Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Oι Xρήστες «πετούν» από το Twitter στο Mastodon: Τι είναι και πώς λειτουργεί η πλατφόρμα


 Χρήστες μέχρι πρότινος του Twitter αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες μετά την εξαγορά του από τον Ίλον Μασκ. Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι χρήστες στο Mastodon, το οποίο μοιάζει με το Twitter αλλά έχει και σημαντικές διαφορές.

Η πλατφόρμα είναι έξι ετών και πλέον έχει περισσότερους από 655.000 χρήστες. Περίπου 230.000 έχουν ενταχθεί την τελευταία εβδομάδα.

Οι χρήστες του Mastodon γράφουν αναρτήσεις που ονομάζονται toots και σε αυτές μπορούν να απαντήσουν, να κάνουν like και να ακολουθούν ο ένας τον άλλον.

Το BBC δημοσίευσε έναν οδηγό που εξηγεί τι είναι η συγκεκριμένη πλατφόρμα και πώς λειτουργεί μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Τι είναι όλοι αυτοί οι servers;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εγγραφείτε είναι να επιλέξετε έναν διακομιστή. Είναι θεματικοί -πολλοί ανά χώρα, πόλη ή ενδιαφέρον- όπως Ηνωμένο Βασίλειο, κοινωνικά, τεχνολογία, παιχνίδια και ούτω καθεξής. Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιον από αυτούς βρίσκεστε, επειδή έτσι κι αλλιώς θα μπορείτε να ακολουθείτε τους χρήστες σε όλους τους άλλους, αλλά σας δίνει μια αρχική κοινότητα, που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σας ενδιαφέρουν. Ορισμένες από τις δημοφιλείς -όπως η κοινωνική και η βρετανική- λειτουργούν επί του παρόντος πολύ αργά λόγω της ζήτησης.

Πώς βρίσκεις κόσμο;

Ο server που επιλέγετε γίνεται μέρος του user name (όνομα χρήστη) σας, για παράδειγμα ένα τυχαίο ψευδώνυμο zsk στο Twitter με διακομιστή Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει το όνομα χρήστη @zsk@mastodonapp.uk. Και αυτή θα είναι η διεύθυνσή του εκεί. Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα ενός ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό διακομιστή, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του. Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν προτείνει followers, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε hashtags.

Γιατί υπάρχουν οι διακομιστές εκεί;

Το Mastodon δεν είναι μία πλατφόρμα. Δεν είναι ένα «πράγμα» και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί διακομιστές συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς. Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι είστε έρμαιο των διαθέσεων του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή σας, καθώς αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνετε τον λογαριασμό σας. Το Mastodon ζητά από τους ιδιοκτήτες διακομιστών να δώσουν στους χρήστες τους τρεις μήνες προειδοποίηση αν αποφασίσουν να τον κλείσουν. Παρεμπιπτόντως, ο αρχικός ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, εργάζεται πάνω σε ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται BlueSky και έχει πει ότι θέλει και αυτό να είναι αποκεντρωμένο.

Πώς συντονίζεται το Mastodon;

Αυτή τη στιγμή όλοι οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους ρυθμιστικούς κανόνες και μερικοί δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι servers επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους, που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να έχουν μεγάλη ποσότητα περιεχομένου μίσους – αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται σε servers όπου είναι μπλοκαρισμένοι. Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες των servers μπορούν να το διαγράψουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το διαγράψουν παντού. Και θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα αν η πλατφόρμα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχουν ήδη αναφορές για ανθρώπους που έχουν στοχοποιηθεί από περιεχόμενο μίσους.

Υπάρχουν διαφημίσεις;

Όχι. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να σας εμποδίζει να γράψετε μια ανάρτηση που να προωθεί την εταιρεία ή το προϊόν σας. Το Mastodon δεν προσφέρει, επίσης, μια εμπειρία όπως το Twitter, όσον αφορά στον τρόπο προβολής των αναρτήσεων. Γενικά, βλέπετε τι λένε οι οπαδοί σας και όπως το λένε.

Είναι δωρεάν η χρήση του;

Εξαρτάται από τον διακομιστή στον οποίο βρίσκεστε. Ορισμένοι ζητούν χρήματα, καθώς δεν πληρώνονται, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ δεν παίρνει θέση με πολιτική άποψη σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διαφορά ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δίκη σας ενημέρωση.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.