τους χαρακτήρισε, σχετικά με την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμμετοχή της σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

“Η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην τρομοκρατική επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης είναι πραγματικά απαράδεκτη”, έγραψε ο Ανατόλι Αντόνοφ στην εφαρμογή Telegram. “Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε σημάδια καταδίκης των απερίσκεπτων ενεργειών του ουκρανικού καθεστώτος.”

 


“Όλες οι ενδείξεις πως Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί ενεπλάκησαν στην οργάνωση του μαζικού πλήγματος με τη χρήση drones έχουν αγνοηθεί”, είπε ο Αντόνοφ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες Σάββατο «σκανδαλώδη» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας, μια συμφωνία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αν και την στιγμή της επίθεσης που μπορεί να οδηγούσε σε αυτή την εξέλιξη, η αμερικανική αεροπορία είχε στον αέρα τα RQ-4 και πιθανόν έδιναν πληροφορίες στην ουκρανική πλευρά.

«Είναι απλώς σκανδαλώδης. Δεν υπήρχε λόγος να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους αφότου ψήφισε για τις ενδιάμεσες εκλογές σε προπύργιο των Δημοκρατιών, στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Την ίδια στιγμή τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η Ναμπίλα Μασράλι, εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τονίζουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που είναι μια κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει σαφώς θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», τόνισε η Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο δε Β.Ζελένσκι “τρίβει τα χέρια του” εκμεταλλευόμενος σε μήνυμα την ρωσική απόφαση, αναφέροντας σε βιντεοσκοπημένη του ομιλία ότι η Ρωσία επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός Πρόεδρος:

«Σήμερα, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια τόνοι τροφίμων βρίσκονται στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση σε τρόφιμα για περισσότερους από επτά εκατομμύρια καταναλωτές έχει επιδεινωθεί σοβαρά.

Όλοι οι σύμμαχοί μας βλέπουν αυτήν την τεχνητή σειρά σκαφών. Βλέπουν τι έκανε η Ρωσία για να διαταράξει την πρωτοβουλία για τα σιτηρά. Βλέπουν ότι ακόμη και τα πλοία σιτηρών που έχουν συνάψει σύμβαση στο πλαίσιο του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ για τις φτωχότερες χώρες, δεν έχουν εγγυημένη θαλάσσια διαδρομή.

Η Ρωσία διασφαλίζει ότι εκατομμύρια Αφρικανοί, εκατομμύρια κάτοικοι της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας, βρίσκονται σε τεχνητή πείνα ή τουλάχιστον σε μια βάναυση κρίση τιμών. Η Ουκρανία ήταν και μπορεί να συνεχίσει να είναι μια από τις εγγυήσεις της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Ο ρωσικός τρόμος και ο εκβιασμός πρέπει να ηττηθούν. Η ανθρωπότητα πρέπει να κερδίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.