Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Πέθανε ο αρχιστράτηγος της Ορθοδοξίας: Νεκρός βρέθηκε στο κελί του ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς


Ο αρχιστράτηγος της Ορθοδοξίας Ράτκο Μλάντιτς βρέθηκε σήμερα νεκρός στο κελί του, την είδηση την επιβεβαίωσε μέσω Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας, Μπισέρα Τούρκοβιτς.


Ο Ράτκο Μλάντιτς έφυγε από την ζωή σε ηλικία 76 ετών και τον Νοέμβριο του 2017 είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο της Χάγης ως εγκληματίας πολέμου, για την συμμετοχή του στον πόλεμο της Βοσνίας από το 1992 έως το 1995. Στο δικαστήριο τον είχαν παραπέμψει οι εχθροί του.
The President of the International Court of Justice A.A.Yusuf confirms me now the news of the death of war criminal Ratko Mladić.


93 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Tο πρώτο κατηγορητήριο κατά του Μλάντιτς απαγγέλθηκε στις 26 Ιουλίου του 1995 και διευρύνθηκε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Για περίπου 16 χρόνια περίπου διέφευγε της σύλληψης. Στις 26 Μαΐου του 2011 ο Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβο στη βορειοανατολική Σερβία και στις 31 Μαΐου εκδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης.

Η δίκη του ξεκίνησε τον Μάιο του 2012.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Μλάντιτς υπήρξε μέλος μίας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων στη Βοσνία.

Τονίστηκε πως είχε την πρόθεση της εξόντωσης του μουσουλμανικού πληθυσμού της Σρεμπρένιτσα και συνέβαλε σημαντικά στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τις σφαγές του 1995.

Ο Μλάντιτς, ο οποίος ήταν διοικητής του Σερβοβόσνιου στρατού κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1992-1995, για πολλά χρόνια ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους φυγόδικους του κόσμου. Η δίκη στη Χάγη, που χρειάστηκε 530 ημέρες και περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική υπόθεση εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου στην Ευρώπη μετά το δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι, όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις