Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ηχούν οι καμπάνες ανασχηματισμού τον Ιούλιο – Οι αλλαγές και τα νέα πρόσωπα

Ο χρησμός Μητσοτάκη για «διορθωτικές κινήσεις» που επιβεβαιώνει τον ανασχηματισμό και διαψεύδει τις εκλογές

Με δύο σιβυλλικές φράσεις σε off the camera διάλογο χθες στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πως η ώρα
του ανασχηματισμού πλησιάζει, παρόλο που επισήμως το Μαξίμου διαψεύδει σταθερά τα σχετικά σενάρια.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους μετά τις δηλώσεις με Νετανιάχου εάν θα προβεί σε ανασχηματισμό. Και καθώς οι δημοσιογράφε επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
Διορθωτικές κινήσεις όμως σημαίνει ανασχηματισμός, αλλά ενδεχομένως όχι σαρωτικός. Και κάτι τέτοιο επιπρόσθετα θα αποτελέσει μία ακόμη ένδειξη, πως ο πρωθυπουργός δεν σχεδιάζει εκλογές, αφού συνήθως όταν υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο κάλπης, ο ανασχηματισμός που προηγείται είναι ευρύς.
Πότε όμως θα προχωρήσει ο κ.Μητσοτάκης σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αναμένουν και οι πολίτες;
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο αφορά στις αρχές Ιουλίου, λίγο πριν δηλαδή την επέτειο του ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού. Βεβαίως, τίποτε δεν είναι «γραμμένο στην πέτρα» και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες. Το σενάριο όμως ανασχηματισμού στα τέλη του καλοκαιριού λίγο πριν τη ΔΕΘ ενέχει τον κίνδυνο, οι δυσαρεστημένοι (που σίγουρα θα υπάρξουν) από το μοίρασμα των θώκων, να αρχίσουν τη... μουρμούρα.
Η φράση του πρωθυπουργού πως παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι, εκτός του ότι παραπέμπει στο διάλογο που είχε με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σχετικά με την επιλογή υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση τους για την ψήφο των αποδήμων, ενδεχομένως σημαίνει και πως ήδη έχει λάβει τις αποφάσεις του, όποιες και εάν είναι αυτές. Σημειωτέον ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τη Σαντορίνη πως το Δεκαπενταύγουστο ελπίζει να κάνει μερικά μπάνια στα Χανιά.
Ποιες διορθωτικές κινήσεις εξετάζει ο πρωθυπουργός; Στο γαλάζιο στρατόπεδο άπαντες αναμένουν αλλαγές στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού. Πιθανό θεωρείται και το «σπάσιμο» μεγάλων υπουργείων, όπως το Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σε αυτή την περίπτωση ο Κωστής Χατζηδάκης θα αναλάβει σημαντικό υπουργείο, που θα επιθυμούσε). Αλλά και να γίνει χωριστό υπουργείο το Πολιτικής Προστασίας και έτσι να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο Νίκος Χαρδαλιάς, ένα στέλεχος της νέας γενιάς και επιλογή που χρεώνεται προσωπικά στον κ.Μητσοτάκη και ο οποίος αναδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τη διαχείριση της πανδημίας.
Πολλοί θεωρούν πιθανή και τη μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια από το Υγείας, στο οποίο ίσως εφαρμοστεί πιο τεχνοκρατικό μοντέλο, σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο.
Λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία πάντως, στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας φαίνεται πως δεν θα γίνουν αλλαγές.
Όσο για τα πιθανά νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση, ακούγονται τα ονόματα του Θοδωρή Ρουσόπουλου και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις