Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ; Eurogroup: Συζήτηση για το χρέος μετά το 2018- Οριστικά εκτός QE η Ελλάδα; Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε με την συμφωνία στο Eurogroup!

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 για την Ελλάδα - Λαγκάρντ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο - Δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά το ΔΝΤ στην παρούσα φάση - Εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η Ελλάδα;

Την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποφάσισε το Eurogroup. Η Aθήνα δέχθηκε
τελικά τον προτεινόμενο από τους θεσμούς συμβιβασμό, με μια συμφωνία για το χρέος λίγο πιο εξειδικευμένη σε σχέση με το Eurogroup του Μαΐου, αλλά με τις βασικές προβλέψεις να παραμένουν οι ίδιες, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ενδεχόμενα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι για το ΔΝΤ το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η συμφωνία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, επομένως δεν υφίσταται θέμα χρηματοδοτικής συμμετοχής του στην παρούσα φάση και θα διεξαγάγει δική του ανάλυση βιωσιμότητας μετά το τέλος του προγράμματος. 

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ από το 2023 έως και το 2060, ενώ η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων που θα είναι μεταξύ μηδέν και 15 χρόνια.

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο τρίτο πρόγραμμα με μια κατ’ αρχήν συμφωνία χωρίς τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στην παρούσα φάση και ότι οι αποφάσεις για ενδεχόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος.
«Είμαστε έτοιμοι για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ανάπτυξης για την Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018» τόνισε ο Ολλανδός πολιτικός. Πάντως, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η νέα διατύπωση για το χρέος στο κοινό ανακοινωθέν είναι πιο λεπτομερής από αυτή του Εurogroup του Μαΐου του 2016.

«Μετά το τέλος του προγράμματος δεσμευόμαστε για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. «Τα νέα φέρνουν ελπίδα για την Ελλάδα» τόνισε. 

Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση». «Η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις δεσμεύσεις της, και η συμφωνία που επετεύχθη είναι πολύ σπουδαία» σημείωσε ακόμα ο Πιερ Μοσκοβισί.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) Κλάους Ρέγκλινγκ αποσαφήνισε ότι η δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καλύψει το χρέος της Ελλάδας και τις ανάγκες της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Η πρώτη υποδόση διαμορφώνεται στα 7,7 δισ. ευρώ.  

Ο γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε ότι ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ, 173 δισ. ευρώ μαζί με τον EFSF. Ο γερμανός τεχνοκράτης επανέλαβε ότι ο ESM έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ, 173 δισ. ευρώ μαζί με τον EFSF. Όπως σημείωσε, χάρη στους ευνοϊκούς όρους του ESM η χώρα μας εξοικονομεί ποσό ύψους 9,9 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας με τη σειρά της το λόγο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα προτείνει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου την καταρχήν έγκριση μιας νέας συμφωνίας του Tαμείου για την Ελλάδα αφότου υπάρχει τελικό DSA (ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους). Όταν oι παράμετροι ταυτοποιηθούν θα γίνει η εκταμίευση από το Ταμείο. 

«Η καλύτερη λύση θα ήταν μία συμφωνία για το χρέος σήμερα, η συμφωνία επί της αρχής είναι η δεύτερη καλύτερη λύση… Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση» σχολίασε δε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο… Οι εταίροι της Ελλάδας συναινούν για μία γκάμα μέτρων για το χρέος, μετά το τέλος του προγράμματος» επισήμανε. Η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το μέγεθος της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται το ελληνικό χρέος. 

«Κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη, δηλαδή στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Με την καταρχήν συμφωνία, η αποδέσμευση των κεφαλαίων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή πολιτικής και τη λήψη εγγυήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Επιπλέον, η αξιολόγηση της διατηρησιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ (DSA)» επισήμανε.

Με βάση τα παραπάνω η πρόταση Λαγκάρντ θα περιλαμβάνει προληπτική ρύθμιση για ποσό δανείου κάτω από το όριο πρόσβασης του Ταμείου, δηλαδή ένα ποσό κάτω των 2 δισ. δολαρίων. 

Τι κερδίσαμε και τι χάσαμε με την συμφωνία στο Eurogroup

Αναβολή μέχρι το φθινόπωρο της ένταξης στο QE και μιας δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στην αγορές, αλλά και «μη αναστρέψιμες» δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων ως το 2060 και σύνδεση των αποπληρωμών του χρέους με τον οικονομικό κύκλο, φέρνει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup.

Μετά την έκβαση του Eurogroup του Μαΐου κανείς δεν πίστευε χθες ότι θα είχαμε χθες αναλυτική απεικόνιση των μέτρων για το χρέος. 

Ωστόσο το θέμα λύση του χρέους είχαμε τρία βασικά σημεία διαφοροποίησης σε σχέση με το παρελθόν:

1. Απαλείφθηκε εντελώς από το κείμενο η αιρεσιμότητα των μέτρων που επέμεναν να προσθέτουν σε κάθε προηγούμενη απόφαση που αναφέρονταν στο ελληνικό χρέος Πλέον τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί». 

Στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup οι υπουργοί δηλώνουν έτοιμοι να υιοθετήσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να πετύχει την εκτεταμένη ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας με βάση την απόφαση του Μαΐου του 2016.

Με την διατύπωση αυτή οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης παραδέχονται για πρώτη φορά την μη βιωσιμότητα του χρέους και δεσμεύονται σαφώς για την ελάφρυνσή του.

2. Έγιναν κατά τι ελαφρύτεροι και κλείδωσαν πλέον οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το 2060 . Μπορεί δηλαδή να επισημοποιήθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 έως και το 2022. 

Ωστόσο για την περίοδο από το 2023 μέχρι και το 2060 ο στόχο βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την τελευταία πρόταση ESM που απορρίφθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου που ήταν 2,2% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα για όλη την περίοδο. 

Η χθεσινή απόφαση ανέφερε ότι ο στόχος για την περίοδο από 2023 μέχρι και το 2060 θα είναι ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά σο 2% του ΑΕΠ. 

Έχουμε πλέον και σε χαρτί την πρόθεση των υπουργών οικονομικών να επεκτείνουν ανάλογα με τις ανάγκες για διάστημα μέχρι και 15 χρόνια τις ωριμάνσεις των Ευρωπαϊκών δανείων αλλά και τις περιόδου χάριτος. Η προσθήκη της Γαλλικής πρότασης για την σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους δίνει άλλη μια δυνατότητα ευελιξίας.

3. Θετική- όσο και αν είναι δύσκολο κανείς να το πιστέψει- είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ με δικό του πρόγραμμα έστω και αν δεν θα εκταμιεύει δόσεις μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα για το χρέος. Και μόνο η συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης κάποιας χώρας έλους του έχει προϋπόθεση ότι αν δεν υπάρχει προς τα παρόν βιωσιμότητα του ελληνικό χρέος υπάρχουν δεσμεύσεις για μελλοντική του βιωσιμότητα. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να έκανε το Ταμείο οποιοδήποτε πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Η δόση

Η καταβολή της δόσης των 8,5 δις ευρώ που ανακοινώθηκε χθες ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης Ωστόσο είναι το μόνο μέτρο που αποφασίστηκε και θα έχει α΄μεση απόδοση αφού δίνει τα κεφάλαια για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ύψους 7,4 δις ευρώ για τον Ιούλιο και 1,8 δις ευρώ από τον Ιούλιο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων.

Χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί και η δέσμευση για διευκολύνσεις που αφορούν τους γνωστούς διαύλους της ΕΕ ( ΕΣΠΑ πακέτο Γιουνκέρ ) αλλά και την νέα αναπτυξιακή τράπεζα που πήρε πρόσφατα και την έγκριση από τους θεσμούς.


Το QE και οι αγορές

Ουδέτερη έως και ψυχρή ήταν θέση της ΕΚΤ απέναντι στην χθεσινη συμφωνία . Με μια ανακοίνωση της μιας αράδας αναγνώριζε απλώς την χθεσινή απόφαση ως «ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας του χρέους» χωρίς να κάνει κάποιο παραπάνω σχόλιο.

Είναι αλήθεια ότι η ένταξη της Ελλάδας στο QE χρειάζεται συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αυτό χθες αναβλήθηκε για μεταγενέστερο άγνωστο χρόνο.

Ωστόσο η έξοδος στις αγορές με κάποιες δοκιμαστικές εκδόσεις είναι μια τελείως άλλη ιστορία . Τούτο διότι οι αγορές γνωρίζουν ότι η αναβολή σε αυτήν την φάση των μέτρων για το χρέος δεν έχει βάση σε τεχνικές ή οικονομικές αστοχίες της Αθήνας αλλά ένα πολιτικό γεγονός : Τις Γερμανικές εκλογές.

Με τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Eurogroup και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης οι δοκιμαστικές εκδόσεις μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στο 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις