Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

VIDEO - Η Γη σείεται… Και σείεται επικίνδυνα… Αποκλειστική συνέντευξη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, διευθυντή Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τι συμβαίνει στον Ελλαδικό χώρο;
Αποκλειστική συνέντευξη του Γεράσιμου Παπαδόπουλου, διευθυντή Ερευνών στο
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Τζούλια Λιακοπούλου και στον ΠΑΡΛΑΠΙΠΑ!
Στο Θησείο, στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Θεμελιώθηκε το 1842 σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Τheophil Hansen. Στον χώρο υπάρχουν, το Μουσείο Γεωαστροφυσικής, η βιβλιοθήκη και ένας τεράστιος αριθμός επιστημονικών οργάνων. Εκεί, μας δέχτηκε ο κος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2002.


Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ασχολείται ερευνητικά με τη σεισμολογία και την επιστήμη των τσουνάμι από το 1982, όταν έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει διευθύνει πολλά Διεθνή και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα και δημοσίευσε περισσότερες από 150 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες. Περισσότεροι από 1.200 άλλοι ερευνητές σε όλο τον κόσμο παραπέμπουν στο έργο του με θετικό τρόπο. 

Από τις πλέον αναγνωρισμένες εργασίες του αφορά στη 12βάθμια κλίμακα μέτρησης της έντασης των τσουνάμι η εισαγωγή της οποίας έγινε το 2001 και σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως και αναφέρεται ως "κλίμακα Papadopoulos-Imamura" φέροντας και το όνομα του συν-συγγραφέα της σχετικής εργασίας, Iάπωνα καθηγητή F. Imamura.
Έχει τιμηθεί με διεθνή και εθνικά βραβεία Είναι ιδρυτής (2010) και επικεφαλής του εκδοτικού συμβουλίου (Editor-in-Chief) του γεωφυσικού περιοδικού Research in Geophysics.
Υπηρέτησε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1985-1994) και εκλέχτηκε ως ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το 1995. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις