Κυριακή 7 Μαΐου 2017

ΤΩΡΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Αθήνα, 4 Μαΐου 2017
ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το διαδικτυακό φαινόμενο « Blue Whale Challenge » (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»)
Πρόκειται για φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς, αναφορικά με φαινόμενο, το οποίο αποκαλείται « Blue Whale Challenge ” (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»).
Η συγκεκριμένη σειρά δοκιμασιών – πρόκληση φέρεται να λαμβάνει χώρα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ( social media ), όπου κυρίως έφηβοι καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι διάρκειας πενήντα (50) ημερών.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).
Οι Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).
Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνά, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.
Τέλος, εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :
  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
  • Μέσω twitter : @ CyberAlertGR
  • ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝΕ!!

http://frappetime.gr/


Blue Whale Game: Το 'παιχνίδι' που κερδίζεις αν αυτοκτονήσεις


Ο διαχειριστής κάνει «σκλάβο» του τον παίκτη για 50 ημέρες και του ζητά να ολοκληρώσει μια σειρά από «προκλήσεις». Η τελευταία είναι να αφαιρέσει τη ζωή του

Ένα νέο θανάσιμο «παιχνίδι»που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους έχει κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή του στο διαδίκτυο.
AdTech Ad
Ο λόγος για το «Blue Whale Game» (το Παιχνίδι της Γαλάζιας Φάλαινας), το οποίο φέρεται να σχετίζεται με αρκετές αυτοκτονίες ευάλωτων εφήβων στη Ρωσία, ενώ όπως όλα δείχνουν έχει αρχίζει να διαδίδεται μέσω των social media και σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί και οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν με σειρά ανακοινώσεων τα παιδιά και τους γονείς για τη σοβαρότητα του φαινομένου και τους εφιστούν την προσοχή να κοιτούν και να καταγγέλουν τυχόν «σειρήνες» που μπορεί να προωθούν ή να εφαρμόζουν τη συγκεκριμένη δοκιμασία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 130 θάνατοι παιδιών στη Ρωσία φέρονται να σχετίζονται με το θανατηφόρο αυτό παιχνίδι, ωστόσο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.  Η ρωσική αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι ερευνά την πιθανή διασύνδεση «μεγάλου αριθμού» αυτοκτονιών με το Blue Whale Game. Πιθανά κρούσματα έχουν επίσης εμφανιστεί σε Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ουκρανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η δοκιμασία της  Γαλάζιας Φάλαινας προϋποθέτει έναν «διαχειριστή» (που πιθανώς να μην είναι μόνο ένα άτομο) και έναν παίκτη-«σκλάβο». Ο πρώτος δίνει εντολές (μέσω γραπτών μηνυμάτων στο διαδίκτυο) στον «σκλάβο» για 50 ημέρες, ζητώντας του να ολοκληρώσει μια σειρά από 50 «προκλήσεις». Αυτές εκτείνονται από το να ξυπνήσει ο παίκτης νωρίς τα ξημερώματα και να δει ένα θρίλερ μέχρι να αυτοτραυματιστεί και να χαράξει με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι του μια φάλαινα. Ο «σκλάβος» υποχρεούται μόλις τελειώσει μια δοκιμασία να στείλει μια φωτογραφία που πιστοποιεί την ολοκλήρωσή της. Η 50η πρόκληση είναι η αυτοκτονία.
Αν σταματήσει να παίζει ή αποτύχει σε μια δοκιμασία, ο «διαχειριστής» (σ.σ.: ο οποίος γνωρίζει τα προσωπικά στοιχεία του παίκτη) απειλεί τον παίκτη ότι θα τον κυνηγήσουν και θα τον «τιμωρήσουν».
Σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, το προφίλ των παιδιών που είναι επιρρεπή στη δοκιμασία είναι άτομα με ιδιαίτερα χαμηλή αυτοεκτίμηση, που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα, πιθανή κατάθλιψη και δυσκολία να προσαρμοστούν στο κοινωνικό περιβάλλον. Θύματα bullying είναι επίσης ευάλωτα στο "παιχνίδι".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις