Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Οι “Κρητικοί” της Συρίας επιστρέφουν στο νησί ως πρόσφυγες 130 χρόνια μετά!

Ο αξιόλογος συνάδελφος Δημήτρης Δεληολάνης εντόπισε την ιστορία στο BBC. Όπως σωστά επισημαίνει , τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έδωσαν καμία απολύτως σημασία στην εκπληκτική ιστορία μιας οικογένειας από τη Συρία, που βρήκε άσυλο στην
Ελλάδα κι έφθασε τελικά στην Κρήτη απ΄ όπου άρχισε η ιστορία της 130 χρόνια πριν!
Ο Αχμέτ 42 ετών εμφανίστηκε σ΄ ένα κατάστημα στα Χανιά κι άρχισε να μιλά στον ιδιοκτήτη. Εκείνος κατάλαβε σχεδόν τα πάντα. Μερικές λέξεις μόνο του ήταν άγνωστες. Όχι ξένες…Αλλά παλιές. Όπως εύστοχα επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC ο Αχμέτ ήταν σαν να ΄χε έρθει όχι από τη Συρία ,αλλά από μια άλλη εποχή!
Ο Αχμέτ,  μιλούσε  μια εκδοχή της κρητικής διάλεκτος που είχε μάθει από τους γονείς του, που μεγάλωσαν σε ένα χωριό στη βόρεια Συρία τη δεκαετία του 1970 και του ’80. Οι γονείς του είχαν περάσει όλη τη ζωή τους στη Συρία – αλλά κάποια μέλη της προηγούμενης γενιάς είχαν γεννηθεί στην Κρήτη και είχαν κρατήσει ζωντανό τον κρητικό πολιτισμό.




“Έμαθα Αραβικά στο σχολείο αλλά πάντα μιλούσαμε ελληνικά στο σπίτι”, λέει ο Αχμέτ. Τα παιδιά έμαθαν ελληνικούς χορούς και απήγγειλαν  μαντινάδες. Οι γονείς γνώριζαν παραδοσιακές κρητικές συνταγές, όπως τα  σαλιγκάρια. Η σύζυγος του Αχμέτ , Γιασμίν, είναι επίσης από  κρητική οικογένεια.
Οι παππούδες του Αχμέτ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κρήτη το 1890, καθώς η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρεε. Το νησί ήταν μέρος της αυτοκρατορίας για δύο αιώνες και περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των προγόνων του Αχμέτ, είχε παραδοθεί στο  Ισλάμ. Αλλά οι εξεγέρσεις στα τέλη του 19ου αιώνα οδήγησαν στην απέλαση του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Κάποιοι πήγαν στην Τουρκία, τη Λιβύη, το Λίβανο ή την Παλαιστίνη, αλλά η οικογένεια του Αχμέτ ταξίδεψε στο Αλ-Χαμιντία, ένα χωριό στη Συρία που δημιουργήθηκε για τους πρόσφυγες από τον  σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β ‘.
Πάρα πολλά χρόνια αργότερα , οι 10.000 κάτοικοί του θα έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη Κρήτη παρακολουθώντας  ελληνική τηλεόραση μέσω δορυφόρου και περιστασιακά κάποιοι  θα ταξιδέψουν πίσω στο νησί για να εργαστούν.
«Στην καρδιά μας υπήρχε πάντα ένα κομμάτι της Κρήτης» λέει ο Αχμέτ.
“Όλοι ήξεραν ακριβώς από ποιο χωριό ήρθε η οικογένεια όλων των άλλων. Οι παππούδες μας  έλεγαν πόσο όμορφη ήταν η Κρήτη και πώς είχαν όλα όσα χρειάζονταν εκεί.
“Θέλαμε πάντα να την επισκεφθούμε, αλλά ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία.”
Στη συνέχεια, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ήρθε και δεν τους άφησε επιλογές.
Οι αδελφές του Aχμέτ και οι οικογένειές τους ήταν οι πρώτες που έφυγαν. Ο ίδιος ο Αχμέτ και η οικογένειά του ξεκίνησαν για την Ελλάδα την άνοιξη του 2017.


Διαβάστε  ΕΔΩ όλη την εκπληκτική ιστορία της οικογένειας του Αχμέτ που επέστρεψε στις κρητικές της ρίζες 130 χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις