Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας σε Ιντλίμπ και Λιβύη…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ και ο Ερντογάν συμφώνησαν στη Λιβύη, οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στην Ευρώπη για τουρκική στρατιωτική επίθεση στην Ιντλίμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη και ότι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες είχαν συναντηθεί για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας πιθανής συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε ισχυρή υποστήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επίθεσή της στην Idlib και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν εκστρατεία στην Ευρώπη για να διασφαλίσουν την υποστήριξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου παρευρέθηκε σε διαδικτυακό σεμινάριο με την τουρκική αμερικανική εθνική συντονιστική επιτροπή (TASC) που εδρεύει στις ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, τις πρόσφατες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και τους πιθανούς τομείς συνεργασίας. «Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μπορούμε να πούμε ότι οι εντάσεις μειώνονται ανάμεσά μας», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην ομιλία του.
«Πρόσφατα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας [Ερντογάν] πρότεινε να συνεργαστεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ [στη Λιβύη]. Ο Τραμπ απάντησε θετικά σε αυτό. Λάβαμε οδηγίες για συνεργασία στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών. [Διμερείς] συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται. Η συνεργασία μας είναι σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και το μέλλον της Λιβύης. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τους τομείς συνεργασίας μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Ο Ερντογάν και ο Τραμπ μίλησαν τηλεφωνικά στις 8 Ιουνίου και, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, συζήτησαν τη σύγκρουση στη Λιβύη και συμφώνησαν για “ορισμένα θέματα” που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. «Μια νέα εποχή μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει μετά το τηλεφώνημά μας. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του με τον τουρκικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT.
Οι παρατηρήσεις του Τσαβούσογλου εμφανίστηκαν μια ημέρα αφότου ο ίδιος, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπάιρακ και άλλοι κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.
Μετά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη στις 17 Ιουνίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι είχαν συζητήσει μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιοχή όσον αφορά την ενέργεια. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Μεσόγειο σχετικά με την ενέργεια », είπε, προσθέτοντας ότι« ο σκοπός της επίσκεψης ήταν σαφής: να επαναλάβω έντονα ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης πώς οι δύο χώρες μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις.”
Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο GNA, καθώς και στις συμμαχικές πολιτοφυλακές που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA). Η τουρκική υποστήριξη υπήρξε ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες του GNA να απωθήσει το LNA, το οποίο ξεκίνησε μια επίθεση τον Απρίλιο του περασμένου έτους για να καταλάβει την Τρίπολη. Μετά από μια σειρά από πρόσφατα στρατιωτικά κέρδη, το GNA είπε ότι είχε καταλάβει όλες τις περιοχές που περιβάλλουν τη διοικητική περιοχή της Τρίπολης στις αρχές Ιουνίου.
Εκτός από την πιθανή συνεργασία στη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε επίσης τα μέλη της TASC για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρόσφατη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Ιντλίμπ. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγε εκστρατεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να εξασφαλίσει υποστήριξη για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.
«Έχουμε λάβει την ισχυρότερη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίθεση στην Ιντλίμπ. Έχουμε ηθική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, αλλά όχι ουσιαστική υποστήριξη. Επιπλέον, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μια εκστρατεία για να διασφαλίσουν την υποστήριξη της Τουρκίας στις πρωτεύουσες των Ευρωπαίων συμμάχων μας. Το γνωρίζουμε επίσης αυτό», είπε.
Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση Spring Shield στις 27 Φεβρουαρίου, αφότου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 Τούρκοι στρατιώτες σε αεροπορική επίθεση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ. Μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου, η Τουρκία διεξήγαγε την επίθεση για να σταματήσει την επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ και να πιέσει τη Μόσχα να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός. Η επιχείρηση της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε με περίπου 100 drones που είχαν παραχθεί στην Τουρκία και που εκτόξευσαν φθηνά καθοδηγούμενα πυρομαχικά με θανατηφόρα αποτελεσματικότητα.
Νordicmonitor.com25/06/2020
Σχ. : Κι εμείς βαυκαλιζόμαστε με τις δηλώσεις του Πάιατ πως ¨τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα¨….
ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις