Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Oruc Reis: Πέρασε τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Άπλωσε καλώδια αλλά “δεν κάνει έρευνες”

Στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» εισήλθε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» με τα βοηθητικά σκάφη και
μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.
Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.
Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Το χρονικό

Είχε προηγηθεί η έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία, απαντώντας στην αντι-NAVTEX που νωρίτερα είχε κοινοποιήσει η Αθήνα.
Η νέα NAVTEX -με την οποία ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis και τα δύο πλοία της συνοδείας του θα πραγματοποιήσουν έρευνες “εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας”, είναι η ακόλουθη:
TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA
1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.
2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.
4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

“Πού το πάει η Τουρκία;”

Το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλων είναι πόσο αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί είναι η Άγκυρα.
Το γεγονός πως -όπως υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου- την εντολή για την έξοδο του Oruc Reis έδωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον δείχνει πως “τα παίζει όλα για όλα”.
Στόχος της όχι μόνο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και να την σύρει σε έναν διάλογο από θέση ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

.

.

Δημοφιλείς αναρτήσεις