Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2020

Σκληρές δηλώσεις Ντ.Τραμπ για εξόντωση Σουλεϊμανί: «Το Ιράν ποτέ δεν κέρδισε πόλεμο - Χάρη τους κάναμε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ με νέα tweet του επιτέθηκε εκ νέου στο Ιράν αλλά και τον Κασέμ Σουλεϊμανί υπονοώντας πως δεν τον ήθελαν ούτε στη χώρα του.

«Ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί σκότωσε ή τραυμάτισε σοβαρά χιλιάδες Αμερικανούς σε μεγάλο χρονικό διάστημα και σχεδίαζε να σκοτώσει πολλούς ακόμη», έγραψε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ευθύνεται για τον θάνατο «χιλιάδων ανθρώπων», συμπεριλαμβανομένου και «μεγάλου αριθμού διαδηλωτών στο ίδιο το Ιράν».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα έπρεπε να έχουν σκοτώσει τον Ιρανό υποστράτηγο «εδώ και χρόνια». Όπως έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, «μολονότι το Ιράν δεν θα το παραδεχτεί ποτέ, ο Σουλεϊμανί ήταν μισητός» στη χώρα του και για αυτό οι Ιρανοί «δεν λυπούνται τόσο όσο οι ηγέτες τους θέλει να πιστεύει ο υπόλοιπος κόσμος».
General Qassem Soleimani has killed or badly wounded thousands of Americans over an extended period of time, and was plotting to kill many more...but got caught! He was directly and indirectly responsible for the death of millions of people, including the recent large number....
....of PROTESTERS killed in Iran itself. While Iran will never be able to properly admit it, Soleimani was both hated and feared within the country. They are not nearly as saddened as the leaders will let the outside world believe. He should have been taken out many years ago!
24,3 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Στην πρώτη (ουσιαστική) τοποθέτηση μετά το χειρουργικό χτύπημα εναντίον του Ιράν και συγκεκριμένα την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου των Φρουρών της Επανάστασης κι αρχηγού της επίλεκτης ομάδας «Quds» , Κασίμ Σουλεϊμανί, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα λακωνικό tweet που πάντως γεννάει ερωτήματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε tweet του σήμερα έγραψε «Το Ιράν ποτέ δεν κέρδισε σε πόλεμο, ποτέ δεν έχασε σε διαπραγμάτευση». Το tweet φαίνεται να είναι προαναγγελία μελλοντικών χτυπημάτων σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ξαναπροκληθούν και ταυτόχρονα δικαιολόγηση της -ομολογουμένως τολμηρής- κίνησης εξόντωσης του Σουλεϊμανί.
Όμως ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα κάλεσμα στο Ιράν να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να «μην τραβήξει άλλο το σκοινί». Άλλωστε πριν από λίγο και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι ΗΠΑ «είναι προσηλωμένες στην αποκλιμάκωση».
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ με αυτή την επίδειξη δύναμης θέλουν να δείξουν στο Ιράν πως οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τις δύο χώρες και πως από δω και μπρος δεν θα διστάζουν ν'απαντούν στις προκλήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ουάσινγκτον άφησε αναπάντητες τόσο την ιρανική επίθεση στην Σ.Αραβία όσο και την κατάρριψη του αμερικανικού Drone.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ γράφει την ίδια φράση για το Ιράν. Ακριβώς το ίδιο έγραψε σε tweet του στις 29 Ιουλίου. 
Υπενθυμίζεται πως λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του χτυπήματος στον Σουλεϊμανί ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε στο twitter την αμερικανική σημαία, το συγκεκριμένο tweet μάλιστα το «καρφίτσωσε» στην κορυφή του τοίχου του.
Η εξόντωση του Σουλεϊμανί διετάχθη προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ και ήρθε ως απάντηση στην πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη από Σιίτες διαδηλωτές, οι οποίοι πιστεύεται πως καθοδηγούνταν από το Ιράν. Με τη σειρά της η πολιορκία στη Βαγδάτη ήταν η απάντηση του Ιράν στα πολλαπλά χτυπήματα των ΗΠΑ σε ιρανικές βάσεις στο Ιράκ και τη Συρία πριν 4 μέρες. 
Όλα ξεκίνησαν βέβαια από την επίθεση με όλμους από σιιτική πολιτοφυλακή σε ιρακινή βάση στην οποία φιλοξενούνταν Αμερικανοί στρατιώτες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός πολίτης, που εργαζόταν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις