Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Μπαίνουν και οι ΗΠΑ στη Λιβύη: Αμερικανοί μισθοφόροι θα υποστηρίξουν τη GNA του Σάρατζ - Σε πλήρη εξέλιξη οι μάχες στην Τρίπολη


Νέες εξελίξεις έχουμε στη Λιβύη με την παρουσία Αμερικανικής εταιρείας μισθοφόρων, η οποία πραγματοποίησε μια επίσκεψη έκπληξη στην πρωτεύουσα Τρίπολη για συνομιλίες με στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας.

Οι Αμερικανοί ειδικοί της εταιρείας μισθοφόρων συναντήθηκαν μέσα στην ημέρα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγέζ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ της Τρίπολης.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ΗΠΑ θα εισέλθουν επίσημα στη Λιβύη μέσω αυτής της μισθοφορικής εταιρείας και θα επιλέξουν να στηρίξουν τον Σαράτζ, περιπλέκοντας ακόμα πιο πολύ την όλη κατάσταση.
..
Υπενθυμίζουμε ότι ενώ η Τουρκία πουλάει όπλα πλέον σε ολόκληρη την Αφρική, Τούρκοι λομπίστες με εντολή Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, πίεζαν εδώ και μεγάλο διάστημα προς πάσα κατεύθυνση για την διάσωση του GNA και του Σάρατζ.

Η εκπροσώπηση του τουρκικού λόμπι στην Ουάσινγκτον είναι γνωστή και αφορά πολλά χρήματα, ενώ παρέχει και διευκολύνσεις σε ακίνητα που συνδέονται με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ως μέρος των προσπαθειών της να κερδίσει πόντους στη Λιβύη. Η GNA προσέλκυσε και ξένες επιχειρήσεις, οι κυριότερες από τις οποίες είναι αμερικανικές.

Ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Βίτερ, πρώην σύμβουλος των εταιρειών Trump Bryan Lanza και Suheyla Tayla και πρώην εμπειρογνώμονας στην Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Άγκυρα, αναφέρει ότι η GNA πληρώνει το τουρκικό λόμπυ στις ΗΠΑ 150.000 δολάρια το μήνα. Τα χρήματα αυτά έπιασαν τόπο, όπως έδειξε και η παρουσία Αμερικανών στην Τρίπολη και πλέον ΗΠΑ και Ρωσία θα “κονταροκτυπηθούν” και στη Λιβύη μετά τη Συρία.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι ο LNA θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Μικτής Επιτροπής (5 + 5), οι οποίες ξεκινούν στη Γενεύη και πάλι χωρίς την Ελλάδα. Οι συνομιλίες αφορούν πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη μέσω ενός tweet.

Η συμφωνία για τη σύσταση της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής επετεύχθη κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο μήνα σχετικά με τη Λιβύη. Η ομάδα θα περιλαμβάνει πέντε αξιωματούχους από κάθε πλευρά, LNA και GNA, και θα εργαστεί για την εδραίωση της εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός στην Τρίπολη και τη δυτική Λιβύη. Η επιτροπή αναμενόταν να συγκληθεί  την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο Χαφτάρ αρνούνταν να επιβεβαιώσει την συμμετοχή ή τα μέλη του LNA στην διάσκεψη.

Σε πλήρη εξέλιξη οι μάχες στην Τρίπολη

Ο LNA ανακοίνωσε περισσότερες απώλειες για τους μισθοφόρους της Άγκυρας , οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό της GNA. Το κέντρο μέσων μαζικής ενημέρωσης της διοίκησης του LNA, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 71, ενώ οι τραυματίες είναι δεκάδες.

Στρατιωτική πηγή του LNA είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Asharq Al-Awsat ότι: "Οι δυνάμεις μας δεσμεύονται για κατάπαυση του πυρός, αλλά η άλλη πλευρά δεν το πράττει.

Η κατάπαυση του πυρός δε σημαίνει ότι ο LNA δεν θα εδραιώσει τις θέσεις του. Ο στρατός μας είναι έτοιμος να προελάσει στο κέντρο της Τρίπολης, αν του ζητηθεί να το πράξει", τόνισε ο ίδιος.

Έτσι για μία ακόμα φορά στην ιστορία, Ρώσοι, Αμερικανοί, Γερμανοί και λοιποί, “σκοτώνονται” να εξυπηρετήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, με μια ανεξήγητη φιλοτουρκική πολιτική στήριξης της Τουρκίας, σε ότι παράλογο και εάν ζητήσει, σε οποιαδήποτε περιοχή της Μεσογείου.

Αυτό δεν είναι καλός προάγγελος για την Ελλάδα, η οποία θεωρείται όπως φαίνεται, μικρότερης γεωπολιτικής αξίας από τη γειτονική χώρα, η οποία  απειλεί ξεκάθαρα τα νησιά μας με οργανωμένο σχέδιο.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μόνη της σε οποιαδήποτε κρίση με την Τουρκία, και αυτό οφείλουμε να το εμπεδώσουμε καλά και να πράξουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να εξοπλιστούμε πριν από οποιαδήποτε πιθανή κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις