Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017

Γιατί η Ρωσία κατέρριψε το αμερικανικό RQ-4 Global Hawk – Η «εκδίκηση» για το Su-22 και η σχέση με τους Κούρδους

Η κατάρριψη του αμερικανικού RQ-4 Global Hawk συνδέεται τόσο με την κατάρριψη του συριακού Su-22 στις 18 Ιουνίου όσο και με τη δραστηριότητα των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.
Περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με την κατάρριψη στις 22 Ιουνίου αμερικανικού UAV από ρωσικό Α/Α σύστημα S-300V4 στην Συρία.Η υπόθεση που ξετυλίγεται σχετίζεται με την κατάρριψη στις 18 Ιουνίου του συριακού Su-22 από αμερικανικό F/A-18E της VFA-87 Μοίρας του Ναυτικού. Οι Ρώσοι ουσιαστικά πήραν μια εκδίκηση για την κίνηση αυτή των Αμερικανών.
Ο λόγος; Όπως αναφέρουν ρωσικά δημοσιεύματα τα UAV RQ-4 Global Hawk είναι εφοδιασμένα με το δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών της Northport Grumman BACN (Battlefield Airborne Communications Node) μέσω του οποίου οι κουρδικές δυνάμεις ειδοποιούν την αμερικανική κεντρική Διοίκηση (CENTCOM) όταν χρειάζονται αεροπορική υποστήριξη έτσι ώστε αμερικανικά αεροσκάφη να σπεύσουν προς βοήθειά τους.
Αυτό ακριβώς είχε γίνει και στις 18 Ιουνίου. Μέσω του RQ-4 εκ των οποίων ένα τουλάχιστον είναι συνεχώς στον αέρα ειδοποίησαν για το συριακό Su-22 με αποτέλεσμα αυτό να καταρριφθεί.
Οι Ρώσοι όμως δεν άργησαν να πάρουν την εκδίκησή τους. Όπως είχαμε αναφέρει, η ρωσική Αεράμυνα εντόπισε στις 22 Ιουνίου το «μόνιμο» RQ-4 που πετούσε δυτικά του Ευφράτη και αμέσως to κατέρριψαν με βλήμα του συστήματος S-300V4.
Το αεροσκάφος δεν εκτελούσε πτήση αναγνώρισης, ήταν απλώς η εναέρια πλατφόρμα επαφής του SDF με την αμερικανική κεντρική Διοίκηση.
Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Πως θα δικαιολογούσαν οι ΗΠΑ την απώλεια του RQ-4. Ως δια μαγείας ένα Global Hawk κατέπεσε και συνετρίβει την ίδια ημέρα στην… Καλιφόρνια. Επειδή τα… βλήματα του S-300 δεν φτάνουν μέχρι εκεί το ατύχημα του RQ-4 ήταν η «βιτρίνα» πίσω απ την οποία καλύφθηκε η απώλειά του στη Συρία.
Πως το δικαιολόγησαν την εκτόξευση του βλήματος οι Ρώσοι; Ότι εκείνη ακριβώς την ημέρα πραγματοποιούσαν άσκηση Αεράμυνας με τη συμμετοχή Su-30SM και των S-300.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες οι Ρώσοι εκτόξευσαν ένα βλήμα προς τα δυτικά εναντίον στόχου με επιτυχία, ενώ μαχητικά Su-30SM πραγματοποιούσαν περιπολία πάνω από την θαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης και ασκούνται σε αποστολές αεράμυνας.
Με λίγα λόγια την ίδια ακριβώς hμερα η ρωσική Αεράμυνα εκτόξευσε ένα και μόνο βλήμα κατά τη διάρκεια  ασκήσεων στη Συρία και η USAF έχασε από «ατύχημα» ένα RQ-4 στην … Καλιφόρνια.
Είναι η ειδική «γλώσσα» που χρησιμοποιούν οι υπερδυνάμεις μεταξύ τους.
Θα μείνουν οι Κούρdoi χωρίς επαφή με την CENTCOM; Φυσικά και όχι. Ήταν όμως μια απάντηση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα  της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ ότι στη Συρία υπάρχουν πλέον «ζώνες» οι οποίες δεν παραβιάζονται για κανένα λόγο. Ήταν επίσης και ένα μήνυμα προς του Κούρδους για το ποιος έχει το πάνω χέρι στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις