Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Σήμερα η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί μετά από 86 χρόνια – Σόου ετοιμάζει ο Ερντογάν Στις 10 το πρωί θα ανοίξουν οι πύλες - Ιερώνυμος: Ημέρα πένθους η 24η Ιουλίου

Σήμερα το πρωί η Αγία Σοφία ανοίγει τις πύλες της ως τζαμί για να πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή από το 1934 με τον
πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την απόφασή του.

Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα μείνουν ανοικτές έως την άλλη μέρα το πρωί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα στήσει μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα, καθώς αναμένεται να παρευρεθεί στην προσευχή, ενώ πιθανόν θα απευθύνει και διάγγελμα προς τον λαό της Τουρκίας από το μεγάλο μνημείο.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, η προσευχή κάθε Παρασκευή θα μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση.
Τα πρώτα τιρκουάζ χαλιά για τη μουσουλμανική προσευχή πήραν τη θέση τους στο δάπεδο του ναού. Επίσης, από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να καλύπτονται οι τοιχογραφίες ενώ ξηλώθηκε και η ταμπέλα μου αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου.
Χθες Πέμπτη ο Ερντογάν, πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στην Αγία Σοφία, προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα βαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, επιθεωρώντας ακόμη και τα νέα υπερσύγχρονα συστήματα ήχου, που τοποθετήθηκαν.


Μόνο με ειδική άδεια θα πηγαίνουν για προσευχή

Όσοι θέλουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, θα πρέπει να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, στα πλαίσια των μέτρων για αποτροπή διασποράς του κορονοίού.
Μάλιστα, τα σημεία προσευχής θα διαχωριστούν, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
«Ζητούμε από τους πολίτες μας να φέρουν μαζί τους τέσσερα πράγματα όταν θα έρθουν: μάσκα, χαλί προσευχής, υπομονή και κατανόηση», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά.

Η Αγία Σοφία στη συζήτηση Μητσοτάκη – Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το θέμα της Αγίας Σοφίας τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίστηκε η «εξαιρετική πολιτιστική, ιστορική και πνευματική σημασία αυτού του μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς. Επισημάνθηκε η σημασία της διατήρησής της ως πανανθρώπινης κληρονομιάς, συμβόλου ειρήνης και ομόνοιας».

Ιερώνυμος: Ημέρα πένθους η 24η Ιουλίου

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι σφοδρές, με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου στην Μητρόπολη Αθηνών θα πραγματοποιηθεί Ιερά Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουλίου στις 8.
Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρει:
«Αύριο, Παρασκευή 24 Ιουλίου ε.ε. και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών».

ΔΕΙΤΕ (ΕΔΩ) ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Σου άρεσε το άρθρο που μόλις διάβασες;
Εάν ναι βοήθησε μας με το να το κοινοποιήσεις στους φίλους σου.
Σε μια εποχή που το μυαλό μας δέχεται βροχή γκρίζων και ίσως μαύρων ειδήσεων Ο ΠΑΡΛΑΠΙΠΑΣ είναι ΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ με χιλιάδες άρθρα ενδιαφέροντα, χρήσιμα ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ προς ανάγνωση και ενημέρωση. Κάνοντας απλώς ένα κλικ διαβάζεις κάποιο ΝΕΟ και ενδιαφέρον ΑΡΘΡΟ χωρίς να κατευθύνεσαι σε ένα λαβύρινθο παραθύρων! Απλά δοκιμάστε μας και σίγουρα θα γίνουμε καθημερινή σας συνήθεια και η ευχάριστη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ παρέα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις